Pretraga

Neugodna situacija: Nepoznati počinitelj napravio grafit na zgradi, stanari će platiti sanaciju?

A- A+

Nemali broj zgrada, stambenih i javnih, često su meta vandalizma. Rijetko koja zgrada uspije izbjeći ‘grafite’, odnosno razno razne natpise i crteže, koji su napravljeni bez dopuštenja vlasnika zgrade. Jeste li se ikad zapitali koliko košta ponovno bojanje oštećenog dijela?

Grafit u Splitu, foto: Dalmacija Danas

U Splitu su se upravo u toj nezgodnoj poziciji pronašli stanari zgrade u Ulici Hrvatske mornarice. Jedno jutro su se probudili i vidjeli da je preko noći, netko nepoznat išarao fasadu. S obzirom na to da je grafit poveći, i nalazi se na visini, nije jasno kako je uopće došlo do toga, a o svemu je obaviještena i policija. Dalmacija Danas je o svemu razgovarala i s predstavnicom stanara, Koraljkom Pejić.

– To je nastalo u noći sa petka na subotu, sa 19. na 20. kolovoza, vjerojatno u gluho doba noći. Je li se popeo, spustio s krova, koristio teleskopske palice ili se popeo uz gromobran, jesu li to bile visoke skale, ne znam točno. To je između 5. i 13. metra zgrade, dakle pet metara od poda. Prvo sam zvala policiju i podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, a zatim sam kontaktirala Stanoupravu. Stanouprava je u naše ime zatražila ponudu da se to prepitura i dobili smo ponudu za pituravanje tog dijela fasade i to bi nas koštalo oko sedam tisuća kuna s uključenim PDV-om, kazala je Pejić za Dalmacija Danas.

Izdvojeni članak

Grad subvencionira uređenje fasada na višestambenim zgradama: Mjere mogu koristiti svi građani

Postoji mogućnost da je osoba koja je to napravila došla do zgrade s krova, a ako je oštećen i krov (koji je postavljen prije tek godinu dana), šteta će biti puno veća od sedam tisuća kuna. Koliko god šteta bila velika, Pejić je rečeno da će troškove popravka snositi stanari.

– Iz Stanouprave su nam kazali da osiguranje ne smatra da je u pitanju vandalizam. Činjenica je da je površina koja je oštećena privatna površina, nije vanjski prostor i to je zlonamjerno, ciljano uništavanje tuđe imovine, a ako to nije definicija vandalizma, ja ne znam šta je. Iz Stanouprave su mi rekli da bi osiguranje pokrilo štetu da se zna tko je počinitelj. Šta je netko htio postići ovim ‘pothvatom’, meni nije poznato, ali postiglo se da je stanarima nanesena velika šteta, kazala nam je Pejić.

Dalmacija Danas je poslala upit Stanoupravi s pitanjem zašto to nije vandalizam i je li istina da stanari sami moraju platiti račun, na što su dobili ipak nešto drugačiji odgovor. U odgovoru su rekli da ipak je u pitanju vandalizam i da je došlo do nesporazuma u komunikaciji.

– Stano-uprava d.o.o., kao upravitelj zgrade Hrvatske mornarice 11 u Splitu, ugovorila je za sve zgrade pod svojim upravljanjem (preko 2.000 zgrada) s osiguravajućim društvom pokriće šteta od vandalizma, a u koji rizik spada i pisanje grafita. Očito je u komunikaciji predstavnice suvlasnika predmetne zgrade i našeg djelatnika došlo do nesporazuma. Zahvaljujemo se na Vašem upitu uz pomoć kojeg ovim putem, vjerujemo, rješavamo nesporazum. Za sva daljnja pitanja i pojašnjenja Vama i navedenoj predstavnici suvlasnika stojimo na raspolaganju, odgovorili su iz Stano-uprave.

Copy link
Powered by Social Snap