Pretraga

Prihvaćeno devet amandmana na prijedlog proračun Grada Zagreba: Velika ulaganja u energetsku obnovu

A- A+

Gradonačelnik Tomašević je najavio da će gradska uprava prihvatiti devet amandmana koji su pristigli na prijedlog proračuna za 2023. godinu, od kojih su dva dali oporbeni zastupnici. Oni su ukupno vrijedno 60 milijuna kuna, ali iznos proračuna ostaje isti – 16,6 milijardi kuna. Najavljena su i peterostruko veća ulaganja u energetsku obnovu.

Tomislav Tomašević pressica

Tomislav Tomašević na konferenciji za novinar, foto: Grad Zagreb

Od ukupno 38 amandmana koji su pristigli, usvojeno je pet amandmana Kluba SDP-a, dva zajednička amandmana SDP-a i Kluba platforme Možemo, jedan HDZ-ov te jedan Mostov amandman. Na prijedlog Kluba SDP-a, u proračunu će se napraviti mjesta za pripremu izgradnje doma za starije osobe na zapadu grada, piše Index.hr.

Izdvojilo se i 130 tisuća eura troška za micanje mulja iz jezera Jarun, a prihvaćen je i amandman Mosta u iznosu od 150 tisuća kuna, u kojem će se osigurati gradnja privremenog nogostupa u Huzjanovoj ulici – djeca će moći lakše odlaziti u školu.

Zagrebački gradonačelnik je obišao i energetski obnovljene objekte Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac i Doma zdravlja Zagreb Centar – Zdravstvena stanica Remetinec, u društvu zamjenika gradonačelnika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta te ravnateljice Dječjeg vrtića Hrvatski Leskovac Renate Knez i ravnatelja Doma zdravlja Zagreb Centar Ina Protrke.

Energetski obnovljeni objekti

Gradonačelnik je poručio da će cjelovita energetska obnova dovesti ne samo do smanjenja emisije stakleničkih plinova, nego i do značajnih financijskih ušteda. Obnovljena je fasada, a ugrađeni su i solarni kolektori za grijanje vode, što će omogućiti uštede od 50 posto, najavio je gradonačelnik. Ukupna investicija za obnovu vrtića iznosila je oko 4,8 milijuna kuna, od čega je trećina povučena iz EU fondova.

Izdvojeni članak

Kako izgleda prijava na natječaj za energetsku obnovu? ‘Prošli natječaj je bio pošteniji’

– Ovo je naš najstariji vrtić koji je otvoren još davne 1981. godine. Već odavno vapi za obnovom kojoj smo se naročito veselimo. Zahvaljujemo gradonačelniku i njegovim suradnicima na uspješnoj realizaciji ovog projekta, kazala je ravnateljica Knez.

Nakon obilaska energetski obnovljenog vrtića, gradonačelnik je sa suradnicima i ravnateljem Inom Protrkom, obišao i stanicu Doma zdravlja Zagreb Centar u Remetincu na kojem je također dovršena energetska obnova. Ukupna investicija u ovaj projekt iznosi 9,6 milijuna kuna od čega su 4 milijuna iz povučeni iz EU fondova.

Veća ulaganja u energetsku obnovu

– Dom zdravlja Centar ima 64 lokacije, a može se reći da smo na pola puta što se tiče energetske obnove. Na dobrom smo putu da veći dio naših zdravstvenih stanica energetski obnovimo, što bi nam bilo iznimno značajno kada u obzir uzmemo poskupljenja koja dolaze, rekao je ravnatelj Protrka.

Izdvojeni članak

Kreće se u obnovu vodoopskrbne mreže u Zagrebu: Radovi vrijedni 2 milijarde kuna, trajat će godinama

Gradonačelnik Tomašević je najavio značajno povećanje ulaganja u energetsku obnovu zgrada u vlasništvu Grada u iduće dvije i pol godine. Objasnio je da će se veliki dio sredstava povući iz EU fondova, ali će se koristiti i energetski krediti, o čemu Grad razgovara s bankama. Najavio je i kako se u sljedećoj godini može očekivati peterostruko povećanje sredstava za energetsku obnovu. Rekao je kako su počeli pripremati projekte i financijsku konstrukciju.

– Ovo je ogroman zaokret u energetskoj obnovi, ne samo zato što je to dobro za okoliš i kvalitetu zraka, nego i za gradski proračun, pa možemo uštedjeti više novca za nove investicije, uključujući proširenje gradskih vrtića, poručio je gradonačelnik.

Copy link
Powered by Social Snap