Pretraga

Osječki stadion uskoro dobiva uporabnu dozvolu: Ima pritvore za nasilnike ispod svake tribine

A- A+

Stadion Pampas u Osijeku do kraja ožujka trebao bi dobiti uporabnu dozvolu. Sada je u završnoj fazi izgradnje, a po završetku će biti najmoderniji stadion u Hrvatskoj. Jedini je u zemlji koji ima dva semafora, od kojih je svaki površine 41 metar četvorni. Zanimljivo je da ima i pritvore za nasilnike ispod svake tribine.

Stadion Pampas1

Stadion Pampas | Screenshot: Youtube

Uz 196 geodetski precizno usmjerenih reflektora i 56 zvučnika, sve će se na stadionu savršeno vidjeti i čuti. Stadion ima najmoderniji travnjak. Umjetna podloga je posebnim iglama ušivena 30 centimetara u dubinu. Čim zatopli posijat će se trava, koja će za pet tjedana nakon sijanja, s umjetnom podlogom činiti idealan travnjak, izvjestio je Andrej Rašljanin u videoprilogu HRT-a.

Glavni nadzorni inženjer, Darko Ojvan kazao je kako mu je ovaj stadion najdraži projekt u karijeri. Objasnio je kako funkcionira sustav travnjaka i koje su njegove prednosti.

– Travnjak ima jedan drenažni sustav koji kroz jedan sloj precizno složenih drenaža odvodi oborinsku vodu s travnjaka. Sustav za grijanje služi da bi osigurao u kontinuitetu da taj sloj bude propustan i rahal, da vremenski uvjeti nimalo ne utječu na sam travnjak i odskok lopte, objasnio je Ojvan.

Do tribine će se, iz sigurnosnih razloga, s parkirališta dolaziti nadzemnim tunelom. Ispod svake tribine nalaze se pritvori koji će služiti za zatvaranje nasilnika u slučaju izgreda. U unutrašnjosti stadiona će još biti kafić, restoran, teretana, fan shop, dok će u svlačionici biti saune, ledene kupke, prostor za zagrijavanje i masažu.

Izdvojeni članak

Još jedno produljenje rokova: Prva utakmica na Pampasu najranije u travnju 2023.?

Valentina Koprivnjak, članica uprave NK Osijek kazala je kako će stadion u budućnosti jednim dijelom biti samoodrživ, jer se režijski troškovi za ovakvo zdanje kreću oko 2 milijuna eura godišnje. Inače, ukupna vrijednost radova je 65 milijuna eura. 

– Do kraja mjeseca očekujemo ishođenje uporabne dozvole, a onda predstoji licenciranje. Sa sigurnošću mogu reći da ćemo ovu sezonu završiti u Gradskom vrtu, rekla je Koprivnjak.

Podsjetimo, izgradnja osječkog stadiona sada vrijedi duplo od cijene koja je bila isplanirana na početku. No, posljedica je to povećanja troškova materijala i radova. Za izvođača je odabrana osječka tvrtka Eurokamen, s kojom je naknadno prekinuta suradnja. Iz kluba su tada kazali da je bio ugrožen cijeli projekt i dovršetak stadiona zbog dinamike izvođenja radova. Radove je zatim preuzeo austrijski Strabag. Više o tome pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap