Pretraga

Otvoren javni poziv: Grad sufinancira obnovu pročelja i krovišta povijesno vrijednih kuća

A- A+

Grad Osijek ima otvoren javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara, kojim potiče vlasnike povijesno vrijednih kuća na obnovu svojih pročelja. Vlasnicima i suvlasnicima je kroz javni poziv omogućeno povlačenje novca od spomeničke rente, što im znatno olakšava obnovu zgrada koje su pod zaštitom konzervatora te čija obnova iziskuje velika financijska ulaganja.

skela

Skela | foto: Unsplash

Posljednji primjer takve obnove je obnova pročelja najmanje kuće na glavnom osječkom trgu – kuće Mohatschy iz 18. stoljeća, koju je Grad Osijek sufinancirao u iznosu od 398.011,60 kuna. U 2022. zaključeno je još sedam ugovora o obnovi, pa je očekivano da će u novom ruhu zasjati i zgrade na sljedećim adresama: Šetalište Petra Preradovića 5, Cvjetkova 39, Franje Krežme 20, Lorenza Jagera 4, Zagrebačka 9, Bartula Kašića 66, te Dobriše Cesarića 1. Radove na njihovoj obnovi Grad Osijek sufinancirat će s 1,35 milijuna kuna.

Sufinanciranje se odnosi na uređenje pročelja i/ili krovova kulturnih dobara, pod čim se smatraju sljedeće vrste radova: konzervatorsko-restauratorski radovi (radovi na povijesnim detaljima izrađenim u kamenu, stucco masi, drvetu, detaljima izvedenim lijevanjem, ukrasnoj žbuci ili oslikavanjem na žbuci, jetkanjem ili oslikavanjem na staklu te vitrajima), uključujući vanjsku stolariju i bravariju, kamenarske radove, uređenje haustora i uređenje krova, uključujući konstrukciju, pokrov, limariju i dimnjake, kao i sve druge radove potrebne za izvođenje prethodno navedenoga, sukladno pravilima i propisima struke.

Izdvojeni članak

Velik projekt u Dubrovniku: Započinje obnova palače Sponza

Sufinanciranje obnove kulturnih dobara inače se vrši sukladno Listi projekata obnove, a broj Projekata obnove koji se sufinancira ovisi o osiguranim odnosno raspoloživim proračunskim sredstvima Grada Osijeka za svaku godinu. Ove je godine za rekonstrukciju pročelja i krovišta povijesno vrijednih zgrada osigurano 1,9 milijuna kuna.

Nakon što vlasnik podnese prijavu obavlja se bodovanje, ovisno o tome je li zgrada pojedinačno zaštićeno kulturno dobro, kakvo je građevinsko stanje pročelja i krova te kojoj zoni kulturno-povijesne cjeline pripada. O količini bodova ovisi i iznos sufinanciranja, a jedan bod ima vrijednost 19.999,96 kuna. Grad sufinancira obnovu građevina maksimalno do iznosa od 499.999 kuna po projektu obnove.

Podnositelj prijave predlaže projekt obnove koji mora biti cjelovit te obuhvaćati obnovu svih pročelja i/ili obnovu krova građevine. Prijave se dostavljaju Gradu Osijeku zajedno sa svom potrebnom dokumentacijom na adresu: Grad Osijek, Kuhačeva 9, Osijek s naznakom ‘Otvoreni javni poziv – Projekt obnove kulturnih dobara na području grada Osijeka’.

Projekt obnove kulturnih dobara na području grada Osijeka otvoren je dok se ne utroše raspoloživa sredstva. Javni poziv za Projekt obnove kulturnih dobara možete pronaći ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap