Pretraga

Odron betona u osječkoj Opus areni, NK Osijek kaže ‘nema vidljivih oštećenja konstrukcije’

A- A+

Veliki derbi između Osijeka i Dinama u velebnoj osječkoj Opus areni ostao je u sjeni nemilog događaja. Za vrijeme utakmice komadi betona odlomili su se na istočnoj strani osječkog stadiona, prema izlazu sektora C2 i C3. Odron betona nije bio velik, niti je itko ozlijeđen, ali incident je snažno odjeknuo zbog činjenice da je riječ o potpuno novom stadionu, netom otvorenom, koji upravo konkurira za svjetsku titulu stadiona godina. Iz NK Osijeka su se oglasili priopćenjem. Kažu, oštećenja su vezana uz nekonstruktivni ‘dobetonirani’ dio konstrukcije.

Opus Arena u Osijeku

Opus Arena u Osijeku | Foto: screenshot NK Osijek/YouTube

U Osijeku se dogodio vrlo neugodan i opasan incident. Za vrijeme utakmice Osijek – Dinamo u Opus areni došlo  je do betonskog odrona na jednom dijelu stadiona. Nitko nije ozlijeđen, a zaštitarske službe brzo su reagirale te gledateljima zapriječile prolaz prema lokaciji.

Situaciju je snimio jedan od gledatelja, te snimku objavio na društvenim mrežama. Video jasno pokazuje kako su komadi betona pali na lokaciji ispred ulaska u sanitarni čvor. Komentari se nižu u stotinama, a svi postavljaju jedno pitanje: Kako je ovo moguće na stadionu koji je otvoren prije tek pola godine, te čija se izgradnja koštala čak 65 milijuna eura?

Dan nakon događaja, NK Osijek oglasio se u povodu incidenta službenim priopćenjem.

– Potaknuti neugodnim događajem na našem stadionu tijekom utakmice Osijek – Dinamo, odigrane u nedjelju, 3. ožujka 2024. godine, prije svega želimo istaknuti kako smo i mi u NK Osijek ostali neugodno iznenađeni spoznajom da je s dijela istočne tribine otpao jedan komad betona. Sreća je, dakako, da pritom nitko nije ozlijeđen, no naša isprika ide svima koji su na bilo koji način mogli biti ugroženi u takvim okolnostima pa i zbog samog osjećaja nelagode u tim trenucima, stoji u priopćenju.

NK Osijek: Radove izvodio Eurokamen

Iz NK Osijek kažu i kako je odmah po saznanju o spomenutom događaju, izvršen je inicijalni pregled istočne tribine.

– Utvrđeno je da je došlo do odvajanja zaštitnog sloja betona, a ti su radovi izvođeni u prvoj fazi izgradnje stadiona Opus Arena, tijekom 2020. godine, kada je radove izvodila tvrtka Eurokamen d.o.o. Uočena su oštećenja na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu, odnosno nisu zamijećena nikakva vidljiva konstruktivna oštećenja same konstrukcije tribine. Istom prilikom je izvršeno ograđivanje toga prostora iz sigurnosnih razloga.

Izdvojeni članak

Video: Pogledajte kako izgleda Opus arena – najmoderniji nogometni stadion u Hrvatskoj

Također, iz NK Osijeka su najavili kako će bez odgode biti izveden izvanredni pregled građevine, kako bi se moglo žurno pristupiti odgovarajućoj sanaciji. Istovremeno će biti poduzeti i radnje s ciljem utvrđenja samoga uzroka oštećenja i odgovornosti sudionika u izgradnji stadiona za ista.

Eurokamen: Sve po pravilima struke

Nakon što je NK Osijek prozvao Eurokamen za propuste, iz ove su se tvrtke također oglasili priopćenjem.

– Eurokamen je bio izvođač konstruktivnog dijela novog stadiona NK Osijek, radovi tzv. 1. faze, sve radove je izveo bez ikakvih, dakle niti najmanjih nedostataka sa svojom vlastitom operativom i stručnim kadrom. Sudskim osiguranjem dokaza i Potvrdama samog Naručitelja radova potvrđena je kvaliteta i opseg radova Eurokamena. Radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije nije izvodio Eurokamen. Te radove su izvodili izvođači narednih faza radova koji su uslijedili poslije naših konstruktivnih radova. Eurokamen je izvodio radove montažne i monolitne konstrukcije, konstruktivne radove. U svom priopćenju NK Osijek i sam navodi, a što je razvidno i iz snimke, da se ne radi o konstrukcijskim oštećenjima već oštećenjima, stoji u priopćenju Eurokamena.

Također, iz tvrtke ističu da je naručitelj je u fazama nakon njih izvodio radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije s drugim izvođačima i to na način na koji je Eurokamen unaprijed upozorio da je neispravan.

– Postupajući kao savjestan i stručan Izvođač radova, a o čemu je bilješku sastavio stručni nadzor i tadašnji voditelj projekta, upozorili smo Naručitelja da ‘dobetoniranje’ nije prihvatljivo rješenje za spoj konstrukcija i da ga nikako ne preporučujemo Naručitelju. Voditelji projekta su tada, nakon našeg upozorenja, isto tako preporučili Naručitelju drugačija rješenja koja su primjenjivana na drugim stadionima. U drugoj fazi radova, Naručitelj je radio spojeve montažne i monolitne konstrukcije ‘dobetoniranjem’, što je i razlog aktualnog otpadanja betona sa stadiona. Dobetoniranje je zabranjena metoda za izvedbu na čiju neprikladnost smo na vrijeme upozorili Naručitelja. Drugi objekti slične namjene su riješili spojeve podkonstrukcijom čiju metodu je prezentirao i tada aktualni nadzor ZDL i voditelj projekta kao prijedlog za drugu fazu radova. Zbog čega se je Naručitelj ipak odlučio za ‘dobetoniranje’ i koji Izvođači su pristali izvoditi takve radove na spoju konstrukcija, to morate pitati Naručitelja radova, kažu iz Eurokamena.

Iz tvrtke su uz priopćenje priložili i fotografiju kao dokaz svoje izvedbe radova konstrukcijskih elementa istočne tribine, kako kažu, prema pravilima struke kontinuiranom betonažom bez prekida elemenata montažne i monolitne konstrukcije.

eurokamen izvedba konstrukcijskih elemenata Opus arena

eurokamen izvedba konstrukcijskih elemenata Opus arena | foto: Eurokamen

 

Nedugo nakon otvorenja Opus arena imala je probleme i s nestankom struje, doznajte ovdje detalje.

Za vrijeme večerašnje utakmice Osijek Dinamo
#osijekmojgrad #osijek
NK Osijek
SiB.hr

Objavljuje Osijek moj gradNedjelja, 3. ožujka 2024.

Copy link
Powered by Social Snap