Pretraga

Poznati američki časopis proglasio dubrovački košarkaški teren najbolje dizajniranim na svijetu: Pogledajte ostale

A- A+

Američki časopis za arhitekturu Architectural Digest objavio je tekst o osam najbolje dizajniranih košarkaških terena na svijetu. Na listi se nalaze tereni iz SAD-a, Kanade, Kambodže, Pariza, no prvi na listi se našao teren uz dubrovačke zidine. Teren u Dubrovniku je poznat diljem svijeta po svojom domišljatom dizajnu koji je uspio uklopiti sportski teren u već natrpanu staru jezgru grada.

Košarkaški teren, Dubrovnik | Unsplash

#8

Kako navodi Architectural Digest osmi najbolje dizajnirani košarkaški teren na svijetu nalazi se u Parizu. Teren koji je u ljetu 2009. godine  privremeno stavljen u prostore palače Grand Palais, zbog turneje Nike-ove NBA košarkaške zvijezde, Lebrona Jamesa, po Europi.

Nike teren, Grand Palais, 2009. | Nike Lebron

#7

Sedmi na listi se nalazi košarkaški teren u Kambodži. Zanimljiv je jer teren pluta na vodi, točnije jezeru Tonle Sap. Zanimljivo je što velik broj stanovnika u okolici terena također živi na brodovima ili plutajućim kućama. Osim domova, škole, trgovine i ostali objekti također plutaju na vodi.

Košarkaški teren u Kambodži pluta na vodi | Screenshot/Youtube

#6

Na broj šest su stavili teren u San Pedru u Sjedinjenoj Američkoj Državi Kaliforniji kao sklop Angles Gate parka. Teren je poseban po tome što se nalazi na samoj obali uz ocean te ga krasi panoramski pogled na more i otok Santa Catalina. Teren se pojavljuje i u filmu Spike Leea iz 1998. godine, He Got Game, u kojem glumi Denzel Washington.

Angeles Gate Park | Unsplash

#5

Iako se ovaj teren tehnički nalazi na Tihom oceanu, časopis ga je svrstao pod San Diego u Kaliforniji. Naime, u 2011. godini je odigrana utakmica između dva Koledža na američkom teretnom vojnom brodu pred američkim Marincima. Brod se zove USS Carl Vinson, a utakmici je prisustvovao i tadašnji američki predsjednik Barrack Obama.

USS Carl Vinson | Screenshot/Youtube

#4

Ovaj košarkaški teren je poseban po tome što ima predivan pogled na Down Town Toronta u Kanadi, a u pogledu se nalazi i 550 metara visok CN Toranj.

David Crombie Park | Screenshot/GoogleKarte

#3

Ovaj šareni teren je zauzeo treće mjesto na listi najbolje dizajniranih terena na svijetu. Ovaj teren je stisnut uz stare zgrade jezgre Pariza, a projekt su odrađen u suradnji francuskog dizajn studia III Studio i Nikea u 2009. godini.

Pigalle, Pariz | Screenshot/Youtube

#2

Na drugom mjestu se našao teren koji krasi mural od uličnog umjetnika KAWS-a kojeg je unajmio Nike. Teren koji je ukrašen nalazi se u New Yorku, točnije u Lower East Sideu.

Lower East Side, New York | Screenshot/Youtube

#1

I na prvom mjestu su smjestili naš Dubrovnik koji zaista ima jedan od najimpresivnijih sportskih terena na svijetu. U skučenoj staroj jezgri uspjelo se naći mjesta za dva koša, iako nisu dizajnirani kao cijeli teren, svaki se zasebno može koristiti u igri na jedan koš. Pogled na teren odlično krasi pozadina starog grada i Jadranskog mora.

Košarkaški teren u Dubrovniku | Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap