Pretraga

Split i još sedam općina kreću u pedaliranje: Započeli s projektom ‘Biraj biciklu!’

A- A+

Predstavnici Grada Splita najavili su početak implementacije sustava javnih bicikla u osam jedinica lokalne samouprave kroz projekt ‘Biraj biciklu!’ Osim na području Splita, sustav javnih bicikla se širi na područje Trogira, Kaštela, Solina, Podstrane, Klisa, Dugopolja i Dicma. Na ovo područje dolazi 116 klasičnih i 126 bicikla na električni pogon. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 14 milijuna kuna.

Ilustracija, gradonačelnik Splita Ivica Puljak | Foto: split.hr, Unsplash

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 13,6 milijuna kuna od čega je iznos bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda nešto manji od 10,9 milijuna kuna. Sredstva će biti utrošena na izgradnju nove biciklističke prometnice i pješačke staze u Splitu i Trogiru te će u svih osam jedinica lokalne samouprave biti postavljen 41 novi terminal s ukupno 242 bicikle, od čega 116 klasičnih i 126 bicikli na električni pogon.

– Velika vrijednost ovog projekta je i što će se izraditi studija potencijala razvoja biciklističkih prometnica. Služit će kao temeljni dokument za razvoj integriranog sustava biciklističkih prometnica na području Urbane aglomeracije Split, rekao je voditelj projekta Toni Jerković, savjetnik u Odsjeku za međunarodne i EU projekte Grada Splita.

Split dobiva 16 novih terminala s 50 električnih bicikla

U Splitu će novih 16 terminala sa 50 električnih i 20 klasičnih bicikala te 70 stalaka biti postavljeno na područjima i u kvartovima gdje sustav trenutno nije dostupan, a iz ovog projekta je financirana i biciklistička i pješačka staza u uvali Trstenik, duljine 748 metara.

– Ponosni smo na činjenicu što je Split grad s najvećim brojem korištenja bicikli u cijeloj Hrvatskoj. Ovaj projekt promovira zelene politike, dobar je za zdravlje ali ono što je najvažnije, ovo je zajednički projekt gradova i općina na području urbane aglomeracije što je izuzetno dobar smjer za cijelo područje – rekao je gradonačelnik Splita, Ivica Puljak koji je i sam korisnik sustava javnih bicikala, a dodao je i da grad Split nastavlja s razvojem biciklističkih staza u Splitu.

U Podstranu stižu dva terminala

Prva općina u kojoj će biti pušten u promet sustav financiran iz projekta ‘Biraj biciklu!’ je Podstrana.

– Na području naše općine postavit će se dva terminala sa šest električnih i šest klasičnih bicikli. Jedan terminal s tri električna i tri klasična bicikla će se postaviti u sklopu parkirališta na obalnom području u Strožancu. Drugi terminal s istim brojem bicikli će biti na lokaciji parkirališta Petrićevo, u blizini autobusne stanice i sportskog igrališta. Očekujemo pozitivne reakcije naših mještana kao i zadovoljstvo budućih turista i svih posjetitelja Podstrane,  rekla je viša savjetnica i koordinatorica projekta Andrijana Dedić, dodavši da općina Podstrana planira nastavak ulaganja u razvoj biciklističke infrastrukture i u budućnosti.

– Ovakvi projekti čine život na našem području boljim i kvalitetnijim. Dobit ćemo dva terminala, jedan u centru Klisa i drugi na području Dalmatinske zagore, u Prugovu, tako da ćemo se bolje povezati ne samo unutar općine već i sa susjednim općinama, rekao je načelnik Klisa, Jakov Vetma i pozvao sve na zajedničko djelovanje i pri planiranju razvoja predviđenog strategijom razvoja UAS-a. U Kaštela stiže šest terminala sa 30 električnih i 30 klasičnih bicikala i to u Kaštel Sućurac, Gomilicu, Kambelovac, Lukšić, Stari i Novi.

Izdvojeni članak

Nakon ovog će vas uhvatiti nostalgija: Ovi Instagram profili su spomenari stare Pule, Splita i Zagreba

Bicikli stižu i u Dicmo, Solin, Dugopolje i Trogir

– Projekt značajno doprinosi urbanoj mobilnosti građana. Postaje će biti postavljene na lokacijama uz more tako da će korisnici moću prijeći cijelu obalu na ekološki prihvatljiv način te se nadamo da ćemo sustavom javnih bicikala utjecati na smanjenje korištenja osobnih automobila za kretanje u Kaštelima, ali i odlaska u susjedne općine, rekla je Marija Vučica, vršiteljica dužnosti pročelnice Upravnog odjela za gospodarski razvoj i fondove Europske unije Grada Kaštela.

Prve bicikle u sklopu sustava javnih bicikala tijekom narednih mjeseci stižu i u Dicmo koji će dobiti dva terminala s deset bicikala. U općini Dugopolje sustav javnih bicikala je postavljen prije par godina i kroz projekt ‘Biraj biciklu!’ proširuje se za nove četiri postaje sa 10 električnih i 10 klasičnih bicikli.

U Solinu će biti implementirano šest terminala, na više lokacija tj. ne samo u centru grada već po jedan u mjesnim odborima kako bi svi dijelovi Solina imali alternativni oblik prometne povezanosti prema centru grada i drugim mjestima i općinama.

– U Trogiru ćemo kroz ovaj projekt izgraditi prvu biciklističku stazu u sklopu šetnice Brigi-Lokvice. Radovi na predjelu Brigi su počeli u siječnju i trebali bi biti gotovi do lipnja. Obalni pojas naš je najveći kapital i ovime ga oplemenjujemo, grad dobiva ljepšu vizuru, a građani nove sadržaje, rekao je  gradonačelnik Trogira, Ante Bilić.

Ukupna vrijednost projekta +Biraj biciklu!’ je 13.609.435,83 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda sa 10.893.396,68 kn, u sklopu ITU Poziva ‘Urbana mobilnost – Razvoj sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split’.

Izdvojeni članak

Stiže zima, a nemate kamo s biciklom? Evo naših prijedloga kako da ga ukomponirate u interijer

Copy link
Powered by Social Snap