Pretraga

Poreč uveo uštede struje u sklopu provedbe projekta ‘Odgovoran i održiv Grad’

A- A+

Prošlo je godinu dana od kada je Poreč kao prvi grad u Hrvatskoj, iz gradske uprave i gradskih ustanova iz upotrebe izbacio plastiku, te uveo uštede u struji, u sklopu provedbe Projekta “Grad Poreč – odgovoran i održiv Grad”.

Foto: Unsplash

Naime, prošle godine na Svjetski dan zaštite okoliša Grad Poreč aktivno je počeo s provedbom ovih mjera u cilju smanjenja upotrebe jednokratne plastike i štednje energije, a ista se aktivno provodi već godinu dana i nastavit će se provoditi i dalje.

Naime, konkretnim mjerama uklonjena je uporaba vode u plastičnim bocama, te uvedena upotreba staklenih boca, te su svim zaposlenicima darovane staklene boce za osobnu upotrebu, uklonjeni su aparati za vodu i uporaba plastičnih čaša u aparatima za kavu, izvršeno je ispitivanje kvalitete vode za piće na svim izljevnim mjestima, te uvedena uporaba staklenih čaša i staklenih bokala za vodu. Također, kako bi se potaknulo na smanjenje plastike, uvedena je uporaba eko kemijskih olovaka od kartona, a zaposlenicima su darovane višekratne torbe (za npr. špežu) kako bi se poticalo smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih vrećica. Također, u uštedi energije na uređaje (računala, fotokopirne uređaje, uređaje za kavu, itd.) postavljene su ”pametne utičnice – vremenski prekidači” (cca. 200 potrošnih mjesta, te digitalni limitatori potrošnje električne energije, a u prostorije su stavljeni sobni termostati (termotrakice), te podijeljeni edukativno informativne brošure i naljepnice.

Izdvojeni članak

Gradi se prvi svjetski ‘grad šuma’ u kojem vozila padaju u drugi plan: Evo kako će izgledati prava ubrana džungla

Ušteda energije

U Poreču su ove mjere osim gradske uprave obuhvatile i sve gradske ustanove, njih ukupno 11, te je namijenjen za preko 600 zaposlenih – od odgojiteljica u vrtiću i nastavnika, do djelatnika gradske knjižnice, muzeja, Pučkog otvorenog učilišta, Doma za starije i nemoćne…

Svim je ovim mjerama znatno smanjeno stvaranje plastičnog otpada, a nastojalo se i dati primjer svim generacijama za odgovorno ponašanje, uštedu energije i smanjenje korištenja plastične ambalaže. Osim toga, želja je ovim primjerom potaknuti i sve druge tvrtke i gospodarske subjekte na području grada na uvođenje ovakvih, „plastic free“ i drugih ekološki prihvatljivih rješenja. I porečko je gradsko komunalno poduzeće Usluga, na Dan planeta Zemlje građanima dijelilo staklene boce s termo ovojem, također potičući na smanjenje stvaranja plastičnog otpada.

Kako kaže porečki gradonačelnik Loris Peršurić, Poreč gradi svoju budućnost na svim područjima, od komunalne opremljenosti, socijalnih standarda, prostornog uređenja, do prilagodbi klimatskih promjenama, pritom vodeći računa o uštedi i racionalnom upravljanju.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Vertikalna šuma u centru grada: Neboderi koji se mijenjaju s godišnjim dobima

‘Promjena kreće od nas’

– Promjena kreće od svih nas. Drago mi je što je ova naša inicijativa dobro prihvaćena i to je jedan mali, ali veliki korak od svih nas. Ali u cilju zaštite okoliša idu i naši veliki projekti  – sanirano je nekadašnje odlagalište otpada Košambra, izgrađen sustav odvodnje s pročistačima na području grada i prigradskih naselja, čime smo spriječili ispuštanje otpadnih voda u naše more, ali tu je i energetska obnova zgrada, nabava električnih vozila za gradsku upravu, radimo na uvođenju autobusne linije s električnim autobusom za naš grad, sve su to projekti za koje smo se kandidirali i dobili sredstva iz EU fondova i na tome ćemo nastaviti raditi i dalje, zaključio je Peršurić.

Poreč uveo uštede struje u sklopu provedbe projekta ‘Odgovoran i održiv Grad’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap