Pretraga

Predstavljeno prvo izvješće o novom europskom Bauhausu: Više od 100 projekata u dvije godine

A- A+

Europska komisija predstavila je prvo izvješće o napretku za novi europski Bauhaus (NEB), u kojem su analizirana postignuća u prve dvije godine inicijative, kao i prvi alat za njegovu procjenu – kompas NEB-a. Među ključnim aktivnostima se nalaze i nagrade za NEB, kao i prvi festival te laboratorij novog europskog Bauhausa.

Energetska učinkovitost i održiva gradnja, ilustracija | foto: Unsplash

U sklopu novog europskog Bauhausa stvorena je velika zajednica organizacija i građana diljem Europe koji rade na zajedničkoj viziji u kojoj se kombiniraju održivost, uključivost i estetika. Uz već dodijeljena europska sredstva u iznosu većem od 100 milijuna eura, Komisija će povećati i financijska sredstva za dodatnih 106 milijuna eura namijenjenih programu Obzor Europa, za razdoblje od 2023. do 2024. godine.

Inicijativa je postala pokret s aktivnom i rastućom zajednicom iz svih država članica EU-a i šire – okuplja ljude iz različitih sredina, od umjetnosti i dizajna, kulturnih i kreativnih industrija, ustanova kulturne baštine do edukatora, znanstvenika i inovatora, poduzeća, lokalnih i regionalnih vlasti te građanskih inicijativa. S više od 600 službenih partnerskih organizacija u rasponu od mreža na razini EU-a do lokalnih inicijativa, novi europski Bauhaus dopire do milijuna građana.

Od samog početka novi europski Bauhaus potiče i nadahnjuje lokalne, regionalne i nacionalne aktere da pokrenu vlastite inicijative novog europskog Bauhausa. Kako bi omogućila transparentan pristup informacijama o pozivima posvećenima novom europskom Bauhausu, korisnicima i članovima zajednice, Komisija je izradila prikaz novog europskog Bauhausa, sveobuhvatnu bazu podataka u obliku interaktivne karte.

Izdvojeni članak

Raspisano novo izdanje natječaja Novi europski Bauhaus: Pobjednici mogu dobiti i do 30 tisuća eura

Aktivni i u Ukrajini

Zajednica novog europskog Bauhausa aktivna je i u Ukrajini. To uključuje rješenja za stanovanje u hitnim slučajevima i dugoročno planiranje obnove. Laboratorij za novi europski Bauhaus provodi tri pilot-projekta (hitnost stanovanja, kružnost i izgradnja kapaciteta), a izrađen je popis potreba ukrajinskih općina i njihovih dionika (arhitekata, urbanista, studenata i građevinskih poduzeća) za kratkoročnu i dugoročnu obnovu.

Na temelju rezultata pilot-projekata u prvom tromjesečju 2023. bit će dostupan niz alata za izgradnju kapaciteta za građane Ukrajine, partnere novog europskog Bauhausa i međunarodne stručnjake za obnovu.

Ciljanim financiranjem iz različitih programa EU-a došlo je do stvarnih rezultata na terenu. U 2022. godini odabrano je prvih šest demonstracijskih projekata novog europskog Bauhausa financiranih u okviru programa Obzor Europa. U pitanju s u opsežni lokalni projekati transformacije koji se mogu reproducirati, a započeti su i radovi.

Više od 100 projekata u dvije godine

Sljedećih deset projekata planira se za 2023. u okviru europskih inovativnih mjera kohezijske politike. Zajedno s manjim projektima diljem Europe, više od 100 milijuna eura uloženo je u projekte novog europskog Bauhausa koji se podupiru iz različitih programa višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2022. godine.

Izdvojeni članak

Tema prve tribine Novog europskog Bauhausa: Urbana obnova hrvatskih gradova

Sve države članice uvrstile su novi europski Bauhaus u programe kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027., čime se otvara put za dodjelu kohezijskih sredstava za projekte koji se temelje na novom europskom Bauhausu. Elisa Ferreira, povjerenica za koheziju i reforme, rekla je kako se nada da će se u narednim godinama vidjeti više projekata novog europskog Bauhausa u europskim regijama i lokalnim zajednicama.

– U dvije godine ostvareno je više od 100 različitih projekata uz više od 100 milijuna eura ulaganja u novi europski Bauhaus iz različitih programa EU-a. Ponosan sam što polovina tih ulaganja dolazi iz kohezijske politike. To je tek početak, svih 27 država članica uvrstilo je novi europski Bauhaus u kohezijske programe za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Kohezijska politika nastavit će podupirati države članice i aktere novog europskog Bauhausa, naglasila je Ferreira.

Kompas novog europskog Bauhausa

Komisija danas predstavlja i kompas novog europskog Bauhausa – evaluacijski alat koji pomaže u analizi koliko određeni projekt uključuje pristup novog europskog Bauhausa. Nudi informacije o tome što tri vrijednosti novog europskog Bauhausa, održivost, uključivost i estetika, znače u određenim kontekstima, kako ih se može integrirati i kombinirati s načelima sudjelovanja i interdisciplinarnošću. Na temelju tog kompasa razvit će se detaljniji alati za procjenu, počevši od već dovršenih projekata.

Komisija će nastaviti raditi i na uključivanju novog europskog Bauhausa u programe EU-a, među ostalim u okviru kohezijske politike, te povećanju financiranja inicijative. Više od 106 milijuna eura dodijelit će se namjenskim pozivima za novi europski Bauhaus u sklopu misije i klastera programa Obzor Europa za 2023. i 2024.

U kontekstu Europske godine vještina, nagrada za novi europski Bauhaus za 2023. bit će tematski usmjerena na obrazovanje, a uključit će se i zemlje zapadnog Balkana. Ove će se godine u sklopu novog europskog Bauhausa razviti Akademija za novi europski Bauhaus te se planiraju tečajevi o održivoj gradnji, kružnosti i biomaterijalima kako bi se ubrzala transformacija sektora.

Izdvojeni članak

Puljak najavio pripremu projekta Kopilica: ‘Ideja je da dobijemo novi, moderan kvart’

Tekući projekti

Nastavit će se s tekućim projektima kao što je laboratorij za novi europski Bauhaus, kako bi se novi europski Bauhaus uvrstio u sve politike. NEB smatra i da je jedna od njegovih važnih zadaća povećati prisutnost u zemljama i regijama, uključujući ruralna područja, u kojima je dosad bilo malo aktivnosti novog europskog Bauhausa.

Zahvaljujući Erasmus+ programu DiscoverEU, mladi Europljani uskoro će moći otkriti prekrasne krajolike i gradove u Europi te učiti o projektima novog europskog Bauhausa. Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, rekla je na predstavljanju izvješća da joj je posebno drago što će obrazovanje biti u središtu pozornosti, s posebnom kategorijom za nagrade za novi europski Bauhaus i tečajevima o održivim temama zahvaljujući Akademiji novog europskog Bauhausa.

– Izvješće o novom europskom Bauhausu koje predstavljamo danas sadržava dosadašnja postignuća i 2023. donijet će nove pustolovine, posebno mladim Europljanima koji će uskoro putovati rutama novog europskog Bauhausa zahvaljujući programu Discover EU. Moći će iz prve ruke iskusiti da je novi europski Bauhaus pokret koji može promijeniti naše živote, istaknula je Gabriel.

Copy link
Powered by Social Snap