Pretraga

Obnavlja se Vila Allnoch u Samoboru: Povučeno skoro 8 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti

A- A+

Grad Samobor dobio je novih gotovo 8 milijuna kuna europskog novca, ovog puta za projekt sanacije Vile Allnoch, koja je upisana u Registar kulturnih dobara RH kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro. Vila je stradala u seriji potresa 2020. godine.

Vila Allnoch, foto: Grad Samobor

Sredstva u iznosu od 7.825.000,00 kuna Grad je dobio nakon što je uspješno aplicirao na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava Ministarstva kulture i medija iz Fonda solidarnosti Europske unije. Cilj projekta je provedba mjere zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije koji je prouzrokovao štetu brojnim županijama, uključujući i područje Zagrebačke županije.

– Iznimno mi je drago što smo i za ovaj projekt dobili sredstva iz Europske unije. Tako će Vila Allnoch koja je u trenutku našeg dolaska na vlast bila na listi imovine za prodaju uskoro biti obnovljena. Nedavno smo dobili sredstva u iznosu od oko 9 milijuna kuna za sanaciju infrastrukture nastalih nakon potresa u području vodoopskrbe i upravljanja otpadnim vodama, a sada za obnovu Vile Allnoch. To znači da u razmaku od svega nekoliko dana u grad Samobor stiže 17 milijuna kuna, rekla je gradonačelnica Petra Škrobot.

Izdvojeni članak

Slijedi sanacija oštećenja nastalog nakon potresa na zgradi gradske uprave u Samoboru: Povučeno 4.4 milijuna kuna iz EU fondova

U seriji potresa od prosinca 2020. godine stradala je i Vila Allnoch te je postala privremeno neupotrebljiva, što znači da su potrebne mjere hitne intervencije. Zgrada ima umjerena oštećenja bez opasnosti od urušavanja, ali se ne može upotrebljavati zbog potencijalne opasnosti urušavanja pojedinih elemenata sa same zgrade. Dobivena sredstva bit će uložena u izradu projektno – tehničke dokumentacije te za konstruktivnu obnovu objekta. Predviđeni rok za dovršetak radova je 15. svibnja 2023. godine.

 

– Uzmemo li u obzir sve do sada odobrene projekte, mogu samo zaključiti kako se stvari mijenjaju iz temelja i kako grad Samobor u periodu kraćem od godinu dana, ako gledamo razdoblje od prijave prvog projekta, postaje grad EU sredstava. Ovo je tek početak! Naporno i aktivno radimo na svim područjima i sve nas zajedno očekuje još mnogo lijepih vijesti i projekata koji će značajno podići kvalitetu života svim našim sugrađanima, izjavila je gradonačelnica.

Copy link
Powered by Social Snap