Pretraga

I to je moguće – stambena zgrada od kontejnera izgrađena u samo 28 sati i 45 minuta

A- A+

U Kini je izgrađena stambena zgrada od nehrđajućeg čelika s deset katova u samo 28 sati i 45 minuta. Naime, riječ je o konstrukcijskom konceptu koji se temelji na slaganju kontejnerskih jedinica. Donosimo vam video cijelog procesa gradnje.

Zgrada od kontejnera

Za gradnju je bilo potrebno samo 28 sati i 45 minuta | foto: YouTube, BROAD Group

Kineska tvrtka Broad Group izgradila je modularnu stambenu zgradu s deset katova, nazvan „Living Building”, u gradu Changsha i to u samo jedan dan, prenosi. Video koji je napravila tvrtka prikazuje kako je tim radnika s tri dizalice u samo 28 sati i 45 minuta obavio cijeli posao. Prema Broad Group, riječ je o najkraćem roku u kojem je izgrađena zgrada ovakve vrste.

Zgrada sastavljena od kontejnera

Stambena zgrada se sastoji od standardnih kontejnerskih modularnih jedinica koje su napravljene u tvornici tvrtke Broad Group. Štoviše, kontejneri su izrađeni od nehrđajućeg čelika, a radi se o pojednostavljenoj proizvodnji visoke kvalitete i niskih troškova. Također, iz tvrtke kažu da se zgrade proizvode baš poput automobila.

Svaki kontejnerski modul je dug 12,19 metara, širok 2,44 metra i visok 3 metra. Štoviše, kontejnerski moduli međusobno se slažu na način da se jedan njihov zid otvara i tvori pod. Naime, tako se stvaraju otvoreni prostori bez stupova veličine 12 puta 4,8 metara, a sve jedinice imaju prozore i balkone.

Zgrada od kontejnera

Kontejnerske jedinice se grade u tvornici te se dopremaju na gradilište gdje se međusobno slažu | foto: YouTube, BROAD Group

Jedan dan dovoljan za gradnju

Svi moduli su dopremljeni na gradilište s već pripremljenim električnim segmentima i unutarnjim završnim obradama da bi se instalacija mogla odvijati što brže. Iz tvrtke kažu da se radi o izuzetno jednostavnoj instalaciji na licu mjesta prilikom čega je potrebno samo pritegnuti vijke i spojiti vodu i struju. Štoviše, to omogućava da zgrada od deset katova bude izgrađena u roku samo jednog dana.

Video prikazuje način gradnje stambene zgrade koja je jednostavno opremljena s bijelim zidovima te drvenim prozorskim okvirima i podnicama. Štoviše, svaki kontejnerski modul tvore zidovi i podovi izrađeni pomoću ploča od nehrđajućeg čelika. Prema Broad Group, ovakve ploče od nehrđajućeg čelika su 10 puta lakše, a ujedno 100 puta čvršće od standardnih zidova i podova.

Zgrada od kontejnera

Zgrada je izgrađena od nehrđajućeg čelika, a prozorski okviri i podnice od drva | foto: YouTube, BROAD Group

Pomoću ovog sistema moguće izgraditi neboder od 200 katova

Iz tvrtke također tvrde da je ovakvu konstrukcijsku metodu moguće koristiti i za gradnju raznih drugih objekata. U skladu s tim, navode da je metoda prikladna za luksuzne nekretnine, nebodere od 200 katova, ali predstavlja dobro rješenje za javne zgrade, kao i za stambene zgrade.

Broad Group je kineska tvrtka koja se bavi proizvodnjom klima uređaja, međutim, svoju su djelatnost proširili na modularnu konstrukciju. Tvrtka je još 2012. godine predstavila plan o izgradnji nebodera od 220 katova, što bi predstavljalo najvišu građevinu na svijetu napravljenu pomoću modularnih komponenti, i to u samo sedam mjeseci. Međutim, izgradnja te zgrade je zaustavljena ubrzo nakon početka zbog sigurnosnih razloga i vladinog neodobravanja. Kasnije je objavljeno da su temelji zgrade prenamijenjeni u uzgajalište riba.

U nastavku vam donosimo video o tome kako se gradila stambena zgrada od nehrđajućeg čelika s deset katova pomoću modularnog sistema temeljenog na kontejnerskim jedinicama.

Zgrada od kontejnera
Share via
Copy link
Powered by Social Snap