Pretraga

Velika ulaganja u Lipiku: Obnavljaju se strateški objekti, radovi vrijedni više od 5 milijuna eura

A- A+

U Požeško-slavonskom gradu Lipiku nekoliko je značajnih projekata u fazi realizacije, čime se nastoji oživjeti grad, sačuvati kulturna baština i poboljšati turistički potencijal grada. Obnavljaju se tri strateški važna objekta za Grad: Vila Zinke – Vila dobre vode, Lječilišni perivoj i Narodne kupke.

Toplice Lipik

Toplice Lipik | foto: baustela.hr

Nositelj projekta obnove pod nazivom ‘Terme Lipik’ je Grad Lipik uz partnere Toplice Lipik i Turističku zajednicu grada Lipika. Projekt se financira kroz Europski fond za regionalni razvoj u sklopu poziva Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine na području Slavonije, Baranje i Srijema te djelomično iz vlastitih sredstava. Prema planu, radovi na navedenim objektima bi trebali završiti do 30. lipnja 2023. godine.

– Projekt Terme Lipik integrirani je projekt razvoja i revitalizacije kulturne baštine Lipika, kojemu je cilj potaknuti obnovu i očuvanje kulturne baštine te staviti u funkciju i korištenje turistički potencijal triju strateški važnih objekata. Kroz provedbu projekta ‘Terme Lipik’ podići će se standard interpretacije, opremljenosti i kvalitete kulturnih turističkih sadržaja, unaprijediti sustav promocije i distribucije kulturnih turističkih sadržaja te podići svijest stanovništva o očuvanju i valorizaciji kulturnih dobara, navode u Gradu Lipiku.

Perivoj u Lipiku

Perivoj u Lipiku | foto: baustela.hr

Obnova jedinstvenog lječilišnog perivoja u Hrvatskoj

Lipik se povijesno razvijao oko stare hrastove šume koja se oblikovala u pitomi prostor u kojem se nalaze geotermalni izvori koji se koriste u medicinske svrhe. U 18. stoljeću se uređuje park, nadopunjuje novim biljkama, stazama i sjenicama, a tijekom 19. stoljeća postaje prepoznatljivi neobarokni perivoj koji je danas arhitektonski relativno dobro očuvan, na izvornoj površini od 10 hektara, bez značajnih promjena perivojne kompozicije, ali je vegetacijski devastiran.

Perivoj u Lipiku jedini je lječilišni perivoj u Hrvatskoj za koji postoji izvorni nacrt. Najstarija katastarska karta Lipika potječe iz 1868. godine. Riječ je o neobaroknom perivoju francuskog tipa koji je određen geometrijskom prostornom organizacijom i uređenom vegetacijom. I danas postoje dvije stilsko-oblikovne cjeline: historicistička neobarokna s geometrijski uređenim vrtovima ispred glavnog pročelja zgrada Toplica i kasno romantičarski perivoj s alejama, drvoredima, sustavom šetnica i perivojnim interijerom.

Izdvojeni članak

Nakon Zagreba, mladi najviše kupuju nekretnine u Slavoniji: Osijek, Vinkovci i Đakovo su ‘top lokacije’

Ovaj je perivoj oduvijek bio središnje mjesto Lipika, namijenjeno druženju i upoznavanju, stoga se unutar projekta Terme Lipik pristupilo obnovi perivoja kojim će vizura cijelog grada biti u potpunosti promijenjena, odnosno, u većem dijelu vraćena u prvobitno stanje. Izvršeni su radovi uklanjanja oštećenih stabala i pripremni radovi, formirane su staze i balustrada, postavljena je rasvjeta, izgrađeno je tenisko igralište i postavljene su sprave za dječje igralište. U tijeku su radovi na postavljanju navodnjavanja i pripreme zemlje za sadnju ukrasnog bilja i dendrološkog sadnog materijala.

Kursalon, Lipik

Kursalon, Lipik | foto: baustela.hr

Projektanti na ovom projektu su Sanja Bibulić i akademik prof.dr.sc. Mladen Obad Šćitaroci iz tvrtke Šćitaroci d.o.o. iz Zagreba. Izvođači radova su Presoflex gradnja d.o.o., dok projektantski nadzor vrše Sanja Bibulić i Mladen Carek iz tvrtke Prostor EKO d.o.o. iz Bjelovara. Stručni nadzor nad izvođenjem radova odrađuje Boris Marijanović iz tvrtke M-ING d.o.o. iz Osijeka i Mladen Knežević iz tvrtke Daing d.o.o. iz Daruvara.  Za stručni krajobrazni nadzor zaduženi su Sanja Bibulić i tvrtka ARTING d.o.o. iz Bjelovara.

