Pretraga

Završila izgradnja jedinstvenog Centra podzemne baštine u Rakovici vrijedna 20 milijuna kuna

A- A+

Izgradnja Centra podzemne baštine-Speleon u Rakovici vrijedna 20 milijuna kuna je završila i u finalnom je opremanju za otvorenje koje se planira 23. siječnja. Arhitektica Kristina Radelić iz Zagreba je bila zadužena za projekt, a izvođač radova je bio građevinski obrt Špelić iz Slunja.

Speleon Baraćeve špilje

Speleon – Centar podzemne baštine | foto: Baraćeve špilje

Zgrada Centra podzemne baštine-Speleon, koji je dio Javne ustanove Baraćeve špilje, zamišljena je da bude niskoenergetska i zelena jer je projekt provođen u zaštićenom području te se koriste obnovljivi izvori energije u maksimalnom postotku. Zgrada predstavlja ono na što i podsjeća, a to su špilje. Ravnateljica Tihana Oštrina kazala je kako nije bilo lako izgraditi okruglu zgradu, a s tim se složio i izvođač radova.

Nestandardne kružne forme s amorfnim atrijem

– Izuzetno smo zadovoljni projektom jer nas je snašlo da smo krenuli gradnju u najgore doba. Isto tako smo i nabavu provodili baš kada je bila aktualna korona. Tu je i kriza s ratom u Ukrajini. Unatoč svemu uspjeli smo, ostali smo u okviru dogovorenih cijena i rokova pa smo uspjeli sve na vrijeme iako nam okolnosti nikako nisu bile naklonjene. Imali smo sreće da nam procesi nabave nisu jako dugo trajali. Poslužila nas je sreća da su nam se javili dobri ponuditelji, rekla je ravnateljica Javne ustanove Baraćeve špilje Tihana Oštrina.

Izvođač radova bio je Građevinski obrt Špelić iz Slunja kojeg vodi Nikola Špelić, a koji je izveo sve prema projektu koji je bio, kako su kazali, odlično arhitektonski pripremljen. Na projektu je radila arhitektica Kristina Radelić iz tvrtke Sto posto prirodno d.o.o. iz Zagreba. Cijela zgrada podsjeća na špilju, unutra je mračno i može se vidjeti ono što je u podzemlju, što vide samo istraživači i oni koji tamo rade.

– Izranjanjem Prezentacijskog centra na postojećoj prirodnoj ljepoti zaštićenog područja Baraćevih špilja, dajući dodanu vrijednost kako lokalnoj zajednici tako i prirodnim ljepotama Lijepe naše daje značaj samom projektu. Oblikovanjem nestandardnih kružnih formi s amorfnim atrijem i stapanjem istih s prirodnim okruženjem ovaj projekt ima posebno mjesto u mom stvaralačkom radu. Sinergijom i dobrom suradnjom svih sudionika u gradnji (izvođača, nadzornih inženjera, investitora, svih projektanata i revidenta) na čelu s ravnateljicom, gospođom Tihanom Oštrinom, projekt je u zavidnoj mjeri priveden svrsi bez značajnijih odstupanja od mojih prvotnih zamišljenih ideja za predmetnu aktivnost u prostoru, izjavila je arhitektica Kristina Radelić.

Speleon Baraćeve špilje

Speleon – Centar podzemne baštine | foto: Baraćeve špilje

Centar se prostire na 1.200 četvornih metara

Jedinstvena je ovo zgrada kakvu izvođač nije još radio, a niti projektant. U opremi zgrade koristili su staklene stijene, armirani beton i aluminijsku bravariju. Doznajemo i kako će zgradu prijaviti za dizajnersku nagradu.

– Mi ćemo cijelu veljaču imati 50 posto popusta na ulaznice kako bi domaći ljudi mogli pogledati centar Speleon i uživati u jednoj odličnoj indoor aktivnosti, napominje ravnateljica Oštrina i dodaje kako će u Centru Speleon zaposliti novih 11 ljudi, dok će sveukupni broj zaposlenika, uključujući Javnu ustanovu Baraćeve špilje, tada biti 32, kazala je Oštrina.

Ukupna vrijednost projekta „Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje” iznosi 19.908.960 kuna plus PDV. Također, projekt je s 16.922.616 kuna, što čini 85 posto, sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog kohezijskog fonda, i to u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Centar se prostire na ukupnoj površini od 1.200 četvornih metara, od čega će 850 četvornih metara biti namijenjeno za izložbu stalnog postava koji će prezentirati prirodnu baštinu tog područja. Više o tome čitajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap