Pretraga

Kako pretvoriti poljoprivredno zemljište u građevinsko?

A- A+

Nije čudno što puno ljudi dolazi na ideju pretvoriti poljoprivredno zemljište u građevinsko. Možda imaju savršenu parcelu za izgraditi vlastiti dom, ali je poljoprivredno zemljište. U Zakonu o poljoprivrednom zemljištu pod člankom 24., navedeno je pet stavaka koje bi vam mogle pomoću u pronalasku rješenja.

Poljoprivredno zemljište | Unsplash

Vlasnici ste poljoprivrednog zemljišta na lokaciji koja vam se sviđa za život? Želite izgraditi kuću na toj parceli, ali niste sigurni možete li i što trebate napraviti? Dobra vijest je – moguće je pretvoriti poljoprivredno zemljište u građevinsko!

Dalje u tekstu smo vam izdvojili dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se odnosi na prenamjenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Potpuni Zakon o poljoprivrednom zemljištu, sa svim stavcima, možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak

Što je građevinska, a što uporabna dozvola: Evo što označavaju osnovni i najvažniji pojmovi svijeta nekretnina

Članak 24. Zakona o poljoprivrednom zemljištu

(1) Za poljoprivredno zemljište koje se na dan stupanja na snagu ovoga Zakona nalazi izvan granica građevinskog područja, a nakon izmjene prostornog plana obuhvaćeno je granicama građevinskog područja, visina naknade određuje se u iznosu od 50% od prosječne vrijednosti tog zemljišta unutar granica građevinskog područja.

(2) Za osobito vrijedno obradivo (P1) ili vrijedno obradivo (P2) poljoprivredno zemljište koje se na dan stupanja na snagu ovoga Zakona nalazi izvan granica građevinskog područja, a nakon izmjene prostornog plana obuhvaćeno je granicama građevinskog područja, visina naknade određuje se u iznosu od 70% od prosječne vrijednosti toga zemljišta unutar granica građevinskog područja.

Izdvojeni članak

Lokacijska dozvola i idejni projekt – sve što trebate znati

(3) Za poljoprivredno zemljište na kojem je dopuštena gradnja sukladno prostornom planu visina naknade određuje se u iznosu od 2,5% prosječne vrijednosti tog zemljišta unutar granica građevinskog područja.

(4) Za osobito vrijedno obradivo (P1) ili vrijedno obradivo (P2) poljoprivredno zemljište na kojem je dopuštena gradnja sukladno prostornom planu visina naknade određuje se u iznosu od 5% prosječne vrijednosti tog zemljišta unutar granica građevinskog područja.

Izdvojeni članak

Zemljišna knjiga, izvadak iz zemljišne knjige i sve što o tome trebate znati

(5) Za poljoprivredno zemljište koje se nalazi izvan granica građevinskog područja, a prostornim planom promijenjena mu je namjena i ostaje izvan granice građevinskog područja, visina naknade određuje se u iznosu od 50% od prosječne vrijednosti toga zemljišta unutar granica građevinskog područja za osobito vrijedno obradivo (P1) ili vrijedno obradivo (P2) poljoprivredno zemljište, a za ostala poljoprivredna zemljišta 25% od prosječne vrijednosti toga zemljišta unutar granica građevinskog područja.

Copy link
Powered by Social Snap