Pretraga

Pogledajte kako će izgledati Speleon – Centar podzemne baštine vrijedan 20 milijun kuna

A- A+

U tijeku je izgradnja Speleona – Centra podzemne baštine u Rakovici, a vrijednost projekta iznosi skoro 20 milijuna kuna, od čega se oko 17 milijuna kuna sufinancira europskim sredstvima. Naime, centar se gradi u sklopu Baraćevih špilja, koje spadaju u zaštićeno prirodno područje, a posjetitelji će kroz razne sadržaje moći doživjeti prirodnu baštinu tog područja. Štoviše, izgled centra inspiriran je špiljama, a planirani završetak izgradnje je do kraja 2022. godine.

Speleon Baraćeve špilje

Ukupna vrijednost projekta iznosi skoro 20 milijuna kuna, od čega se oko 17 milijuna kuna sufinancira sredstvima iz EU fondova | foto: Baraćeve špilje

U srpnju ove godine započela je izgradnja Speleona – Centra podzemne baštine u Općini Rakovica. Naime, riječ je o najvažnijoj aktivnosti projekta „Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje”, kojeg provodi Javna ustanova Baraćeve špilje.

Baraćeve špilje, uključujući i ekološku mrežu Natura 2.000, spadaju u zaštićeno prirodno područje kojima upravlja spomenuta ustanova. Upravo su Baraćeve špilje najpoznatije od cijelog zaštićenog područja u kategoriji značajnog krajobraza, a prostiru se na ukupnoj površini od 5,19 četvornih kilometara. Cijelo zaštićeno područje zapravo je dobilo ime po tim špiljama, koje su uređene i otvorene za posjetitelje još 1892. godine.

Projekt vrijedan skoro 20 milijuna kuna

Ukupna vrijednost projekta „Promicanje održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćeve špilje” iznosi 19.908.960 kuna plus PDV. Također, projekt je s 16.922.616 kuna, što čini 85 posto, sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog kohezijskog fonda, i to u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Osim toga, Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera kao partner u projektu osigurava ostatak sredstava, odnosno 15 posto vrijednosti projekta. Predviđeni završetak radova na izgradnji Speleona – Centra podzemne baštine je do kraja 2022. godine.

Cilj izgradnje Speleona

Osnovni cilj izgradnje Speleona je održivo korištenje prirodne baštine značajnog krajobraza Baraćeve špilje, što će se pozitivno odraziti na održivi društveno-gospodarski razvoj cjelokupne Općine Rakovica.

Ovaj projekt će tako omogućiti dodatnu valorizaciju lokaliteta Baraćeve špilje kao atraktivnog, ali nedovoljno poznatog prirodnog bisera Like. Sukladno tome, Speleon će utjecati na veću posjećenost destinacije, edukaciju lokalnog stanovništva i posjetitelja o prirodnoj baštini te na porast turističke prepoznatljivosti Općine Rakovica kao odredišta prirodne baštine.

Izgled novog podzemnog centra

Speleon će biti kružnog oblika, a prostirat će se na ukupnoj površini od 1.200 četvornih metara. Od toga će 850 četvornih metara biti namijenjeno za izložbu stalnog postava, koji će prezentirati prirodnu baštinu tog područja. Naime, sve to će se pokušati dočarati kroz četiri znanstvena polja, a to su speleologija, geologija, arheologija i paleontologija.

Ulaz u Centar podzemne baštine projektiran je u obliku velike staklene stijene, čime se imitira ulaz u špilju. Štoviše, raspored obodnih prostorija, uključujući veliku središnju dvoranu multifunkcionalnog karaktera, također je inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija.

Cijeli postav bit će upotpunjen brojnim suvremenim, multimedijalnim modelima interpretacije kao što su maketarski prikazi, lcd ekrani, smartglass, replike, animacije, multitouch ekrani, osjetilne komore te atrij s hiperrealističnim replikama životinja. Osim toga, centar će sadržavati i multifunkcionalnu dvoranu, show room, dječju igraonicu, dokumentacijsku knjižnicu, ugostiteljski sadržaj, suvenirnicu, skladište i parkiralište.

Copy link
Powered by Social Snap