Pretraga

Tri zapuštena bisera Jadrana: Napušteni hoteli koji i dalje mame poglede ljudi

A- A+

Nekad su ti hoteli bili sinonimi za lukstuz, bogatsvo i prestiž. Masovno su dolazili su i domaći i strani turisti, ali i svjetske poznate ličnosti. Danas su mnogi od njih oronuli, napušteni i devastirani. Donosimo vam tri hotela na Jadranu koji i danas, nakon desetljeća propadanja, ipak dalje izgledaju brutalno dobro.

foto: screenshot YouTube | montaža: bauštela.hr

Ovi su hoteli izgrađeni u drugoj polovici prošlog stoljeća, kada su se diljem Jadrana gradili luksuzni hoteli koji su tada uglavnom bili namijenjeni vojnim dužnosnicima, a kasnije i svima drugima. Iako su tada bili oličenje luksuza, danas je situacija potpuno drugačija.

Hotel u Krvavici pokraj Makarske

Promatrajući iz zraka, ovaj fascinantni kompleks izgleda pomalo futuristički: poput svemirskog objekta koji se prizemljio usred guste, zelene šume. Tik ispred prekrasne plaže s bistrim, modrim morem. Ovakva idealna lokacija i zdanje pomalo mističnog izgleda čine savršeno mjesto za godišnji odmor. Nažalost, to nije moguće. Hotel je derutan i već desetljećima nije primio goste. Po podu razbacano smeće, bazen zjapi prazan i poluurušen, a preostali namještaj je pohaban i prevrnut.

Hotel u Krvavici | foto: screenshoot Youtube

Hotel u Krvavici | foto: screenshoot Youtube

Usprkos zapuštenosti i zubu vremena koji uzima svoje, zdanje i dalje izgleda brutalno dobro. I moćno. Kružnog je oblika, s prostranim predvorjem i poluzavojitim stubištem te terasama koje imaju predivan pogled na zalak sunca na moru. Odmah je očito, svojedobno je ovaj hotel predstavljao vrhunac luksuza i prestiža. Iako su njegovi najbolji dani ostali negdje daleko u prošlosti, hotel je i dalje prilično impresivan, a nastao je kao djelo arhitekta Rikarda Marasovića. Izgrađen 1964. godine, prostire se na površini od 55.000 kvadrata i sastoji se od 12 velikih apartmana, a strop se mjestimično uzdiže i do tri i pol metra. Osam stanova ima i u pripadajućoj zgradi.

Hotel Krvavica | foto: screenshoot Youtube

Hotel je služio kao dječje pomorsko lječilište: za rehabilitaciju i liječenje plućnih bolesti djece vojnih osiguranika tadašnje Jugoslavenske armije. Lokacija je upravo prigodna za tu svrhu: priroda, svjež zrak i ugodna mediteranska klima čine idealne uvjete za lječilište te vrste. Međutim, dok je nekad davno kompleksom odjekivao dječji smijeh, danas više nije takav slučaj. Tijekom Domovinskog rata, hotel je služio kao prihvatilište za izbjeglice iz ratom pogođenih područja, a nakon toga, može se reći, da gubi svoju svrhu. Hotel tijekom vremena biva sve derutniji, povlače se pitanja komercijalizacije u turističke svrhe i na kraju sve to rezultira gotovo dvadesetogodišnjim propadanjem samog zdanja.

Država je za upravljanje ovlastila Club Adriatic, a objekt je uvršten i u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, na Listi preventivno zaštićenih kulturnih dobara.

Hotel Marina Lučica u Primoštenu

Još jedna atraktivna lokacija i još jedan hotel u ruševinama. Ofucani zidovi, razbijeno staklo, porazbacano smeće i trava koja raste iz betona – to je slika koju vide svi oni koji prolaze pored hotela Marina Lučica u Primoštenu,  koji je bio poznat i uživao ugled u nudističkom turizmu. Razrušen, i s golim zidovima, pomalo sablasno se izdiže iznad plaže i njezinih kupača. A ipak je upečatljiv i svakako mami poglede prolaznika.

Hotel Marina Lučica | foto: screenshoot Youtube

Hotel kojeg je projektirao Lovro Perković, je izgrađen 1971. godine i radio je tek 20 godina, do 1991. godine. Nalazi se mirnom mjestu, a opet jednom kraćom šetnjom se može doći do grada. Tijekom Domovinskog rata tu su boravile izbjeglice, a nakon rata, uslijed privatizacije dolaze mračni dani za ovu ‘lijepu ruševinu’. Kupili su je Mađari i trebali su ga obnoviti, ali se to nije dogodilo. Desetljećima hotel propada.

Hotel Marina Lučica 2 | foto: screenshoot Youtube

Međutim, za ovaj hotel možda slijede i bolji dani. Naime, prema pisanju Šibenskog.  još u travnju 2021. godine tvrtka M.L. Bay Development d.o.o. iz Austrije je uložila 103 milijuna eura u obnovu infrastrukture Marine Lučice.  Glavni izvođač radova je tvrtka Esotech d.o.o. iz Slovenije, a uključen je Jadranski ronilački servis d.o.o. iz Šibenika. Projektant je tvrtka iz Zagreba INSTITUT IGH d.d.. Završetak radova se očekuje za 7 mjeseci.

Hotel Belvedere u Dubrovniku

Hotel koji je radio tek šest godina, od 1985. do 1991. godine kada je u potpunosti uništen u Domovinskom ratu. Iako je jadnom stanju, može se reći da je, baš poput Marine Lučice i hotela u Krvavici, nekad to bio predivan i luksuzan hotel iz kojeg se i danas pruža prekrasan pogled na otoke Lokrum i Cavtat te na  dubrovačku staru gradsku jezgru. Nalazi se na samom rubu grada, a od  stare gradske jezgre je udaljen oko 1,5 km.

Hotel Belvedere u Dubrovniku | foto: screenshoot Youtube

Hotel je imao 200 soba, 19 apartmana, dva poluapartmana za mladence te jedan predsjednički apartman. U sklopu kompleksa gosti su na raspolaganju imali i  dvoranu za sastanke ‘New Orleans’ kapaciteta 150 mjesta, frizerski salon i butike. U rekreativne svrhe mogli su koristiti veliki zatvoreni i otvoreni bazen, stolove za biljar i stolni tenis, a imali su se mogućnost opustiti i u salonu za masažu.

Hotel Belvedere u Dubrovniku | foto: screenshoot Youtube

Tvrtka Vila Larus ruskog  milijardera Viktora Vekselberga je u svibnju 2014. godine kupila hotel po cijeni od 12.200,000 eura. Iako je prvotno  hotel bio prodavan za 24.360,000, nije bilo zainteresiranih kupaca pa je hotel prodan u pola cijene. Međutim, ni Vekselberg dosad nije uspio obnoviti hotel, a kako je pisao Jutarnji list još u veljači 2020. godine za kupnju i obnovu projekta tada su bili zainteresirani i američki, francuski i domaći investitori. Zasad nam ostaje vidjeti budućnost ovog hotelskog bisera.

U sličnoj  se situaciji našao i hotel Palace u Kaštel Starom, a o tome možete pročitati ovdje.  Također, sličnu sudbinu dijele i hotel Haludovo o kojemu možete nešto više pročitati ovdje kao i hotel u Kupari pored Dubrovnika o kojemu možete nešto više saznati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap