Pretraga

EU odobrila sredstva za optimizaciju upravljanja državnim nekretninama

A- A+

Projekt pod nazivom „Program optimizacije upravljanja državnim nekretninama“ odobren je od strane Europske komisije. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo pola milijuna eura.

EU | izvor: Unsplash

Projekt pod nazivom „Program optimizacije upravljanja državnim nekretninama“ za cilj ima optimizirati upravljanje i aktivaciju neiskorištenih državnih nekretnina kojima upravlja Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Projekt se financira sredstvima iz EU programa „Instrument za tehničku potporu“ pod vodstvom Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama.

Neiskorištena državna imovina dodjeliti će se  jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje bi ju potom trebale revitalizirati i aktivirati izgradnjom vrtića, škola, poslovnih zona, domova za starije i nemoćne i slično. Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 495 000 eura koje u potpunosti financira Europska Unija. Predviđeno trajanje izvedbe programa je dvije godine u roku kojih će se provesti identifikacija financijskih i nefinancijskih učinaka upravljanja državnom imovinom te komercijalizirati i privatizirati neiskorištene jedinice.

Izdvojeni članak

Država prodaje građevinska zemljišta: Početna cijena najjeftinijeg samo 9.600 kuna

Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine navode kako je u 2020. godini sklopljeno ukupno 600 ugovora za upravljanje i raspolaganje nekretninama. Većina ugovora, njih 403 ukupne vrijednosti 144.006.102,52 kuna, bilo vezano uz mjeru smanjenja državnog portfelja dok se 134 odnosilo se na aktivaciju neiskorištene državne imovine, a još 63 ugovora odnosila su se na darovanje nekretnina.

Uspješna provedba programa trebala bi pozitivno utjecati na rješavanje problema “nezbrinutih” državnih nekretnina tako da umjesto troška i opterećenja budu dobro iskorištene te time pozitivno djeluju na jedinice lokalne i regionalne samouprave, ali i na ukupni državni BDP.

EU odobrila sredstva za optimizaciju upravljanja državnim nekretninama
Share via
Copy link
Powered by Social Snap