Pretraga

Uskoro bi mogla osvanuti druga po redu geotermalna bušotina u istom naselju

A- A+

Naselje Veliko Korenovo uskoro bi moglo dobiti novu, drugu po redu, geotermalnu bušotinu. Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak ističe da će se Grad prijaviti na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja, a tiče se upravo geotermalne energije. Naime, radi se o vrijednom i održivom izvoru energije te se procjenjuje da će za projekt biti potrebno između 15 i 20 milijuna kuna.

Geotermalna energija

Veliko Korenovo bi moglo dobiti drugu po redu geotermalnu bušotinu | foto: Unsplash

Ministarstvo regionalnog razvoja, u sklopu europskog programa „Energija i klimatske promjene”, raspisalo je tri poziva za dostavu projektnih prijedloga vezanih za Bjelovar. Navedeni pozivi su vrijedni sveukupno 12 milijuna kuna. Među njima se nalazi i podprogram „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije” u vrijednosti od 3 milijuna eura. Naime, Grad Bjelovar vidi priliku za daljnje razvijanje geotermalnih potencijala u naselju Veliko Korenovo.

Izdvojeni članak

Stiže energetska obnova obiteljskih kuća: Prijave kreću 14. listopada, a možete dobiti 204.000 kuna

Geotermalna bušotina u Velikom Korenovu

– Svakako ćemo se javiti na ovaj natječaj. Priču s istraživanjem druge bušotine u Velikom Korenovu, nedaleko od budućih Termi, započeli smo još prije nekoliko godina. Mnogi su nas tada čudno gledali, no znali smo da će upravo takvi izvori energije, s obzirom na klimatske promjene, u budućnosti biti važni pa smo ustrajali na tome, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, prenosi Klikni.hr.

Štoviše, glavni partneri Gradu u tome su Energetski Institut „Hrvoje Požar” i Geotehnički fakultet iz Varaždina. Napravljeno je i idejno rješenje na temelju dosadašnjih istraživanja, a koje bi trebalo biti temelj za izradu projektne dokumentacije za novu bušotinu u Velikom Korenovu.

Između 15 i 20 milijuna kuna za projekt

Hrebak dodaje kako se nada da će njihova ponuda proći na natječaju te kako ne vjeruje da u Hrvatskoj ima još gradova koji provode projekte u toj fazi. Tvrdi da će biti potrebno godinu dana za izradu projektne dokumentacije, a s tim će se projektom, za izgradnju same bušotine, javljati na nove natječaje. Štoviše, prema sadašnjim procjenama, trebat će im između 15 i 20 milijuna kuna, a gradonačelnik smatra da u toj fazi ne bi trebalo biti većih problema jer je vrlo malo gradova u Hrvatskoj krenulo u razvijanje ovakvih i sličnih projekata.

– U fondovima namijenjenima projektima koji potiču ulaganja u obnovljive izvore energije leže ogromna sredstva i vjerujem da ćemo ih znati iskoristiti. Stručnjaci s Instituta „Hrvoje Požar” su nam rekli da smo jedan od najpripremljenijih gradova po tom pitanju, kaže Hrebak.

Izdvojeni članak

Dječji vrtić koji proizvodi struju: Nakon energetske obnove na red došla solarna elektrana

Temperatura vode 80 Celzijevih stupnjeva

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da na mjestu potencijalne druge bušotine u Velikom Korenovu temperatura vode doseže 80 Celzijevih stupnjeva. Štoviše, takva voda nije pogodna za kupanje, kao ona na prvoj bušotini iznad koje trebaju niknuti Terme Bjelovar, međutim, odlična je za grijanje.

– Želimo tu energiju usmjeriti na grijanje staklenika, dovesti je do buduće poslovne zone u Velikom Korenovu, a postoji mogućnost da se ona cijevima, trasom nekadašnje željezničke pruge, dovede do središta grada, do bolnice i drugih važnih ustanova. To bi značilo jako puno za napredak grada i dokazalo bi da vodimo zdravu, zelenu politiku, i u smislu gospodarenja otpadom, ali i u smislu očuvanja prirode, prije svega kroz smanjenje ugljičnog dioksida, zaključuje gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Uskoro bi mogla osvanuti druga po redu geotermalna bušotina u istom naselju
Share via
Copy link
Powered by Social Snap