Pretraga

Pogledajte kako izgleda najveći projekt ribarske infrastrukture u Hrvatskoj do sada vrijedan 47 milijuna kuna

A- A+

U petak, 23. kolovoza, ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano je otvorila Ribarsku luku Brižine u Kaštel Sućurcu. Naime, riječ je o najvećem projektu ribarske infrastrukture u Hrvatskoj do sada u vrijednosti od 47 milijuna kuna, a čak 37 milijuna kuna sufinancira se iz EU fondova. Ovaj projekt tako potvrđuje preporod hrvatske pomorske infrastrukture općenito, a koji se nezaustavljivo događa već zadnjih par godina.

Ribarska luka Brižine u Kaštel Sućurcu2

Ribarska luka Brižine u Kaštel Sućurcu slovi za najveći ribarski infrastrukturni projekt u Hrvatskoj do sada | foto: Dinko Peračić

Ovih je dana u Kaštelima, točnije na gatu u Brižinama u Kaštel Sućurcu svečano otvorena prva velika ribarska luka na Jadranu. Ovom investicijom još jednom se potvrđuje pravi zamah u hrvatskoj lučkoj infrastrukturi posljednjih godina, u sklopu čega se veliki dio projekata sufinancira sredstvima iz EU fondova.

Kaštela se štoviše mogu pohvaliti pomorskom lukom u Kaštel Gomilici tzv. Marina Kaštela, kao i novom lukom koja se gradi u Kaštel Starom i koja je već velikim dijelom izgrađena, o čemu smo također nedavno pisali. Ribarska luka Brižine pak slovi za najveće ulaganje u, konkretno, ribarsku infrastrukturu i to od kada je Hrvatska samostalna država, a korisnici usluga te luke su ribari, odnosno vlasnici ribarskih brodova te ribarske zajednice te korisnici iz prerađivačke i drugih industrija.

Izdvojeni članak

Preporod hrvatskih pomorskih luka: Donosimo vam popis najvažnijih projekata vrijednih 2 milijarde kuna

Projekt vrijedan 47 milijuna kuna

Projekt izgradnje Ribarske luke Brižine u Kaštel Sućurcu vrijedan je oko 47 milijuna kuna, a sufinanciran je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. u okviru mjere Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa Ministarstva poljoprivrede i to u najvećem propisanom iznosu nešto većem od 37 milijuna kuna, prenosi portal Otvoreno More.

Štoviše, sredstva Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo 2014. – 2020. iznose 28 milijuna kuna, a sredstva državnog proračuna nešto više od 9 milijuna kuna. Ostatak čine vlastita sredstva Lučke uprave Split, dok je HBOR financirao projektnu dokumentaciju s oko 700 tisuća kuna.

Autor i projektant arhitektonskog dijela Ribarske luke Brižine je Dino Peračić, koji je za ribarsku luku nominiran za nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata pod nazivom Viktor Kovačić, a cijeli projekt uvršten je među šest najboljih projekata u Hrvatskoj za 2020. godinu

– Važno je bilo da arhitektura da na važnosti i ovom zaljevu, i njegovoj povijesti, i staroj Saloni, i Kaštelima kao novom gradu koji se tu razvija, da uspostavi neku kvalitetu, da ne bude samo servisna zgrada nego arhitektura koja će dati smisao i ljudima i prostoru, rekao je Peračić.

Ribarska luka Brižine u Kaštel Sućurcu9

U sklopu luke izgrađen je objekt za prihvat i skladištenje ribe | foto: Dinko Peračić

Najveće ulaganje u ribarsku infrastrukturu u Hrvatskoj do sada

Ova ribarska luka je smještena unutar luke otvorene za javni promet na rubnom zapadnom dijelu lučkog područja Kaštelanski bazen C, u predjelu Brižine, kojim pak upravlja Lučka uprava Split. Novu luku je u petak, 27. kolovoza, svečano otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja ne krije oduševljenje ovim projektom.

– Drago mi je da smo danas ovdje na otvaranju ovog funkcionalnog, lijepog i korisnog objekta, reprezenta nove ribarske infrastrukture u Hrvatskoj. Putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u mandatu ove Vlade ugovoreno je projekata u vrijednosti 359 milijuna kuna diljem Jadranske obale, brojimo ih 13, a od spomenutih 359 milijuna čak 211 milijuna kuna se odnosi na obnovu ili na novu ribarsku infrastrukturu u našoj prelijepoj Dalmaciji, na jugu Hrvatske. To je najveće ulaganje u ribarsku infrastrukturu otkad je Hrvatska uspostavila svoju samostalnost, izjavila je prilikom otvorenja luke ministrica Vučković.

Izdvojeni članak

Gradi se još jedna suvremena pomorska luka na Jadranu, a svjetlo dana već je ugledala nova šetnica

Objekt od 1.300 kvadrata za prihvat ribe i skladištenje

Naime, Ribarska luka Brižine ima posebnu namjenu te nudi cjelovitu uslugu za prihvat i smještaj ribarskih plovila te iskrcajno mjesto za ribarska plovila. Osim toga, omogućen je i uređen sistematizirani privez brodova, a akvatorij za njihov privez je pak podijeljen u tri zone. Izgrađen je i objekt ukupne površine oko 1.300 metara četvornih, smješten u središnjem dijelu platoa gata u kojem će se vršiti prihvat ribe i skladištenje. Upravo zbog toga objekt ima skladišta, hladnjače, urede, garderobu, sanitarije i druge potrebne sadržaje.

Štoviše, zadovoljstvo realizacijom ovog projekta izrazio je i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

– Nepune dvije godine prošle su od početka radova, izuzetno sam ponosan i zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u projektu i pomogli da se on realizira, da dobijemo luku na dobrobit svih naših ribara, jer prije izgradnje Ribarske luke Brižine nismo imali objekt ovakvog tipa koji bi servisirao sve potrebe naših ribara. Ovo je smjer kojim treba ići i koji potvrđuje da se europskim novcem uz pomoć Vlade RH i nadležnih ministarstava kao i jedinica područne i lokalne samouprave mogu realizirati ovakvi projekti.

Novi projekti

Iako se radi o vrlo važnoj luci koja je posebice razveselila sve lokalne ribare, na ovom projektu se ne namjerava stati, što se također istaknulo prilikom samog otvorenja.

– Lučka uprava Split neće stati na ovome, potpisali smo s Ministarstvom poljoprivrede ugovor za nepovratna sredstva za ribarsku luku Komiža i taj projekt ide dalje. Ujedno, posebno me veseli vijest da je na sjednici projekt Luke Stinice vrijedan 334 milijuna kuna proglašen strateškim projektom te će značajno doprinijeti rasterećenju same gradske luke Split, izjavio je ravnatelj Lučke uprave Split doc. dr. sc. Vice Mihanović.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban također je istaknuo brojne projekte vezane za pomorsku lučku infrastrukturu.

– Proteklih godina na području županije, kako kažu naši građani, napravljeno je luka više nego od Franje Josipa na ovamo. Uz izgradnju ove luke slijedi nam još jedna ribarska luka u Komiži, potom tu je početak radova na luci u Omišu, završavamo luku u Kaštel Starom, kao i luku u Sućurju na Hvaru, na jesen krećemo s lukom u Milni, razrađuje se projekt za bajnice i uređenje luke Krilo Jesenice i još niz projekata, rekao je župan Boban, prenosi Portal Grada Kaštela.

Copy link
Powered by Social Snap