Pretraga

Mala Venecija: Jeste li znali da u Hrvatskoj postoji most koji svira glazbu vaših koraka?

A- A+

Smješten nedaleko od virovitičkog Dvorca Pejačević Glazbeni most čudesan je spoj arhitekture i umjetnosti. Svaki korak napravljen u šetnji preko ovoga mosta proizvest će posebnu melodiju, a time i posebno iskustvo. No, Glazbeni most nije jedini poseban most koji nadopunjuje priču Dvorca Pejačević i grada Virovitice koji je nekoć nosio nadimak ‘mala Venecija’.

Glazbeni most u Virovitici | foto: Virovitičko-podravska županija

Velebni Dvorac Pejačević, smješten u samom srcu Virovitice, donedavno je bio gradilišna zona u kojoj se radilo na obnovi oronule građevine koja se sada smatra pravom slavonskom ljepoticom.

Obnova Dvorca Pejačević, simboličnog naziva ‘5 do 12 za Dvorac‘ oronuloj zgradi vratila je stari sjaj. Projekt vrijedan 81,44 milijuna kuna sufinanciran je iz fondova Europske unije, no njegov jedini cilj nije bio isključivo obnova dvorca. Kao poseban dio projekta nastaje pet mostova čije su ograde kreirali studenti Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu.

Jedan od mostova Dvorca Pejačević je i Glazbeni most na kojem obična šetnja postaje posebno glazbeno iskustvo.

Hrvatska mala Venecija

Grad Virovitica nekoć je nosio nadimak ‘mala Venecija’. Nadimak će neke iznenaditi, no on ne čudi kada se sazna podatak da je u tom gradu nekoć postojalo 30 mostova, a u užem gradskom središtu njih 16. Stoga se mostovi uz Dvorac Pejačević mogu smatrati oživljavanjem dijela povijesti grada.

– Na Glazbenom će se mostu pokretom aktivirati određeni tonovi pa ćemo hodanjem po njemu ujedno i svirati. Melodije se mogu mijenjati, kako ne bi postale monotone. Najnovija ideja je i da se reproduciraju zvukovi životinja, što bi bilo posebno atraktivno za djecu, pa bi se, ovisno o tome kako hodaju, čuo lavež psa, mijaukanje mačaka…, navodila je za vrijeme obnove Đurđica Aragović, pročelnica Ureda gradonačelnika i voditeljica projektnog tima “5 do 12 za Dvorac”.

Glazbeni most u Virovitici | foto: Virovitičko-podravska županija

Razlog zbog kojeg je u Virovitici nekoć postojao toliki broj mostova bila je rijeka Ođenica čiji je tok prolazio kroz središte grada, no kasnije je skrenut.

– Na tom tragu, vratili smo mostove u park, a kako je drvo glavna tema projekta obnove dvorca, i oni su drveni, a ne zidani, kakvi su možda nekada bili, dodaje pročelnica Aragović.

Svi mostovi građeni su prema jednakom principu, no svakog od njih razlikuje njegova ograda. Tako je Glazbeni most dobio ogradu čija vizura podsjeća na tipkovnicu klavira. S druge strane, Most ljubavi krasi staklena pozornica koja služi kao mjesto za fotografiranje s Dvorcem Pejačević kao kulisom.

Osim Glazbenog mosta i Mosta ljubavi u okolici Dvorca Pejačević studenti Dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu zamislili su i Most ogledala, dvadesetak metara dug Gimnazijski most s klupama za odmor i druženje te Portal most koji spaja staro i novo.

Copy link
Powered by Social Snap