Pretraga

Vanđelić nakon ostavke u Fondu: ‘Država ne smije dopustiti potresno profiterstvo, a bojim se da će ga biti’

A- A+

Damir Vanđelić podnio je ostavku na funkciju ravnatelja Fonda za obnovu prije desetak dana. Za N1 je prokomentirao razloge ostavke, ali i brzinu obnove, koja je, po njemu, vrlo spora. Rekao da je jedan od njegovih ciljeva bilo osnovati 3 stupa Fonda: transparentnost, borbu protiv korupcije i efikasnost. Kaže da su uspostavljena samo prva dva, a efikasnost ovisi o ministarstvu.

Damir Vanđelić | Screenshot

Spomenuo je kako je izmjenom zakona Fond postao samostalan čime su pokazali kapacitete, i mogu provoditi obnovu u tom dijelu, raspisan je natječaj. Nada se da će prije odlaska ugovoriti 1000 zgrada. Komentirao je i odnos s ministrom Darkom Horvatom s kojim je, kaže, u tjednim kontaktima. Smatram da u sektoru nedostaje organizacije i informatičkih rješenja, a da Horvat govori ono što političari vjerojatno moraju reći. S druge strane, Horvat je izjavio da budući ravnatelj mora imati malo više žara.

‘Do roka ćemo potrošiti 250 miljuna kuna iz Fonda solidarnosti’

– Razlika između mene i Horvata je to što je on političar, a ja nisam. On govori ono što političari vjerojatno moraju reći, a ja govorim ono što jest. Mislim da sam imao dovoljno žara, rekao je i dodao kako ne tolerira pritiske, ali pod njima dobro funkcionira i fokus mu je provedba obnove. Rekao je i kako država ne smije dopustiti potresno profiterstvo, a boji se da će toga biti, piše N1.

Na pitanje hoćemo li uspjeti potrošiti dobar dio sredstava iz EU fonda koji je namijenjen za obnovu kaže kako mu je teško procijeniti.

– Time se bavi 15-ak tijela, a ministarstvo je koordinacijsko tijelo i mislim da je to pitanje za njih. Mi kao Fond ćemo do roka potrošiti oko 250 milijuna kuna. Fond solidarnosti je namijenjen javnim zgradama. Mislim da je tih 250 milijuna u redu, pojasnio je.

Komentirao je i kakva bi ga osoba trebala naslijediti u Fondu.

– Najbolje da je to netko iz Fonda ili ministarstva jer su procesi relativno komplicirani, rekao je, dodajući da ta osoba treba biti uhodana i treba poznavati procese.

Izdvojeni članak

Šef Fonda za obnovu Vanđelić na pressici zbog svoje ostavke: “Ne mogu se voziti po gradu i gledati naljepnice”

Copy link
Powered by Social Snap