Pretraga

Što se događa s nekretninama u okolici Zagreba nakon potresa?

A- A+

Iako su mnogi očekivali kako će potres, ali i pandemija koronavirusa znatno utjecati na tržište nekretnina u Zagrebačkoj županiji, do drastičnih promjena, čini se, ipak nije došlo.

Samobor I Foto: Pixabay

Davor Kunovac, direktor Direkcije za modeliranja u Sektoru istraživanja Hrvatske narodne banke, nedavno nam je kazao kako su tijekom 2020. banke su odobrile više stambenih krediti u odnosu na prethodnu godinu.

Prodaja nekretnina u centru Zagreba nakon potresa je pala, no kako navodi, to nije znatno utjecalo na ukupna kretanja cijena “Utjecaj pandemije i potresa na tržište nekretnina u Zagrebu u prvoj polovini 2020.“, HNBlog).

No kakvo je stanje u Zagrebačkoj županiji?

Iako se primjećuje povećana sklonost životu izvan središta grada, čini se kako to, kada je u pitanju statistika, nije pretjerano utjecalo na prodaju nekretnina izvan glavnog grada.

Izdvojeni članak

Rast prodanih nekretnina u Lici posljedica je pandemije: Iz agencije za nekretnine otkrili što se najviše traži

Minimalna odstupanja

S obzirom na to da Hrvatski zavod za statistiku još ne raspolaže podacima za ovu godinu, pitali smo ih za podatke vezane uz kupoprodaju nekretnina u Zagrebačkoj županiji u 2019. godini te u 2020. godini, nakon potresa koji je pogodio Zagreb.

Broj kupoprodaja u 2019. godini u Zagrebačkoj županiji iznosio je 6.549, dok za isti period 2020. godine on je tek nešto viši te iznosi 6.725.

Napominju pritom da podacima nisu iskazani podaci o ukupnoj kupoprodaji nekretnina, već isključivo o kupoprodaji nekretnina za koje je Porezna uprava provela postupak utvrđivanja porezne osnovice.

Isto tako u Informacijskom sustavu Porezne uprave još uvijek traje ažuriranje podataka o kupoprodajama nekretnina te su dostavljeni podaci podložni promjenama za 2019. i pogotovo za 2020. godinu.

Copy link
Powered by Social Snap