Pretraga

Odlična odskočna daska: Otvorio obrt za izradu namještaja preko poticaja za samozapošljavanje

A- A+

Obrt za izradu namještaja po mjeri SmudWood pokrenuo je Ivan Smud. Iako je obrt startao s radom prije tri godine, Smud je u ovom poslu već deset godina. Ljubav prema radu s rukama usadio mu je otac koji je cijeli život u građevini.

Ivan Smud / foto: Privatna arhiva

Smud je SmudWood osnovao 2019. godine. Nakon sedam godina bavljenja izradom namještaja, odlučio je otvoriti obrt preko poticaja za samozapošljavanje koji su mu, kako nam priznaje, bili odlična odskočna daska za početak. Osim namještaja po mjeri, dizajnira, planira i oblikuje prostor po željama klijenata.

Sve ovo naravno čini uz praktične savjete koje im nudi s obzirom na to da je u ovom poslu već deset godina. Ako pak govorimo o njegovoj ponudi, trenutačno je najveća potražnja za kuhinjama i ugradbenim ormarima, a onda i za poličarima. Ipak, sve češće se traže stolovi i sav ostali potreban namještaj za pohranu i odlaganje.

Izdvojeni članak

Iza stolarije MDA Kiseljak dojmljiva je obiteljska priča koju morate čuti

Već u srednjoj znao što želi

Smudov otac Renato, koji se bavi građevinom cijeli život, prvi ga je uveo u posao. No, dao mu je i ideju što upisati nakon osnovne škole. Tako je Smud upisao drvodjelsku srednju školu u Zagrebu gdje je završio smjer drvodjeljski tehničar – dizajner. Ovaj tip škole mu se toliko svidio da je već tijekom, ali i nakon srednjoškolskog školovanja krenuo izrađivati manje komade namještaja te je pomagao kod adaptacija stanova.

– Brzo sam shvatio da je to posao koji me zadovoljava, ne stvara mi stres, a krajnji rezultat zajedno sa zadovoljnim klijentom poticali su me da nastavim u tom smjeru. Volim kreativni rad, volim izrađivati rukama, a svaki je projekt drugačiji i to je izazov zbog kojega posao nije monoton nego poticajan. Kod cijelog planiranja, izrade i montaže, jedini problem mi stvaraju rokovi. Tu mislim na kašnjenja drugih radova, koji se obavljaju prije samog uređenja interijera, otkriva nam Smud.

I svoj stan opremio SmudWoodom

Također nam kaže da je kada radiš tako nešto po svom guštu teško na to gledati kao na rad. Stoga mu nije padalo na pamet prepustiti to nekom drugom. Osim toga može sa sigurnošću reći da su i njemu i njegovoj obitelji proizvodi koje je napravio svojim rukama pozitivno utjecali na kvalitetu života i to posebno nakon života u iznajmljenom stanu od 35 kvadrata. No, i taj stan je bio uredio Smud, i to tako da su i njegova obitelj i stanodavci bili zadovoljni.

– Prije godinu dana napokon smo uselili u zgradu s tri stana, a osim što sam sudjelovao u izgradnji zgrade, izradio sam i namještaj za sve stanove, tako i za naš. Mogu reći da kod mene ne vrijedi ona ‘u postolara najgore cipele’. Htjeli smo iskoristiti svaki kutak u stanu, tako da je sav namještaj izrađen po mjeri i po našem ukusu, priča nam Smud.

Samo pozitivno

Pitali smo Smuda i kako gleda na budućnost s obzirom na trenutačna događanja u svijetu i u Hrvatskoj. Zanimalo nas je brinu li ga poskupljenja i slično te misli li da će se to odraziti na poslovanje njegovog, ali i sličnih obrta. No, Smud ima samo pozitivna predviđanja za budućnost. Primjerice, tijekom pandemije on je za razliku od nekih bilježio rast prihoda i smatra da će i nastaviti u tom smjeru.

Kako nam je objasnio, iako se na početku pitao kako će se cijela situacija odraziti i na njegov posao, dogodilo se nešto neočekivano. Ljudi više boravili doma, u kućama i stanovima, i gledali što bi mogli promijeniti i dovršiti, pa su tako za čas krenuli upiti. Kako nam je objasnio, upravo je pandemijska 2020. godina bila jedna od unosnijih.

Klijenti prezadovoljni

Na kraju smo se dotaknuli čestog problema – komunikacija između majstora i klijenata. Ona često zna biti stresna, no Smudu to ne predstavlja nikakav problem – nikad nije imao nikakav problem sa svojim klijentima. Kaže nam da je jednostavan i realan.

– Raditi s ljudima nije lako, naročito u poslovima u kojima klijenti trebaju izdvojiti nešto više sredstava i gdje dobivaju proizvod koji će trajati dugo godina, ali do sada nisam imao nekih problema. Posao od početka širim usmenim putem odnosno preporukama zadovoljnih klijenata, a taj način mi najviše odgovara. Smatram da razgovor sa mnom teče vrlo lagano što doprinosi ugodnoj komunikaciji s klijentima, objašnjava Smud.

Copy link
Powered by Social Snap