Pretraga

Reakcije na njihov rad ne jenjavaju: Čudotvorke koje od starinskih komada stvaraju bajkovit namještaj

A- A+

Tri žene i jedan stari stolac. Toliko je bilo potrebno da započne jedna od najljepših priča o obnavljanju starog namještaja i kreiranju unikatnih komada koja je danas prerasla u uspješan posao stvaran s mnogo truda, pokušaja i pogreški, ali i znanja.

da bar

Obnovljena stara komoda | foto: Da bar…

Da sve ono što je staro ne mora biti i za otpad govori priča o poslovnom uspjehu tri mlade žene koje su prepoznale nedostatak usluge obnavljanja namještaja koji u njihovim rukama postaje pravo remek djelo.

Da bar, da bar, da bar….Da bar ovaj stari stolac nije toliko oštećen i da bar ga ne moram odnijeti na otpad. Da bar… Upravo tim riječima započela je uspješna poslovna priča u kojoj su tri žene odlučile ostvariti poneke ‘da bar’ snove sebi i svojim klijentima. Ksenija Košćak, Vanja Begović i Darija Vrtarić Jakoplić svojim su vještim rukama uspjele kreirati bajkovit namještaj kojim u domove unose dašak moderne bajke.

Iako njihov poslovni put nije bio ideala, uloženi trud, učenje i predan rad na koncu su se isplatili i postali unikatan ‘Da bar…’ namještaj.

da bar namještaj

Obnovljeni blagovaonski stol i stolice | foto: Da bar

Potpuni zaokret karijere

Prvi koraci stvaranja priče o ‘Da bar…’ namještaju napravljeni iz nedostatka. Naime, shvativši da na tržištu manjka usluge obnove starog namještaja Ksenija, Vanja i Darija odlučuju se same odvažiti i krenuti na put ka savladavanju umjetničke restauracije.

– Zajedničkim smo dogovorom izabrale baš ovu djelatnost, a olakotna okolnost bila je ta što smo dugi niz godina već radile zajedno u timu pa dobro poznajemo jedna drugu, objašnjavaju.

Iako su osnovno znanje imale, da bi kreirale kvalitetan proizvod bilo je potrebno uložiti vrijeme u edukaciju i usavršavanje, a postojala je i želja za prekvalifikacijom.

– Budući da kod nas takva mogućnost ne postoji same smo pronalazile načine i dolazile do svih informacija vezanih uz obradu drva, dobre alate, načine bojanja, špricanja i kvalitetne boje.

da bar namještaj

Obnovljena drvena škrinja | foto: Da bar…

Da bi došle do informacija obilazile su sve redom, od trgovina bojama, stolara, lakirera do restauratora. Svi oni su rado dijelili svoja znanja i iskustva, a ono što je nedostajalo pronalazile su na internetu ili u knjigama.  Ipak, nisu to bile jedine novosti u njihovom poslovanju. Trebalo je naučiti i drugi dio priče.

– Od vođenja knjiga, marketinga, stvaranja i uređivanja fotografija, oglašavanja na društvenim mrežama…Sve su to stvari koje smo morale naučiti budući da smo napravile potpuni zaokret i nakon skoro 20 godina rada u pedagoškoj struci odlučile se za nešto potpuno novo, objašnjavaju Ksenija, Vanja i Darija.

Izdvojeni članak

Dosadan i nekorišten komad namještaja u nekoliko koraka postao je dizajnerska komoda za TV

Pokušaj i pogreška

Puno su toga učile same, često se koristeći metodom pokušaja i pogreške, jer za ono čime su se odlučile baviti nitko im nije mogao dati sigurno rješenje.

– Najviše se to odnosi na različite tehnike oslikavanja i pronalaženja boje koje će istovremeno biti trajna i davati mogućnost različitih slikarskih tehnika, objašnjavaju.

Nakon poslovnih dilema stigle su prostorne. I tu je nastao pravi problem. Kako se posao širio trebao se širiti i poslovni prostor. No, nije bilo lagano pronaći onaj koji će biti adekvatan. Ipak, Ksenija, Vanja i Darija uspjele su i u tom naumu.

