Pretraga

Zviždačice Đerek: ‘Državne nekretnine tvrtki iz Zagreba nisu naplatile 2,3 milijuna kuna za najam prostora’

A- A+

Zviždačica iz Državnih nekretnina i tamošnja bivša direktorica Sektora za poslovne prostore Maja Đerek otkrila je nove detalje o malverzacijama koje je pokušala zaustaviti no u tome ju je zaustavila šefica, Renata Sabo. Đerek je upozoravala nadležne da tvrtka Event masters d.o.o., koja se bavila promidžbom i prodajom karata za festivale i koncerte, ne plaća zakupninu za poslovni prostor u Splitu. Unatoč tome, nije im raskinut ugovor o najmu.

Maja Đerek | Foto: Screenshot, N1

U međuvremenu je nad tvrtkom Event masters d.o.o. pokrenut skraćeni stečajni postupak, a Državne nekretnine nisu prijavile nikakvo potraživanje iako se dug na kraju popeo na 2.301.914 kuna. Maja Đerek tvrdi da joj je 29. rujna 2020., dva tjedna nakon što je Nadzornom odboru prijavila nepravilnosti u ovom slučaju, bez ikakve prethodne opomene, uručen otkaz. Nadležni ministar Državnim nekretninama tada je bio, i još uvijek je, HDZ-ov Darko Horvat, piše Telegram.

Đerek je za Telegram objasnila kako je slučaj započeo 2015. kada su Državne nekretnine raspisale natječaj za zakup poslovnog prostora u vlasništvu države u centru Splita, na adresi Klaićeva poljana 4. Početna mjesečna zakupnina iznosila je 65.133 kuna bez PDV-a, a na natječaj se javila samo tvrtka Event masters d.o.o.s iznosom od d 66.133,37 kn neto bez PDV-a. Natječaj je poništen.

Odluka o poništenju natječaja stavljena je van snage nakon dolaska Renate Sabo na čelo ove tvrtke nakon čega je s tvrtkom Event masters 2018. godine sklopljen ugovor. Potom tvrtki sljedećih deset mjeseci uopće nisu izdavani računi za zakupninu. Đerek je to primijetila 2019. te prijavila nepodmirivanje računa Sektoru financija.

Dugovali deset mjeseci zakupa pa tražili obročnu otplatu

– Nakon što je Event masters dobio račun od 928.622 tisuća kuna za dugovanje za zakup, na sastanak u Državne nekretnine dolazi jedan od direktora, Igor Fuštar, te traži obročnu otplatu. Državne nekretnine mu to dopuštaju uz napomenu da će mu ugovor biti otkazan, ako ubuduće ne plati jednu obročnu ratu i jednu dospjelu redovnu ratu, rekla je Maja Đerek.

Event masters su nastavili neredovito plaćati zakupninu, a pritom nisu plaćali ni dug kojem je rasla kamata. Državne nekretnine su im ponudili obročnu otplatu bez znanja Maje Đerek. Kada je to doznala tražila je pisani nalog nadređene osobe.

Upozorila na malverzacije pa dobila otkaz

Isti taj dan direktorica Državnih nekretnina Renata Sabo šalje mail u kojem daje nalog da se postojeće dugovanje regulira sukladno postignutom dogovoru s korisnikom “kao najboljim rješenjem za nas, a prihvatljivim za korisnika“. Pritom, tvrdi Đerek, Sabo nije tražila nikakvo sredstvo osiguranja za naplatu duga. Đerek je direktoricu upozorila na rizik. Nije ju poslušala.

Potom je situaciju prijavila Nadzornom odboru firme, a dva tjedna kasnije, 29. rujna 2020, dobila je otkaz. Dospjeli dug Event mastersa prema Državnim nekretninama 31. prosinca 2021. iznosio je 1.174.340 kuna (u crvenom), a nedospjeli (obročni) 1.127.574 kune. Unatoč tome Državne nekretnine nisu prijavile potraživanja u skraćenom stečajnom postupku nad Event mastersom.

Copy link
Powered by Social Snap