Pretraga

U Splitu se otvara izložba ‘Ima li grada istočno od raja?’: Pogledajte kako bi izgledala nova luka

A- A+

Društvo arhitekata Splita i Arhitektonski biro Ante Kuzmanić predstavit će izložbu s prijedlozima razvoja šireg urbanog područja grada Splita pod nazivom: SPLIT 21_IMA LI GRADA ISTOČNO OD RAJA? Izložba će se održati u petak 18. ožujka 2022. u 19 sati u prizemlju City Center One, Vukovarska 207 (kod glavnog ulaza).

luka Orišac

luka Orišac | foto: Društvo arhitekata Split

Izložba ‘Split 21_Ima li grada istočno od raja’ odnosi se na niz prijedloga prostornog razvoja šireg urbanog područja grada Splita. Prijedlozi sačinjavaju skup nacrta fokusiranih na područje istočnog dijela grada između splitske zaobilaznice i donjeg toka rijeke Žrnovnice koji završavaju trajektnom lukom Orišac. Projekt je osmišljen nakon detaljne analize povijesnih i aktualnih prostornih planova, a nudi infrastrukturna i urbanistička rješenja za nagomilane probleme te predstavlja misao o cjelini grada Splita kao dijela najvećeg metropolitanskog područja na istočnom Jadranu.

Izložba će se održati u petak 18. ožujka 2022. u 19 sati u prizemlju City Center One, Vukovarska 207 (kod glavnog ulaza), a trajat će sve do 3.travnja 2022. Izložbu će otvoriti predsjednica DAS-a Daša Gazde, a studiju će predstaviti arhitekti Ante Kuzmanić, Ivan Jurić i Jere Kuzmanić.

Nova prostorna planska koncepcija Split

Većina dosadašnjih urbanističkih planova Splita se fokusirala na prostor poluotoka i pokušavala je dokučiti kako riješiti nagomilane probleme uz pomoć većeg ili manjeg prostornog zahvata na jednoj lokaciji. S druge strane, Split 21 polazi od dvije pretpostavke. Prva označava da Split treba sagledati kao dio veće cjeline, odnosno skupine općina i gradova između Trogira i Podstrane. Druga pretpostavka se odnosi na traženje rješenja na strukturnoj razini koje bi kao posljedicu moglo usmjeriti razmišljanje o lokacijama i specifičnim projektima potrebnima za raspetljavanje nastalog gordijskog čvora.

Takav pristup autore je usmjerio na istočne predjele grada. Nastao je prijedlog kojeg su nazvali ‚Split 21_Ima li grada istočno od raja?’ i koji predstavlja skup nacrta infrastrukturnih i urbanističkih modela na razini metropolitanskog područja te nekoliko konkretnih arhitektonsko–urbanističkih i prometnih idejnih prijedloga čija je svrha potvrditi smisao ovog projekta u cjelini.

Projekt predlaže:

  • Novu lokaciju trajektne luke na području Orišca, novi gradski podcentar Split 4 i dva nova gradska predjela uz avenije Sjever i Jug kojima bi se konsolidirao prostor istoka grada.
  • Infrastrukturni sustav za kolni promet koji izmiješta obilaznicu Splita na novu trasu prema istoku i uspostavlja jasnu strukturu reda prometnica od regionalnih do metropolitanskih i gradskih
  • Sustav željezničkog prometa koji uvodi novi gradski kolodvor i mrežu lake gradske željeznice-metroa
  • Pomorski promet koji osim s lukom Orišac sadrži i nove morske linije javnog prijevoza.
  • Novi sustav parkova i zelenih površina umreženih u prsten koji postaje 18km gradskih plaža od Marjana do Stobreča i od Spinuta do Kaštela međusobno povezanih kontinuiranim parkovnim sustavom čiji su ključni aduti Marjan, Karepovac i Salona.

Autori navode kako ovim projektom žele ostaviti trag u prostoru za buduće generacije te ih motivirati da Split promatraju kao metropolitanski grad.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap