Pretraga

Dvije godine čekanja: Za gradnju novog pročistača u aglomeraciji Velika Gorica stigle tri divovske ponude

A- A+

Dvije godine nakon što je izašao prvi natječaj za izgradnju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica, nazire se kraj ovoj trakavici. Na novi natječaj koji je otvoren 1. srpnja 2021. godine i koji je završio krajem godine, pristigle su tri ponude od čega dvije tvrtki koje su se javile u prvome natječaju, no sada s višim cijenama i to u rasponu od 167 do 261 milijuna kuna.

Pročistač otpadnih voda, vizualizacija | Foto: gorica.hr

Prvi natječaj za gradnju pročistača bio je otvoren u veljači 2020. godine, a okončan je u srpnju te godine i stigle su dvije ponude. Tvrtka Strabag AG ponudila je cijenu od 139,9 milijuna kuna (bez PDV-a) dok je tvrtka Elektrocentar Petek ponudila cijenu od 118,9 milijuna kuna. Uslijedila je afera oko mogućeg namještanja uvjeta natječaja, a formalno je zbog ponuđenih cijena van predviđenih sredstava natječaj poništen u listopadu 2020. godine, piše Vgdanas.

Na novi natječaj ponovno se prijavio Austrijski Strabag AG s ponudom u iznosu od 163,2 milijuna kuna koja se s PDV-om penje na 204 milijuna kuna. Tvrtka Elektrocentar Petek javila se u suradnji s tvrtkom Magnum Supra te su ponudili cijenu od 134,3 milijuna kuna odnosno 167,8 milijuna kuna s PDV-om. Treće ponuda je zajednice ponuditelja tvrtki Riko i Arginta, iz Slovenije i Litve, koje su ponudile cijenu od 209,2 milijuna kuna odnosno 261,5 milijuna kuna s PDV-om.

Cijene Strabaga i Elektrocentra Petek tako su od prošlog natječaja porasle za 23 odnosno 15 milijuna kuna dok je novi ponuditelj za gotovo 100 milijuna kuna dao višu cijenu od najniže ponude. Komisija nadzornih tijela procijenit će koje tvrtke imaju kapacitete i znanja izvesti projekt rekonstrukcije i projektiranja velikogoričkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Ako želite čitati više o Velikoj Gorici i financijama grada, preporučujemo sljedeći članak:

Izdvojeni članak

Predstavljen proračun Velike Gorice za 2022. godinu, najveći iznos za asfaltiranje prometnica do sada

Dvije godine čekanja: Za gradnju novog pročistača u aglomeraciji Velika Gorica stigle tri divovske ponude
Share via
Copy link
Powered by Social Snap