Pretraga

Sobna vrata: Koji materijal je najbolji, kako se ugrađuju i koja im je cijena?

A- A+

Sobna vrata su neizostavni dio svakog doma. Dok će neki htjeti kupiti najjeftiniju verziju ovih vrata, drugi će više pažnje posvetiti samom materijalu i kvaliteti. Odabir vrata će tako ovisiti o vlastitim preferencijama. Ipak, na nekoliko stvari bi trebalo obratiti više pažnje, a tu spadaju dimenzije vrata, trebate li desna ili lijeva vrata, ali i koliku zvučnu izolaciju želite.

sobna vrata

sobna vrata | foto: Pixabay, qimono

Sobna vrata mogu biti od različitih materijala, od kojih su samo neki drvo, iveral, medijapan, a mogu biti i s kosinama, s dovratnikom ili bez njega, dok neki u svoj stan vole staviti i klizna vrata o kojima smo više pisali ovdje. Osim na materijal vrata, pažnju treba posvetiti i na kvake, dimenzije, boju ili dekor na vratima.

Kakva sve vrata postoje?

Sobna vrata su važan dio svakog doma i mogu unijeti dodatan šarm vašim prostorijama. Sobna vrata ne moraju biti jednostavna i dosadna, već mogu imati i razne dekoracije na sebi, mogu biti različite teksture ili imati ugrađeno staklo. Mogu imati izgled antracita, cedra, hrasta ili biti bijela obična ili s dekorom. Njihova glavna uloga je da odvoje dva prostora i pruže određenu zvučnu izolaciju i privatnost.

Ipak, na tržištu se nalazi veliki izbor sobnih vrata pa se treba voditi nekim osnovnim metodama. Točnije, treba znati je li vam važnije da su vrata otpornija ili vam je važniji sam izgled, a u obzir treba uzeti i koliko ste novca spremni izdvojiti, kao i što želite od materijala vrata. Na primjer, želite li da se lakše čisti ili da imaju ukrase.

Koji su dijelovi sobnih vrata?

Osim samih vrata, za montažu su potrebni i: dovratnik, koji se češće zove štok, vratno krilo, ali i kvaka, brava, kao i panti ili šarke za zaokretna vrata i vodilice za klizna vrata. Dovratnik je istog materijala kao i vrata, a ugrađuje se u zid. Na njega dolaze vrate, a oko njega su letvice. Nakon što se postavi, dovratnik se može lakirati ili se na njega može nalijepiti dekorativna folija.

Vratno krilo su zapravo sama vrata koja, kao što smo napisali, mogu biti od različitih materijala, a mogu biti i tapecirana kako bi se pružila bolja zvučna izolacija, ali i dao poseban dojam prostoru. Tapecirana sobna vrata se rade na postojećem vratnom krilu na koje se stavlja prvo spužva, na koju se onda stavlja koža koja na sebi ima gumbiće. Šarke ili panti omogućavaju da se vrata otvaraju i zatvaraju, a najčešće dolaze ih ima tri.

Dakle za postavljanje sobnih vrata su potrebni:

  • Dovratnik
  • Vratno krilo
  • Kvaka i brava
  • Panti ili vodilice za klizna vrata
  • Letvica

Kod kupovine sobnih vrata treba paziti i na stranu na koja će se vrata otvara pa ih prema tome, onda i odabrati. Strana će ovisiti o mogućnosti i veličini vašeg prostora. Sobna vrata mogu biti i klizna vrata kako bi se uštedjelo više prostora. Mogu biti i sklopiva, odnosno harmonika vrata koja također štede prostor, a mogu biti i modularna.

Izdvojeni članak

Protuprovalna vrata: Zašto su dobra i na što obratiti pažnju kod kupovine?

