Pretraga

Hrvati ludi za nekretninama u Lici: Prodaja nikad bolja, a kuće u prirodi nude se za tek 20-ak tisuća eura

A- A+

Borba s koronavirusom kao i potresi na području Zagreba i Petrinje promijenili su način na koji razmišljaju mnogi stanovnici većih gradova. Baš zato porasla je potražnja za nekretninama u Lici gdje se još uvijek može za vrlo nisku cijenu kupiti komadić raja.

Gora Zavizan, Velike Brisnice, Ličko-senjska županija I Unsplash; Ante Hamersmit

Zarobljeni u stanovima za vrijeme lockdowna, mnogi su odlučili potražiti rješenje izvan grada te uložiti u nekretnine daleko od gradske vreve. Osim toga, porasla je i svijest vezana uz vlastiti uzgoj hrane nakon što su se mnogi našli u strahu zbog mogućih nestašica, pogotovo za vrijeme potpunog zatvaranja, s kojim se proljetos susrela Hrvatska ali i ostatak svijeta.

Povoljni geografski položaj, plodno tlo i relativno niske cijene na području Like razlog su zbog kojega je baš to područje u turbulentno vrijeme postalo veoma traženo.

Bilo da se radi o razrušenim seoskim imanjima kojima je potrebna temeljita obnova, građevinskim zemljištima, manjim ili većim kućama – sve što se oglasi vrlo brzo nađe svog kupca. Pogotovo su tražene nekretnine uz rijeku, baš kao što su na Jadranu na cijeni objekti uz more, zbog čega kada se i nađu na prodaji – vrlo brzo nestanu bez obzira na primjetno skuplju cijenu u odnosu na druge dijelove Ličko-senjske županije.

Uz rijeku najskuplje nekretnine

Ako biste bili zainteresirani za nekretninu uz rijeku Gacku, morat ćete izdvojiti znatnu količinu novca.

Staro obiteljsko imanje površine 8.230 metara kvadratnih u zaseoku Šumećica u blizini rijeke Gacke prodaje se za 117.000 eura te se, kako se navodi u oglasniku, radi o sniženoj cijeni.

Kući je potrebna adaptacija no ima struju i vodu, te asfaltni pristup put. Vlasnici navode i kako na imanju postoji voćnjak, a da prekrasna netaknuta priroda te blizina grada Otočca čini ovu mikrolokaciju idealnu za sve one koje se želi baviti eko seoskim turizmom ili poljoprivredom.

I stranci pokazuju interes za nekretnine u Lici

Prema podacima oglasnika Crozilla.com osim domaćih kupaca, nekretnine u Ličko-senjskoj županiji pretraživali su i inozemni posjetitelji koji su najviše kupovali u Senju, Karlobagu, Otočcu i na Plitvicama.

U prodaju su i dvije kuće na zajedničkom zemljištu koje se nalaze u blizini rijeke Gacke te velikog rekreativnog centra. Svaka kuća ima 60 metara kvadratnih te po 500 metara kvadratnih ravne, uređene okućnice.

Dvije kompletno uređene nekretnine od drveta, isto su tako dobra investicija za one koji se žele baviti turizmom, a vlasnici drže cijenu od 197.000 eura.

Kuće od 20-ak tisuća eura

Ako odemo malo dalje situacija se dramatično mijenja te se nekretnine prodaju ispod cjenovnog prosjeka. Iz tog razloga kuću za adaptaciju u Lici može se pronaći već za 20-ak tisuća eura.

U zaseoku Anići (Senj) možete kupiti starinsku kamenu kuću građenu prije 1968. godine za samo 23.000 eura. Iako je kuća za adaptaciju, ima priključak za struju, dvorišni objekt i 600 metara kvadratnih okućnice.

– Nalazi se na 714 m nadmorske visine, u granicama Parka prirode Velebit, pogodno je i za bavljenje turizmom, stoji u oglasu.

S druge strane, tek 40 kilometara od Plitvičkih jezera “roh-bau” kuća površine 300 metara kvadratnih, s 800 metara kvadratnih okućnice, prodaje se za 25.000 eura. Nekretnina se nalazi u Donjem Lapcu.

Takvih nekretnina na prodaju je sve više, a iako se razlikuju po cijeni, uređenosti i lokaciji – većina ih vrlo brzo nađe svog kupca. Čini se kako će baš zahvaljujući toj potražnji Lika uskoro bilježiti i mnoge druge pozitivne trendove – kao što su i oni vezani uz naseljavanje ovog predivnog kraja.

Copy link
Powered by Social Snap