Pretraga

[VIDEO] Gradi se nova suvremena žičara s nosačima za bicikle: Vrijednost 30 milijuna kuna

A- A+

Gradi se druga suvremena žičara Radeševo na Platku, koja će imati čak i nosače za bicikle, a vrijednost projekta iznosi 30 milijuna kuna. Štoviše, time će se zaokružiti veliki investicijski ciklus ulaganja u Regionalni sportsko-rekreativni i turistički centar – RSRTC Platak. Gradnja žičare predstavlja izazov jer je radove potrebno uskladiti s organizacijom nove skijaške sezone. Donosimo vam video kako će žičara izgledati.

Žičara Platak

Riječ je o drugoj žičari Radeševo na Platku, a vrijednost projekta iznosi 30 milijuna kuna | foto: YouTube, Primorsko-goranska Županija

Kreću radovi na izgradnji nove žičare Radeševo na Platku, a u tu svrhu je održana konferencija za medije na kojoj su predstavnici investitora i izvođača radova medijima predstavili projekt i aktivnosti. Naglasili su da će se izgradnja žičare prilagoditi dinamici i uvjetima nove skijaške sezone. Štoviše, na Platku već postoji jedna žičara Radeševo koja je izgrađena prije više od 40 godina.

Izdvojeni članak

Zašto nova žičara u Zagrebu i dalje nije u funkciji?

Nova žičara na Platku s nosačima za bicikle

Primorsko-goranska županija je zajedno s Goranskim sportskim centrom krenula u realizaciju nove žičare na Platku. Naime, gradnja žičare je povjerena zajednici ponuditelja u sastavu dvije tvrtke – Strucon i Bartholet Maschinenbau AG. Riječ je o četverosjedežnici duljine 800 metara, a žičara će imati 9 stupova i 114 stolica, a na njih 20 će čak biti instalirani nosači za bicikle. Za gradnju žičare propisan je rok od 17 mjeseci.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je naglasio da će se izgradnjom suvremene žičare na Platku zaokružiti veliki investicijski ciklus ulaganja u Regionalni sportsko-rekreativni i turistički centar – RSRTC Platak. Štoviše, time će taj centar postati značajna točka turističkih i rekreativnih zbivanja kako u Hrvatskoj tako i u regiji.

Žičara Platak

Žičara će imati 9 stupova i 114 stolica, a na njih 20 bit će instalirani nosači za bicikle | foto: YouTube, Primorsko-goranska županija

Projekt vrijedan 30 milijuna kuna

– Do sada smo uložili 70 milijuna kuna, a slijedi dodatnih 30 za žičaru. Da smo na pravom putu govori nam brojka od čak 30 tisuća posjetitelja. Važno je građanima ponuditi sadržaje u cijelom Gorskom kotaru i ovdje, na spoju primorja i gorja na Platku, rekao je župan. Osim toga, dodao je da je glavni cilj da područje postane zona za pripremu sportaša te zona kandidature Županije, Delnica i ostalih gradova i općina za zimsku univerzijadu.

Štoviše, pročelnik Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan i pročelnica za sport, kulturu i tehničku kulturu Sonja Šišić, naglasili su da se radi o povijesnoj investiciji u Platak, a sadašnja žičara je na tom prostoru izgrađena prije više od 40 godina.

Potrebno uskladiti dinamiku gradilišta sa skijaškom sezonom

Direktor Goranskog sportskog centra Alen Udovič također je zadovoljan što se žičara konačno počela graditi, i to unatoč brojnim izazovima koje donosi priprema nove skijaške sezone. Tako će bit potrebno uskladiti te aktivnosti, uključujući radove na sustavu zasnježenja Baby staze i staze Pribeniš koji bi trebao biti gotov do prosinca 2021. godine, s radovima na žičari. Predstavnik izvođača radova Erol Sarvan izjavio je da će se radovi na novoj žičari nastojati maksimalno prilagoditi organizaciji skijaške sezone te će se sve napraviti da radovi budu gotovi u predviđenom roku.

[VIDEO] Gradi se nova suvremena žičara s nosačima za bicikle: Vrijednost 30 milijuna kuna
Share via
Copy link
Powered by Social Snap