Pretraga

U susjedstvu nikad mirno: Tužila ju zbog skele za radove

A- A+

Dobrosusjedski odnosi nisu uvijek laki za održavanje. Dokazuje to sudski spor s Općinskog suda u Čakovcu. Evo što se dogodi kada susjeda tuži susjedu zbog skele na njenom zemljištu.

skela

Skela | foto: Unsplash

Do spora je došlo kada se postavila skela na zemljište koje nije u vlasništvu osobe na čijoj nekretnini su se obavljali radovi.

Na Općinski sud u Čakovcu došao je jedan pomalo neuobičajen spor. Naime, dvije susjede nisu uspjele mirnim putem riješiti što sa skelom koja se nalazi na zemljištu jedne od njih i tako su završile na sudu. Skela je trebala biti postavljena zbog radova na fasadi objekta i rješavanja sustava odvodnje oborina.

Sud je, odvagavši sve argumente, presudio da je susjeda ‘dužna trpjeti‘ da tužiteljica postavi skelu na dvorištu uz južni zid obiteljske stambene kuće, navodi Večernji list. Na cijeli slučaj tužena susjeda kaže da nije zabranila postavljanje skele, samo je željela znati koliko dugo će radovi trajati.

Izdvojeni članak

Umirovljeničko-građevinski poslovi: Deda (70) drugom (84) lažnim ugovorom htio oteti nekretnine

A što kaže zakon?

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima navodi da vlasnik nekretnine, na kojoj je nužno obaviti radove potrebne za njenu uporabu ili korištenje, može privremeno koristiti tuđe zemljište radi izvođenja radova, postavljanja skele ili slično, ako se isto ne može obaviti na drugi način.

Copy link
Powered by Social Snap