Pretraga

Donosimo naš izbor TOP 10 pjesama za rad na gradilištu: Prve tri su domaći hitovi

A- A+

Rad na gradilištu može biti iscrpljujuć i dugotrajan pa radnici često posegnu za svojim mobitelima ili prijenosnim radijima da razbiju monotoniju radnog mjesta. Mi smo sastavili TOP deset pjesama koje su usko vezane za građevinski sektor, a imaju zarazni ritam. Koja je pjesma vaš favorit?

Ilustracija | Foto: Unsplash

Stara narodna kaže da ‘glazba liječi’, a osim što liječi pomaže u podizanju raspoloženja i uz nju vrijeme brže proleti. Često pjesme vežemo za određene događaje u životu pa nas melodije lako vrate na razdoblje kad smo bili sretni, zaljubljeni, tužni ili nas vrati u ‘neko bolje vrijeme’. Mnogi su glazbenici opjevali brojna čuda arhitekture, potom muke koje prolaze na poslu, bol, šefove i druge teme. Našu ljestvicu započinjemo s domaćim ‘građevinksim’ hitovima, a nastavljamo je sa stranim uspješnicama koje će vam podići raspoloženje kad budete imali zamoran dan na poslu. Uživajte!

1. Magazin & Olivera Marković – Pa nek’ živi rad

Magazin je 1988. izdao album “Besane noći” na kojem je glavni vokal bila Ljiljana Nikolovska, a osim hita ‘Nek’ živi rad’, na albumu su se našle i ‘Suze krijem, one padaju’ i ‘Kad u vojsku pođeš’. Te su pjesme i dan-danas hitovi na svim ex-ju partyijima, a mi ju obožavamo slušati baš na gradilištu. Album je prodan u dijamantnoj nakladi.

2.  Klapa DVD-a Žrnovnica Sv. Florijan Čedo Martinić – Kako ću joj reć’ da varin

Ernest Pelaić skladao je ‘Kako ću joj reć da varin’ nakon čega je DVD Žrnovnica odnosno klapa Sveti Florijan izvela tu pjesmu na 50. Splitskom festivalu. Zabavna je i zasluženo je na vrhu ove ljestvice.

3. Zabranjeno Pušenje – Srce, ruke i lopata

Zabranjeno pušenje osnovano je u Sarajevu 1980. godine. Glazbeni stil uglavnom se sastoji od osebujnog garažnog rock zvuka s utjecajima narodne glazbe, često s inovativnom produkcijom i složenim pripovijedanjem. Sastav trenutačno ima pet članova, i to su suosnivač skupine, pjevač i gitarist Davor Sučić, dugogodišnji bubnjar skupine Branko Trajkov, gitarist Toni Lović, bas-gitarist Dejan Orešković, te violinist i klavijaturist Robert Boldižar. Srce, Ruke i Lopata je pjesma s albuma 1995., a ‘pušenje’ je poznato po opisivanju ‘malih ljudi’ i veličanju ‘dobre sarajevske duše’.

4. Bruce Springsteen – Working on the highway

Ova je pjesma izvorno snimljena 1982., godine, a izdana je 1984, u sklopu albuma ‘Working on the highway’ ili ‘Radeći na autocesti’. On u pjesmi pjeva o sebi kao radniku na autocesti. Zanimljivo je da je na izvedbi baš te pjesme 26. srpnja 1992., Springsteenova majka plesala sa sinom, i navela ga da kaže ‘Dječaku je majka najbolja prijateljica’. Tako se referirala na rečenicu iz Hitchcockovog filma ‘Psycho’. Springsteen danas ima 72 godine i dalje se aktivno bavi glazbom i održava koncerte.

 5.  Starship – We Built This City

Ova pjesma definitivno ima zarazan ritam, a to potvrđuje činjenica da je 1985. u jednom trenutku bila na vrhu Billboardove ljestvice ‘Hot 100’. Osim toga se slušala i izvan SAD-a, zasjela je na tron ljestvica u Australiji, Kanadi, a u Njemačkoj, Irskoj i drugim europskim zemljama ušla je u top 10 ili 20. Zanimljivo je da je izašla i na nekoliko ‘najgore pjesme’ ljestvica, a još zanimljive da ju je 2011., magazin Rolling Stone proglasio najgorom pjesmom 1980-ih nakon što su njihovi čitatelji online anketom tako odlučili. Obzirom da je velika većina čitatelja tako odlučila to se smatra jednom od najvećih pobjeda u povijesti anketa Rolling Stone Readersa. Istaknimo da su uz ‘We built this city’ još bile: Europe – ‘The Final Countdown’ i Chris de Burgh – ‘Lady In Red’, a na ljestvici se našla i ‘Don’t Worry Be Happy’ Bobbyja McFerrina.

6. Aretha Franklin – The House That Jack Built 

Aretha je ovu pjesmu proslavila 1968., iako ju je prvu otpjevala Thelma Jones iste te godine. Vjerojatno ne moramo naglašavti zašto je to tako bilo. Nevjerojatan glas ‘Kraljice soula’ omogućio joj je da svaku pjesmu učini hitom. Dva puta je bila izabrana za devetu poziciju među najuspješnijim glazbenicima svih vremena, a ova se pjesma savršeno uklopila u naš ‘bauštela’ đir.

7. Gorillaz – Highway (Under Construction) 

Top 10 začinili smo starijim i novijim hitovima, a ovaj hit iz 2007. djeluje odlično za pauzu između posla. Gorillaz je inače britanski virtuali bend kojeg su 1988., činili glazbenik Damon Albarn i umjetnik Jamie Hewlett. 2-D, jedan od njihovih nekoliko animiranih provodnih likova, u pjesmi nastoji obnoviti odnos koji je imao. U pjesmi se prisjeća stvari koje su završile, on želi da se vrate na staro tako što gradi put (highway) nazad. Pravi je majstor!

8.  Indigo Girls – Hammer And A Nail

Ovaj hit nismo mogli zaobići. Pjesma Indigo Girlsa svojevrstan je bunt mladih djevojaka devedesetih koje kažu kako su sposobne za bilo što. Pričaju kako postaju mlade sposobne žene, a između ostalog, govore kako su se dobro snašle na baušteli. ‘Uzela sam čekić i nokte, naučila sam koristiti ruke, ne samo glavu’, kažu stihovi.

9.  Merle Haggard – Workin’ Man Blues

Za sve ljubitelje ‘countryija’ – nema na čemu! Haggard se u ovoj pjesmi obraća američkoj radničkoj klasi (plavi ovratnici) i izražava ponos zbog vrijednosti poput rada, odricanja, podizanja obitelji unatoč stresu i umoru, a koje ta skupina obilježava. U pjesmi obećava kako nikada neće prestati raditi, bar ne dok god su njegove ruke sposobne za rad. Pjesma je nastala 1969. i kao stvorena je za pauzu između posla za podizanje morala klonulih radnika.

10.  Alan Jackson – Hard Hat And A Hammer 

Zadnja na ovoj ‘TOP 10 listi’ je pjesma Alana Jacksona, a još je jedna country uspješnica, ali novijeg datuma izdavanja. Nastala je 2010. godine, a poput ‘Workin’ Man Bluesa’ hvali radničku klasu za njihov naporan rad. Pjesma uključuje zvuk Jacksona kako udara u nakovanj njegovog oca, koji je umro 2000. godine.

Koja je pjesma vaš favorit?

Donosimo naš izbor TOP 10 pjesama za rad na gradilištu: Prve tri su domaći hitovi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap