Pretraga

Zrcalo koje je zavladalo interijerima: Evo kako izraditi trendovski komad skandinavskog dizajna

A- A+

Interijerima je zavladao novi trend – valovito zrcalo. Tvorac ovog popularnog trendovskog komada švedski je arhitekt Gustaf Westman koji je svoju ljubav prema estetici sa zgrada ipak usmjerio na produkt dizajn. Njegovo valovito zrcalo poharalo je društvene mreže i tako postalo jedan od najpoželjnijih komada u interijeru.

Gustaf Westman – Curvy Mirror | foto: Gustaf Westman

Valovito zrcalo dolazi u raznim bojama, a njegove dimenzije su 180 x 105 centimetara zbog kojih itekako dominira prostorom u kojem se nalazi.

Švedski arhitekt Gustaf Westman kreirao je najnoviji trend dizajna interijera, a slavu svog valovitog zrcala može zahvaliti društvenim mrežama koje je najnoviji trendovski komad doslovce poharao. Ogledalo ekscentričnih linija i veselih boja inspirirano je dizajnom Ettorea Sottsassa, kreatora još jednog poznatog zrcala – Ultrafragola.

Za originalnu Westmanovu kreaciju potrebno je izdvojiti 2400 eura, stoga ne čudi veliki broj pokušaja rekreiranja najnovijeg skandinavskog ‘it komada’.

Gustaf Westman – Curvy Mirror | foto: Gustaf Westman

Westmanov valoviti svijet

Kreacije švedskog arhitekta Gustafa Westmana ne mogu proći nezapaženo. Glavna karakteristika i motiv koji se proteže kroz sve njegove produkte su valovite linije, ali i posebne boje koje se uglavnom baziraju na pastelnim tonovima plave, ružičaste i zelene.

Iako se u svom radu nije bazirao isključivo na samo jedan produkt, upravo mu je jedan donio svjetsku slavu. Brojne švedske influencerice u svoje su domove tijekom protekle godine dodale upravo Westmanovo valovito zrcalo, koje je nakon što je završilo na njihovim društvenim mrežama, postalo svjetski popularno.

Gustaf Westman Objects | foto: Gustaf Westman

U svojoj kolekciji Gustaf Westman kreirao je i valovite stolce, stolove, valovite klupe i pregrade za prostorije. Iako njegove kreacije na prvi pogled možda odaju dojam ekstravagancije, dubljim promatranjem otkriva se njihova istovremena jednostavnost i funkcionalnost – temeljne karakteristike skandinavskog dizajna.

Gustaf Westman – Curvy Mirror | foto: Gustaf Westman

No, s obzirom na do da je riječ o dizajnerskim komadima, cijena Westmanovog namještaja ne iznenađuje. Za popularno valovito ogledalo potrebno je izdvojiti 2400, a za valovite stolce 750 eura. Što zbog popularnosti, a što zbog cijene brojni zaljubljenici u skandinavski dizajn i napravi sam pokret odlučili su izraditi vlastitu inačicu trenutno najpopularnijeg komada u interijeru, valovitog zrcala, evo kako.

Gustaf Westman Objects | foto: Gustaf Westman

Izrada vlastitog valovitog zrcala

Za izradu vlastitog Westmanovog valovito zrcala potrebni su:

  • ogledalo približnih dimenzija 180 x 105 centimetara,
  • tvrdi papir,
  • škare i skalpel,
  • stiropor,
  • ljepilo Drvofix ili akrilni silikon,
  • ljepljiva traka,
  • boja na bazi vode,
  • kistovi i
  • zaštitna folija za prostor u kojem se ogledalo izrađuje.
Izdvojeni članak

Dosadan i nekorišten komad namještaja u nekoliko koraka postao je dizajnerska komoda za TV

Nakon prikupljanja potrebnih materijala prostor u kojem ćete izrađivati vlastito valovito zrcalo prekrijte zaštitnom folijom kako ne bi došlo do oštećenja namještaja i podnih obloga.

Potom na tvrdom papiru nacrtajte valovite oblike obruba vašeg zrcala. Inspiraciju za valovite linije pronađite u originalnim primjercima zrcala te prilagodite vlastitom interijeru. Nacrtane oblike izrežite i povežite ljepljivom trakom u pravokutnu formu okvira zrcala.

Dobivenu šablonu prislonite uz stiropor debljine do dva centimetra te izrežite željeni oblik okvira. Nakon ovog koraka vrijeme je za bojenje. Boju na bazi vode u željenom tonu nanesite u onoliko slojeva koliko smatrate da je dovoljno za željeni efekt. Okvir ostavite na sušenje tijekom noći ili barem nekoliko sati.

Nakon sušenja ljepilom povežite okvir sa zrcalom. I to je to, valovito zrcalo je gotovo.

Gustaf Westman – Curvy Mirror | foto: Gustaf Westman

Copy link
Powered by Social Snap