– Nakon godine i pol dana uspjele smo pronaći prostor koji nas zadovoljava. On se sastoji od tri odvojena dijela koji omogućavaju da se svaki proces rada obavlja u odvojenom prostoru.

da bar namještaj

Starinski ormar prije i nakon obnove | foto: Da bar…

Prvi komad namještaja, na kojem su odlučile testirati stečena znanja i vještine, bio je stolac kojeg i danas čuvaju. S vremenom su projekti postajali sve veći, a alat u njihovoj radionici sve brojniji.

– Nakon niza isprobavanja na tržištu smo pronašle upravo one materijale i boje koju su i kvalitetom i sastavom najbolje za ono što radimo. Osim boja, u našem poslu iznimno su važne i dobre brusilice i dobra šprice. To su alati koje i najčešće koristimo, objašnjavaju.

Izdvojeni članak

Vješte ruke stilistice Maje Kranjec pokazale su nam kako otužan dio stana pretvoriti u kutak s karakterom

U obnovi namještaja, baš kao i u svemu drugom, uvijek postoje stvari na koje treba obratiti posebnu pozornost. Ponekad je to uljana boja koju je teško skinuti, ponekad oštećeni furnir, a ponekad prethodno naneseni lak koji otežava bojanje. Izazovi su svakodnevni i rijetko kad sve ide glatko ili brzo.

– Veći komadi namještaja koji na sebi imaju uljanu boju trebaju najviše vremena za preuređenje. Više od mjesec dana trajalo preuređenje jedne takve vitrine. No, stolić ravnih linija s dobrom podlogom za skidanje možemo srediti unutar tjedan dana, dodaju Ksenija, Vanja i Darija.

da bar namještaj

Starinska vitrina prije i nakon obnove | foto: Da bar…

Namještaj koji zaokružuju priču prostora

Novi dizajn namještaja jedan je od najvažnijih segmenata njihova poslovanja. Kako će izgledati stari-novi komad namještaja ovisit će o prostoru u kojem će pronaći svoje mjesto, ali i stilu kojeg klijenti preferiraju. Njihova riječ važna je tijekom cijelog procesa.

– Izuzetno je važno prepoznati što bi kojem komadu namještaja dobro pasalo. To je ključ dobrog makeover-a, objašnjavaju.

Inspiracija im, kažu, dolaze iz svega što ih okružuje što znači da inspiraciji nema kraja. Ipak, zbog trenutnih okolnosti neke ideje morale su pričekati svoju realizaciju.

– U početku smo preuređivale komade za prodaju, a danas za to imamo sve manje vremena. Zbog toga se naša usluga danas uglavnom bazira na preuređenju komada klijenata.

da bar namještaj

Obnovljeni noćni ormarići | foto: Da bar…

Korak po korak išle su do kvalitetnog proizvoda iza kojeg danas ponosno stoje i kojeg rado predstavljaju na svojim društvenim mrežama.

– Od samog početka društvene mreže bile su nam izuzetno važne. to je bio način na koji su klijenti Mogli kroz jedan takav vizualni medij vidjeti točno što radimo, što se sve od pojedinih komada može nastati i, naravno, u svakom trenutku tu smo i dostupne za sva pitanja.

Kseniju, Vanju i Dariju za kraj smo razgovora pitali imaju li savjete za one koje se odvaže ići njihovim koracima u renovaciju starog namještaja. Njihov odgovor mogao bi potaknuti i one koji se nevoljko hvataju kista i alata da se ovaj put na to ipak odvaže.

Od starog kvalitetnog drvenog namještaja nastaju pravi unikati. Kvalitetno preuređeni komadi trajat će još godinama, a kada boja dosadi uvijek se mogu ponovo pobojati. Preuređenje štedi i novac i vrijeme utrošeno na traženje onoga što smo zamislili. Bila bi prava šteta izbaciti stari drveni komad namještaja i zamijeniti ga nečim što je možda manje kvalitetnim. Preuređenjem nastaju na jedan način personalizirani komadi namještaja koji odražavaju nečiji stil i zaokružuju priču koju svatko od nas stvara u svom prostoru.

da bar namještaj

Obnovljena komoda | foto: Da bar…

Copy link
Powered by Social Snap