Pretraga

Šetnja Koloseumom više nikad neće biti ista: Modernizacija konstrukcije donosi spektakularnu promjenu

A- A+

Zbog noviteta u konstrukciji rimskog Koloseuma njegovi posjetitelji ovu veličanstvenu građevinu moći će gledati očima gladijatora i nekadašnjih posjetitelja. Najnoviji dodatak visoke tehnologije šetnju gladijatorskom arenom pretvorit će u potpuno drugačije iskustvo koje čovjeka dovodi na korak od stvarnog vremeplova.

Rimski Koloseum | foto: Unsplash

Koloseum je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u Rimu. Samo tijekom 2019. godine posjetilo ga je više od 7,6 milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta.

Najveći amfiteatar antičkog svijeta rimski Koloseum zahvaljujući najnovijoj visokoj tehnologiji ponovno će imati pod nad prostorijama smještenima unutar njegovog središta. Talijansko Ministarstvo kulture prezentiralo je najnoviji projekt kojim će se u nekadašnjoj gladijatorskoj areni kreirati fleksibilne podne obloge koje će posjetiteljima omogućiti u potpunosti novi pogled na konstrukciju Koloseuma.

– To je izvanredan projekt, objašnjava talijanski ministar kulture Dario Franceschini.

Pogled u prošlost Koloseuma

Nove podne obloge Koloseuma zamišljene su kao posebni vodiči za posjetitelje koji će služiti kao svojevrsni vremeplov i uvid u doba kada je prostor korišten u svom punom potencijalu.

– Po njima ćete moći hodati i šetnjom doći do središta Koloseuma promatrajući ga na isti način kao i nekadašnji posjetitelji sve do 19. stoljeća, objašnjava Franceschini.

Rimski Koloseum | foto: Unsplash

Posljednja podna razina Koloseuma uklonjena je za vrijeme arheoloških istraživanja kako bi se stekao bolji uvid u labirinte, prostorije i hodnike na kojima se arena nalazi. No, nakon istraživanja nije se obnavljala.

Izdvojeni članak

Umjetnici oživjeli Antiku: Pogledajte kako bi danas izgledala šetnja nekadašnjim čudima arhitekture

Nova drvena platforma Koloseuma bit će izgrađena od stotina letvica koje će zbog mogućnosti okretanja moći propuštati prirodno svjetlo u podzemne odaje u kojima su se nekada nalazili gladijatori i životinje tik pred trenutke borbe.

Za izvođenje radova vrijednih 18.5 milijuna eura odabrana je talijanska inženjerska tvrtka Milan Ingegneria, a projekt bi trebao biti dovršen do 2023. godine.

Rimski Koloseum | foto: Unsplash

Copy link
Powered by Social Snap