Pretraga

FOTOGALERIJA: Deset tona teška kupola precizno postavljena na crkvu Sv. Franje

A- A+

Zastajao je dah prolaznicima dok se jučer povrh njihovih glava uzdizala deset tona teška kupola zvonika crkve svetog Franje Asiškog na Kaptolu koja je konačno vraćena na svoje mjesto. Ovaj zahtjevan posao obavila je tvrtka Spegra.

Postavljanje zvonika na crkvu svetog Franje simbolično je označila i završetak konstrukcijske obnove ove vrijedne zgrade koja predstavlja važan dio kulturno povijesne, ali i sakralne baštine u Hrvatskoj. Zadatak postavljanja zvonika na njegovo mjesto trajao je približno dva sata, a iz Spegre ističu kako su u ovaj projekt uloženi mjeseci planiranja. Naime, nije bio lak zadatak osigurati da konstrukcija ‘sjedne’ u milimetar.

Projektanti ovog pothvata bili su Damir Foretići i Boris Trogrlić, a voditelj projekta, Ante Kelava. Postavljanje zvonika obavljeno je pak pod budnim okom ministrice kulture, Nine Obuljen Korižinek i  ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne Vlade, Branka Bačića.

– Tu je korišteno puno različitih materijala. Danas je to trebalo sve zajedno objediniti napraviti doista pravu konstrukcijsku obnovu samostana i crkve koja će biti u mehaničkom smislu otpornija nego ona koju je potres zatekao, rekao je ovom prilikom za HRT ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Izdvojeni članak

Započela obnova Muzeja za umjetnost i obrt: Projekt vrijedan više od 60 milijuna kuna

Riječ je o jednom od najvećih projekata obnove sakralnih objekata oštećenih u potresima prije tri godine. Postavljanjem kupole zvonika završena je konstrukcijska obnova crkve koja je stajala deset milijuna eura. U kompletnu obnovu franjevačkog samostana i crkve ukupno će biti približno 20 milijuna eura.

Crkva će vrata vjernicima otvoriti za desetak dana. Posebno to veseli franjevce koji taj trenutak već dugo čekaju.

– Ovo je povijesni dan za nas franjevce jer smo ponovno stavili naš samostan i crkvu pod kapu. Crkvu ćemo kroz nekih 20-ak dana kompletno iznutra izvaditi skelu jer smo pri završetku obnove, potom će se ofarbati kada se kupola namjesti, ofarbati toranj i crkva izvana da bi i ona do kraja sedmog mjeseca bila bez skele, rekao je fra Ivan Utješanović za HRT.

Kako napreduje obnova kulturnih ustanova u Zagrebu pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap