Pretraga

Sada je i službeno: Nadbiskupija prepustila nekretnine za novi Maksimir

A- A+

Zagreb bi konačno mogao dobiti novi stadion. Nakon gotovo tri desetljeća imovinsko – pravnog spora napokon su riješene sve prepreke za izgradnju novog nogometnog stadiona u Maksimiru. Potpisan je Sporazuma između Grada Zagreba, Vlade Republike Hrvatske i Zagrebačke nadbiskupije. Njime se definiralo odustajanje nadbiskupije od povrata maksimirskih nekretnina, a Grad se s druge strane obvezao da će osigurati preduvjete za gradnju i rekonstrukciju deset crkava i crkvenih prostora u Zagrebu.

Maksimirski stadion iz zraka

Maksimirski stadion iz zraka | Foto: CFTV Stadiums screenshot

Na ovaj se Sporazum čekalo godinama. Grad Zagreb i Zagrebačka nadbiskupija sporili su se oko nekretnina na području Maksimira 27 godina, što je bitno usporilo moguću izgradnju novog nogometnog stadiona. To je riješeno potpisivanjem Sporazuma kojim nadbiskupija odustaje od prava na vlasništvo svih nekretnina na području Maksimira. Supotpisnica Sporazuma je Vlada RH.

Za uzvrat se Grad obvezao da će u periodu od sljedeće dvije godine izgraditi i rekonstruirati deset crkava i crkvenih objekata na području Zagreba. I to na katastarskim česticama u Botincu, Svetoj Klari/Podbrežje, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu/Sopnici, Sesvetskim Selima, Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom – zapad i Trnjanskoj Savici.

Izdvojeni članak

Arhitekt Gashi: Stadion na Maksimiru nalazi se na idealnom mjestu

Zagrebačka vlast na čelu s Tomislavom Tomaševićem nije odustala od ideje da projektiranje novog stadiona financiraju privatni investitori. Prije samog početka izgradnje novog Maksimira, potrebno je napraviti arhitektonsko – urbanistički natječaj, a studija izvodljivosti već je u tijeku. Time će se pokazati koji dodatni sadržaji će biti uz novi stadion i koliko je cijeli projekt održiv, prenosi jutarnji.hr.

– Pretpostavljam da se upravo zbog tog spora nikad nije išlo u izgradnju stadiona, već u rekonstrukciju na koju se potrošilo puno novca i koja nikad nije dovršena. Pokazali smo da se mogu riješiti najteži problemi, više nema prepreka, rekao je gradonačelnik Tomašević prilikom potpisivanja Sporazuma.

Novi Maksimirski stadion uključivat će popratne sadržaje kao što su hotel, trgovačko – poslovni centar i javna garaža, a s obzirom da će se financirati privatnim novcem, iz gradskog proračuna neće se uzeti ni cent.

Izjava Otte Barića u našem podcastu, vezana uz nebrigu oko Maksimirskog stadiona, digla je prašinu u medijima. Više pročitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap