Pretraga

Drama oko kašnjenja radova na osnovnoj školi: U isto vrijeme radnici s obnove radili su i na ravnateljičinoj kući!

A- A+

Dio lokalnog stanovništva na Visu više je nego frustriran zbog načina na koji je provedena energetska obnova Osnovne škole “Vis”, zgrade koja je kategorizirana kao kulturno dobro, a zbog svega pale su brojne optužbe na račun investitora – Grada Visa i ravnateljice Anele Borčić.

Ilustracija; Foto: Pexels

Nezadovoljne građane Visa, koji su željeli ostati anonimni, uzrujalo je kašnjenje radova i način na koji je provedena energetska obnova Osnovne škole “Vis”, financirana od strane fondova Europske unije, Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) i Grada Visa. Završetak radova bio je predviđen za listopad 2020. godine, zatim je odgođen do 22. prosinca 2020., sljedeći termin je bila veljača 2021., da bi posljednji termin koji se spominjao bio 23. ožujka. Zbog svega djeca su cijelo vrijeme, od početka školske godine, nastavu pohađala na gradilištu u potpuno neadekvatnim uvjetima za odvijanje nastave, požalili su se Višani za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak

Grad dao pregledati statiku svih škola: Iznenadit će vas koju oznaku je dobila najstarija

Održavanja nastave u otežanim uvjetima

Prije nego su se pojedinci odlučili obratiti novinarima Slobodne Dalmacije, istaknuli su da su se roditelji već požalili ravnateljici Aneli Borčić.
Naime, nakon tri mjeseca održavanja nastave u otežanim uvjetima, napomenuli su da je dio roditelja zahtijevao od čelne žene te ustanove da se ispita sigurnost učenika.

– Tvrtka ovlaštena za ateste i zaštitu na radu tada je, navodno, naložila ravnateljici da otkloni navedene nedostatke, što znači da se u tri mjeseca nastava odvijala u opasnim uvjetima za učenike i profesore, kazali su i naglasili da s tako velikim projektom roditelji, a ni sami djelatnici OŠ “Vis”, detaljno nisu bili upoznati praktički do neposrednog početka radova i postavljanja skela na školu.

Nadalje, kazali su da su tijekom radova stradali ionako oštećeni parketi u učionicama, jednako kao i namještaj, zavjese, projektori, pribor u učionici za kemiju i biologiju… Istaknuli su da je plan rasvjete u školi loš i da je u neskladu s postavljenim projektorima koji su naknadno premještani kako bi se uopće mogli koristiti, a kao najveći problem ističu što u zahodima nema tople vode.

Izdvojeni članak

Tehnička škola pokrenula milijunski projekt: Vojarna postaje centar za robotiku i svemirske tehnologije

Raniji propusti i obnova ravnateljičine kuće

– S obzirom na prethodna iskustva s obnovom Srednje škole “Antun Matijašević Karamaneo” i propuste koje su pritom napravili tadašnji izvođači radova, a tu mislimo na poplavu knjižnice u prizemlju uređene škole, izražavamo bojazan da bi se isto moglo dogoditi i s našom školom, pogotovo uzevši u obzir dinamiku i kvalitetu radova, naveli su ogorčeni stanovnici Visa.

Ono što je još zasmetalo roditelje bila je i činjenica da je se u isto vrijeme s obnovom škole, obnavljala i ravnateljičina obiteljska kuća, i to od strane iste tvrtke koja je angažirana za obnovu škole.

– Živimo u malom mjestu, sve se zna, ali svi šute, kazali su.

Izdvojeni članak

Novi izgled škole stare 110 godina: Od 2013. godine energetski obnovljeno skoro 30 objekata javne namjene

Oglasila se i ravnateljica

Na brojne optužbe odgovorio je Ivo Radica, HDZ-ov gradonačelnik Visa, kao i Anela Borčić, ravnateljica osnovnoškolske ustanove na Visu.

Oni su kazali kako su građani i roditelji bili upoznati s početkom radova te da je pandemija koronavirusa krivac za nepoštivanje rokova izvođača radova.

Ravnateljica je na novinarsko traženje da prokomentira navode mještana kako su isti radnici koji su izvodili radove na školi, istovremeno izvodili radove na njezinoj privatnoj kući, odgovorila je kako “takve zle objede iz poznate otočne kuhinje ne zaslužuju bilo kakav komentar”.

– Svoj stan u obiteljskoj kući uređujem za vrijeme vikenda s ljudima koji dolaze iz Splita. Zbog toga uređenje predugo traje, i trajat će još tko zna do kada, zaključila je Anela Borčić.

Copy link
Powered by Social Snap