Pretraga

Političari dali zeleno svjetlo: Gradi se prvi na svijetu energetski otok koji će opskrbljivati pet milijuna kućanstava

A- A+

Danski političari dali su zeleno svjetlo za izgradnju prvog na svijetu energetskog otoka koji će opskrbljivati pet milijuna kućanstava. Otok će se nalaziti u Sjevernom moru, a veličinom će premašiti površinu 18 nogometnih stadiona.

Danski energetski otok u Sjevernom moru | foto: Danish Energy Agency

Prvi na svijetu energetski otok postat će dom čak 200 gigantskih vjetrenjača koje će proizvoditi energiju za domove diljem Danske.

Najveći projekt izgradnje u povijesti Danske ujedno je i prvi takav na svijetu. Nakon što su danski političari dali zeleno svjetlo u realizaciju je krenuo projekt izgradnje prvog energetskog otoka koji će biti smješten na Sjevernom moru. Otok, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 28 milijardi eura, gradit će se na udaljenosti 80 kilometara od obale, a vlasništvo će dijeliti država i privatni sektor.

Nakon pokretanja sustava proizvodnje energije planira se opskrba čak pet milijuna kućanstava kako u Danskoj, tako i u susjednim zemljama, a među njima se spominju Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Nizozemska.

Iskorištavanje golemih prirodnih resursa

Danska agencija za energiju projekt izgradnje energetskog otoka najavljuje kao iskorištavanje golemih prirodnih resursa vjetra u Sjevernom i Baltičkom moru. Na otoku će se nalaziti 200 vjetrenjača koje će proizvoditi ‘zelenu’ električnu energiju i to kapaciteta dovoljnog za opskrbljivanje čak pet milijuna kućanstava.

– Energetski otoci označavaju početak nove ere za proizvodnju energije obalnog vjetra, a s ciljem stvaranja zelene opskrbe energijom kako za danske, tako i za inozemne električne mreže, navode iz Danske agencije za energiju.

Princip rada danskog energetskog otoka u Sjevernom moru | foto: Danish Energy Agency

Ojačavanje dugogodišnje energetske tradicije

Danski energetski otok funkcionirat će kao zelena elektrana na moru koja bi trebala odigrati veliku ulogu u postupnom prestajanju korištenja fosilnih goriva u Danskoj i Europi.

– Planom se predviđa uspostavljanje umjetnog energetskog otoka u Sjevernom moru koji će služiti kao središte za vjetroelektrane koje će državu opskrbljivati s tri gigavata energije s dugoročnim potencijalom rasta na 10 gigavata, navode iz Agencije.

Izdvojeni članak

Zelena gradnja budućnosti: Zemlja s milijun solarnih krovova

Duga je tradicija iskorištavanja vjetra na moru u Danskoj. Još 1991. godine Danci grade prvu svjetsku vjetroelektranu van kopna, a klimatskim dogovorom iz lipnja 2020. godine odlučili su nastaviti osnaživati svoju zelenu energetsku tradiciju i tako dolazi do odluke o izgradnji energetskih otoka.

– Otoci su pionirski projekt koji će zahtijevati razvoj postojećih znanja u potpuno novom kontekstu, dodaju.

Lokacija danskog energetskog otoka u Sjevernom moru | foto: Danish Energy Agency

Princip rada energetskih otoka temelji se na njihovoj udaljenosti od obale i iskorištavanju snažnih vjetrova na moru. Upravo zbog udaljenosti od kopna distribucija energije susjednim državama bit će mnogo jednostavnija nego li kada su u pitanju klasične elektrane.

– To omogućuje da se električna energija iz područja s ogromnim resursima vjetra lakše usmjeri u područja u kojima je najpotrebnija, istovremeno omogućavajući da se proizvedena energija koristi što učinkovitije u kontekstu potreba za električnom energijom, objašnjavaju iz Danske agencije za energiju.

Izdvojeni članak

Zemlja divova: Island će drastično promijeniti izgled prenošenja električne energije

Iako se energetski otoci temelje na istom konceptu, oni neće biti u potpunosti jednaki. Električni otok koji će se nalaziti u Baltičkom moru bit će uspostavljen u Bornholmu što znači da će se oprema koja će omogućiti prikupljanje i distribuciju energije iz obalnih vjetrenjača nalaziti na kopnu. S druge strane, otok u Sjevernom moru bit će umjetan otok izgrađen posebno u tu svrhu.

Otok smješten u Sjevernom moru bit će udaljen otprilike 80 kilometara od Jyllanda. Na njemu će se nalaziti vjetrenjače čija će veličina premašiti trenutne dimenzije vjetrenjača na kopnu. No, neće biti vidljive s kopna.

Izgled budućeg energetskog otoka odlučit će njegovi vlasnici, država i privatni sektor. Iako će država tražiti novčanu pomoć privatnog sektora, ona ipak ostaje većinski vlasnik otoka s 50,1 posto njegove površine u svom vlasništvu.

Ilustracija danskog energetskog otoka u Sjevernom moru | foto: Danish Energy Agency

Izgradnji otoka prethode brojni koraci, a danski političari trenutno pregovaraju sa susjednim zemljama o službenim detaljima distribucije električne energije. Trebaju se donijeti i velike odluke poput one o povezanosti otoka s kopnom, kao i pitanja treba li otok imati vlastitu cjenovnu zonu.

Iz Danske agencije za energiju navode da je cijeli proces iznimno kompleksan i zahtjeva donošenje brojnih odluka istovremeno stoga ne iznenađuje broj koraka koje je potrebno napraviti kako bi se ovaj zeleni projekt uspješno realizirao.

Ilustracija danskog energetskog otoka u Sjevernom moru | foto: Danish Energy Agency

Copy link
Powered by Social Snap