Pretraga

[Fotogalerija] Pogledajte zašto novi pothodnik nazivaju diskom

A- A+

Tijekom prošle i ove godine započete su ozbiljne renovacije novozagrebačkih pothodnika. Desetljećima su bivali zapušteni i zašarani, no jedan od njih – onaj koji spaja Sopot i Središće – dobio je posve novo ruho. Stanovnici ga nazivaju disko-pothodnikom zbog modernog LED osvjetljenja. Pogledajte fotogaleriju i uvjerite se sami zašto je ovo najatraktivniji pothodnik u Zagrebu.

pothodnik_novi_zg

Pothodnik između Središća i Sopota;foto: David Mandić | baustela.hr

Dugo su vremena pothodnici u Novom Zagrebu čekali obnovu. Bili su zapušteni i puni grafita i smeća. Nekim pothodnicima grafiti su unosili život i novu estetsku razinu, no na većini zidova, umjesto lijepih murala, bilo je samo previše pošaranih i neurednih poruka poput “džabe ste krečili” – koji bi osvanuli nakon svakog svježeg sloja bijele farbe. Pothodnici također nisu imali funkcionalne rampe za osobe s invaliditetom i sajle za olakšano spuštanje bicikala.

pothodnik_novi_zg-6

Pothodnik između Središća i Sopota; foto: David Mandić | baustela.hr

Gradska skupština konačno je, 2019., pokrenula obnovu pothodnika uz pomoć europskih fondova. Investicija vrijedna 65 milijuna kuna pokrila je modernizaciju osam pothodnika duž Avenije Dubrovnik i izgradnju šest dizala i rampi za osobe s invaliditetom. Radovi su trajali posljednje dvije godine, no konačno su pri kraju. Obnova pothodnika uvelike je pomogla osobama s invaliditetom, trudnicama i biciklistima. Građani su često pretrčavali cestu i smrtno stradavali, ali s obnovljenim pothodnicima čelnici gradske četvrti Novi Zagreb se nadaju kako će ublažiti taj problem.

pothodnik_novi_zg-3

Pothodnik između Središća i Sopota; foto: David Mandić | baustela.hr

Jedan od obnovljenih pothodnika dobio je sasvim novo i atraktivno estetsko rješenje. Moderno LED osvjetljenje koje mijenja boje plijeni pažnju svakog slučajnog prolaznika i oduševljava stanare kvartova Središće i Sopot. Svaki prolazak kroz obnovljeni pothodnik – koji sad ima i funkcionalnu rampu za osobe s invaliditetom i bicikliste – je pravi doživljaj. Kao da ste u disko klubu.

Pogledajte fotogaleriju

Copy link
Powered by Social Snap