Pretraga

Otočani ispunjavaju svoje obećanje: Šesteročlanoj obitelji iz Petrinje izgradit će novi dom

A- A+

Nakon što je početkom tjedna u Općinu Murter-Kornati stigla vijest da je potresom oštećena kuća šesteročlane obitelji Knezić iz Petrinje srušena otočani su krenuli s realizacijom svog obećanja da ovoj obitelji izgrade njihov novi dom.

rušenje kuće u petrinji

Rušenje kuće obitelji Knezić u Petrinji | foto: Facebook

U prosincu prošle godine, nakon što su Hrvatsku obišle vijesti o razornom potresu koji je promijenio živote stanovnika Sisačko-moslavačke županije, načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov svojim je kolegama iz drugih općina iznio ideju da svaka općina obnovi po jednu potresom oštećenu kuću.

Načelnici općina Tisno, Pirovac i Tribunj Turčinovu su ideju objeručke prihvatili, a na popisu obitelji čije će se kuće obnavljati našla se i obitelj Knezić iz Petrinje čija je potresom teško oštećena kuća ovog tjedna srušena.

Hvalevrijednoj akciji načelnika pridružili su se i njihove kolege i kolegice iz cijele Hrvatske pa u projektu obnove obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke županije trenutno sudjeluje 25 općina.

Uskoro dogovor o početku gradnje

Kome će Općina Murter sagraditi novu kuću nije bilo teško odrediti, jer obitelj Knezić poznaju već duže vremena. Naime, ova šesteročlana petrinjska obitelj na Murteru ima rodbinu kod koje su se i smjestili nakon razornog potresa prošle godine.

–  Kuću ćemo gaditi u skoro istim gabaritima, na dva kata ukupne površine oko 150 kvadrata. Što se građevinske i uporabne dozvole tiče, dogovor je da će to naknadno izdavati Grad Petrinja. Trenutno smo u traženju tvrtke koja će odraditi građevinske radove. Sljedećeg tjedna ću s geodetima, arhitektom i nadzorom otići u Petrinju gdje ćemo dogovoriti datume početka gradnje, navodi načelnik Toni Turčinov za Šibenski te dodaje kako se nada da će naići na razumijevanje i dobru volju ljudi pa da se s gradnjom krene.

Izdvojeni članak

Plenković prisustvovao uklanjanju objekata u Petrinji: Deset sekundi potresa je minimalno deset godina obnove

Sve općine i gradovi koji su se odlučili uključiti u akciju otvorili su posebne račune za tu namjenu na koje građani i drugi donatori mogu uplatiti svoje novčane priloge.

– Do sada smo na posebnom računu za izgradnju kuće prikupili 170.000 kuna, a u samoj izgradnji pomoći će naši poduzetnici i obrtnici besplatnim radom. Javilo nam se i puno donatora koji će osigurati građevinski materijal, stolariju, pločice i ostale stvari. Uz to, ovo ljeto mislimo pokrenuti još jednu akciju prikupljanja sredstva i doći do 250.000 kuna, objašnjava Turčinov za Šibenski te dodaje da se nada da će taj iznos biti dovoljan. No, u slučaju manjka sredstava razlika će biti pokrivena proračunskim sredstvima Općine.

Humanitarna akcija i dalje traje i svi koji su voljni donirati to mogu učiniti uplatom na multivalutni račun u Hrvatskoj poštanskoj banci:
IBAN: HR9223900011500198663-OPĆINA MURTER-KORNATI-DONACIJE.
Model: HR68
Poziv na broj: 7765-OIB.
SWIFT: HPBZHR2X

Otočani ispunjavaju svoje obećanje: Šesteročlanoj obitelji iz Petrinje izgradit će novi dom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap