Pretraga

Na riječkom Korzu otvorena postament izložba ‘Arheološka nalazišta i povijesni lokaliteti istočne Turske’

A- A+

U sklopu 4. Tur festa na centralnoj riječkoj šetnici postavljena je postament izložba na temu ‘Arheološka nalazišta i povijesni lokaliteti istočne Turske’ autorice Mirjane Lončar. Izložene fotografije Lončar je snimila kroz 12 mjeseci uoči katastrofalnog potresa koji je pogodio Tursku u veljači ove godine. Izložba se može pogledati do 27. rujna.

Izložba Korzo Rijeka

Izložba Arheološka-nalazišta-i-povijesni-lokaliteti-istočne-Turske | foto: Grad Rijeka

Na riječkom Korzu otvorena postament izložba ‘Arheološka nalazišta i povijesni lokaliteti istočne Turske’ koja obuhvaća 113 fotografija autorice Mirjane Lončar koje je snimala kroz 12 mjeseci uoči katastrofalnog potresa koji je pogodio Tursku u veljači ove godine.

Izložba je pripremljena dvojezično, na hrvatskome i engleskome jeziku, a može se pogledati do 27. rujna. Fotografske zabilješke prikazuju najstarija civilizacijska arheološka nalazišta i povijesne lokalitete u regiji istočne Turske koja je bila dijelom drevne Mezopotamije, područja u jugozapadnoj Aziji između rijeka Eufrat i Tigris. Urednice izložbe i autorice tekstova izložbe i pratećeg kataloga su Esma Halepović Đečević i Tea Perinčić.

Izdvojeni članak

[FOTO] U turskom gradu sravnjenom sa zemljom samo zgrada Komore inženjera građevine netaknuta

U gradskoj vijećnici Grada Rijeke 19. rujna održat će se i tematsko predavanje koje prati izložbu pod nazivom ‘Od Göbekli Tepea do drevnih civilizacija – arheologija i stara povijest istočne Turske’. Predavači su dr.sc. Feđa Milivojević i doc.dr.sc. Goran Bilogrivić, turski gostujući predavač te moderator dr.sc. Vedran Obućina, predsjednik Hrvatsko-turskog društva Rijeka. Predavači će svojim arheološkim i povijesnim osvrtima približiti drevni svijet i osvit civilizacije istočne Turske.

Otvorenju izložbe nazočili su i Ahmed Hamdi Şuşoğlu savjetnik za vjerska pitanja te Irfan Cirit savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Republike Turske, kao i Bari Ahmedi, predsjednik Zajednice Turaka u Hrvatskoj.

Pogledajte ovdje kako napreduje projekt ‘Kanal Istanbul’ i kako izgleda novi grad Yenişehir dom za pola milijuna stanovnika.

Copy link
Powered by Social Snap