Materijali sobnih vrata

Baš kao što je velik izbor kombinacija, izgleda i dekoracija sobnih vrata, postoji i više različitih materijala od kojih mogu biti napravljena. Dva materijala se posebno ističu, a to su PVC i drvo. Dok su vrata napravljena od PVC materijala cjenovno prihvatljivija, vrlo su štetna za okoliš, a nisu ni toliko izdržljiva. Uvijek je bolje odabrati drvo, koje je puno izdržljivije i dugotrajnije. Drvena vrata mogu biti od više materijala:

Puno drvo

Puno drvo je najkvalitetniji materijal za sobna vrata, ali je i najskuplje. Puno drvo može trajati jako dugo, a zbog svoje masivnosti će pružiti najbolju toplinsku i zvučnu zaštitu. Važno je znati da ga s vremenom treba polirati i obnoviti.

Iveral

Najjednostavnija i najjeftinija vrata su ona od iverala, odnosno od oplemenjene iverice. Upravo zbog njegove cijene, ova vrata neće izdržati dugi niz godina, a nisu otporna na vlagu kao drugi materijali. Ipak, na iveral se mogu zalijepiti listovi furnira drva, pa se onda govori o furniranoj iverici koju je potrebno dodatno lakirati i kantirati

MDF i HDF

MDF ili medijapan je materijal tvrđi od iverice, a i otporniji je na vlagu. Ovo je ujedno i najčešći materijal koji se koristi za izradu sobnih vrata. Ovo je zapravo drvena ploča koja je nastala prešanjem drvenih vlakana i ljepila pod visokom temperaturom i pritiskom. Sličan medijapanu je i HDF, ali ima veću tvrdoću i stabilniji je. Oba materijala se mogu farbati i dodatno obrađivati, a nije potrebno kantiranje. Sobna vrata mogu biti i staklena ili imati barem jedan dio stakla na sebi, kako bi u prostoru dobili više svijetlosti, a jednako tako mogu biti i obložena ogledalom.

Izdvojeni članak

Klizna vrata: Koje su prednosti i mane i kako ih namontirati?

Kako se ugrađuju vrata?

Prije kupovine vrata je važno dobro izmjeriti dio gdje dolaze sobna vrata. Izmjerite širinu, visinu i debljinu zida. Kada ste kupili odgovarajuća vrata, prvo je potrebno složiti dovratnik. Ovo je najbolje raditi na kartonu na podu. Kada je dovratnik sastavljen, treba provjeriti da su svi spojevi dobro napravljeni i da rubovi dobro izgledaju i tek onda se stavlja na zid. Kako bi se učvrstio, stavljaju se drvene kajle na nekoliko dijelova između zida i dovratnika. U ovu rupu se onda stavlja pur pjena, a između dva štoka se stavljaju drvene letvice.

Nakon što je dovratnik postavljen, na isti se način slažu letvice koje se onda stavljaju oko dovratika, na zid. Idući korak je stavljanje panti na dovratnik. Na kraju se stavlja vratno krilo, tako da pant sjedne jedan na drugoga, a kroz njih se onda stavlja osovina. Na drugi kraj ide šaraf osovine. Kada se stavlja krilo, stavljaju se kvake.

Cijene sobnih vrata

Cijene sobnih vrata ovisit će o samom materijalu vrata. Tako će recimo obična bijela vrata 850 x 2.500 mm koštati 112 eura, dok se obična PVC harmonika vrata 100×200 cm mogu pronaći po cijeni od 46 eura. S druge strane, za dekorativna vrata od medijapana veličine 70×205 trebat ćete izdvojiti 184 eura. Vrata čije je vratno krilo od HDF-a će koštati i 263 eura.

Dakle, sobna vrata mogu biti od različitih materijala, a mogu se otvarati u desnu ili lijevu stranu. Kako bi se postavila potrebni su i dovratnik, pante, letvica i kvaka. Cijena će ovisiti o nekoliko stvari, dok će najskuplja biti ona od drva.

sobna vrata
Share via
Copy link
Powered by Social Snap