U Lipičkom perivoju je i Kursalon koji je u privatnom vlasništvu i još uvijek nije u postupku obnove. Radi se o upečatljivoj građevini koja je bila na mnogim razglednicama i fotografijama Lipika. Sagrađen je krajem 19. stoljeća za goste kupališta Lipik, kako bi upotpunili ugostiteljsku i kulturnu ponudu grada. Kursalon je tada imao veliki restoran, kavanu, sobu za biljar, kasino, svečanu dvoranu, damski i glazbeni salon.

Radovi na Vili Zinke –  Vili dobre vode

Na Vili Zinke, ukupne površine 1.163,60 m2, završeni su konstrukcijski dijelovi objekta te su u tijeku obrtnički i stolarski radovi te uređenje okoliša, a uskoro, paralelno s obrtničkim radovima, započinje i opremanje objekta. Završetak izgradnje i opremanja planiran je do 30. travnja ove godine, a vrijednost projekta je 27.653.125,00 kuna ili nešto više od 3.670.200 eura.

Izdvojeni članak

Otvorena nova dionica autoceste A5: Projekt vrijedan više od 200 milijuna kuna

Izvođač radova je tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. iz Požege, dok su izvođači opremanja zajednica ponuditelja Smart AudioVisual d.o.o. i Primat- Logistika d.o.o. Projektanti su Stjepan Lončarić iz tvrtke Lončarić-Planić d.o.o. iz Zagreba, Ivica Leder iz Arhitektura Leder d.o.o. iz Velike Gorice i Dragana Lucija Ratković Aydemir iz Muze d.o.o. iz Zagreba, Jelena Devčić i Valentino Dražić Celić iz Kocka 26 iz Šibenika i Zlatko Jelačić iz Smart AudioVisual d.o.o. iz Zagreba. Nadzor opremanja i implementacije sadržaja u ‘Vili dobre vode’ provodi Jelena Devčić iz tvrtke Ivictus consulting d.o.o. iz Šibenika.

Vila Zinke, Lipik

Vila Zinke, Lipik | foto: baustela.hr

U Gradu Lipiku pojašnjavaju kako je projektom Terme Lipik turistički potencijal Vile Zinke ponovno stavljen u funkciju, i to kroz izgradnju interpretacijskog centra termalne baštine grada Lipika. Vila slavi ovdašnju kulturu liječenja vodom kroz suvremenu i atraktivnu interpretaciju i prezentaciju, prenoseći priču o identitetu, tradiciji i jedinstvenosti Lipika. Interpretacijski centar skuplja i brine o zbirkama predmeta povezanim s termalnom baštinom Lipika, ergelom lipicanaca, proizvodnjom stakla i punionicom vode.

U prizemlju Vile dobre vode nalazit će se ulazni dio sa suvenirnicom, uredima za zaposlene, caffe barom te tematskim dječjim igralištem. U podrumu i na prvom katu smještene su dvije stalne muzejske izložbe: ‘Svijet u kapljici vode’ i ‘Zlatno doba Lipika’.

‘Svijet u kapljici vode’ kroz pet interaktivnih izložaka priča priču o vodi – što je voda i kako nastaje, kako nastaju termalne vode, kruženje vode u prirodi, utjecaj vode na čovjeka i prirodu, različita stanja i kretanje vode. Većina izložaka koji se prikazuju multimedijski pozivaju posjetitelje na interakciju i učenje.

Izdvojeni članak

Iznajmljivači u Slavoniji: Otkrivamo zašto se u Vinkovcima uvijek traži soba više

Narodne kupke kao nastavak sadržaja Vile Zinke

Narodne kupke u sklopu Toplica Lipik su najstariji lječilišni objekt u perivoju. Rekonstrukcijom i opremanjem objekta nastat će sadržaji pomoću kojih će se prezentirati termo-mineralna voda uz pomoć suvremene multimedijalne opreme, kao nastavak prikaza interpretacijskog sadržaja Vile dobre vode. Posjetitelji će tako moći uživati u bazenu, hidromasažnim kadama, turskoj kupelji, finskoj sauni, slanoj sobi i slično. Radovi na kupkama su započeli u ožujku 2021. godine.

Narodne kupke, Lipik

Narodne kupke, Lipik | foto: bausela.hr

Vrijednost ovog projekta je 10.577.155,42 kuna ili 1.403.829.72 eura. Projektant je prof. mr.sc Boris Koružnjak s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu. Radove izvodi Šprajc THD d.o.o. iz Slavonskog Broda, a projektantski nadzor vrši Arhitektonski fakultet iz Zagreba. Ispred stručnog nadzora je Daing d.o.o. iz Daruvara, a arheološki nadzor provodi ARTING d.o.o. iz Bjelovara.

Većina sadržaja u centru Lipika nekoć je bila rezervirana za građanstvo višeg staleža, no Narodne kupke bile su namijenjene ‘običnom’ puku. U Domovinskom ratu većina je građevina uništena, a tako i Narodne kupke koje bi sada trebale dobiti novi sjaj.

Copy link
Powered by Social Snap