Pretraga

Šibenik – ugovorena druga faza radova za Spomen sobu Domovinskog rata

A- A+

Nakon završenog postupka javne nabave Grad Šibenik je potpisao ugovor s izvođačem radova druge faze uređenja Spomen sobe Domovinskog rata. Riječ je o zajednici ponuđača koja obuhvaća Elektro Mustapić j.d.o.o. iz Lovreća i Volting d.o.o. iz Splita.

Spomen soba Domovinskog rata

Spomen soba Domovinskog rata | foto: Grad Šibenik, Šunjerga/Baranović

Ugovor je vrijedan 66.831,40 eura s uključenim PDV-om, a obuhvaća građevinsko-obrtničke radove u prizemlju objekta na Baldekinu. Predviđeno trajanje radova je 70 dana, a nakon što budu okončani započinje faza opremanja interijera i razmještanje likovnog postava.

– Za realizaciju ovog dijela projekta smo od Ministarstva hrvatskih branitelja dobili 200 tisuća kuna, te u okviru zajedničkih mogućnosti realiziramo završne podopolagačke, gipskartonske, soboslikarske, elektro i strojarske radove. U međuvremenu autori postava komuniciraju s predstavnicima braniteljskih udruga kako bi dobili točne podatke o poginulim braniteljima i materijale koje mogu koristiti u likovnom dijelu postava, rekao je u povodu potpisivanja ugovora Danijel Mileta, zamjenik šibenskog gradonačelnika.

Izdvojeni članak

Predstavljena obnova bedema u Šibeniku: Ipak će se graditi ‘pokretne stepenice’

Idejno rješenje za Spomen sobu izradili su projektanti Antonio Šunjerga i Franka Baranović, a ovaj projekt specifičan je po tomu što će dio postava biti i arhitektonska rješenja objekta. Naime, po završetku projekta zgrada u kojoj će se nalaziti Spomen soba u arhitektonskom smislu imati će istaknute nosive stupove u obliku slova ‘V’. Sanirani i obojeni stupovi osvijetlit će se s unutrašnje strane naglašavajući ‘V’ kao znak pobjede. Dodatnu estetsku funkciju imati će i ulazna vrata, koja su sastavni dio antracit aluminijske stijene sa tamnim staklima, a koja će biti obložena čeličnim ‘iskrivljenim’ limom simbolizirajući izdržljivost i nesalomljivost.

Samo unutrašnje uređenje, uz razmještanje postava, uključuje i poseban moment prenošenja vanjskog elementa u unutrašnjost gdje on postaje sastavi dio. Riječ je o klupi koja će biti instalirana centralno u izložbenom prostoru, te će istovremeno pružiti priliku posjetitelju priliku za refleksiju i iskazivanje poštovanja.

Copy link
Powered by Social Snap