Pretraga

Evo kako bi mogla izgledati nova islamska gimnazija s učeničkim domom

A- A+

Prostor pored Islamskog centra u Zagrebu, koji je ujedno i središnja džamija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, mogao bi ugledati novo lice. Prema rezultatima natječaja za izradu idejnog arhitektonskog rješenja, planirana je izgradnja nove gimnazije koja bi bila upotpunjena suvremenim učeničkim domom.  

Islamska zajednica u Hrvatskoj

Islamska zajednica u Hrvatskoj | foto: Hrvatska komora arhitekata

Arhitektonski kompleks Zagrebačke džamije i Islamskog centra nalazi se u Folnegovićevom naselju, projektirali su ga Džemal Čelić i Mirza Gološa te se prostire na ukupnoj površini od 10 000 kvadratnih metara.

Zagrebačka islamska gimnazija dr. Ahmeda Smajlovića je islamska srednja škola koju je Ministarstvo obrazovanja i sporta Republike Hrvatske verificiralo kao srednju školu s pravom javnosti, a započela je s radom 1992./93. godine. Gimnazija je dio organizacijske strukture Islamske zajednice u Hrvatskoj koju još čine Sabor Islamske zajednice u Hrvatskoj, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Muftija zagrebački.

Međutim, pored već izgrađenog kompleksa nalazi se veliko, neiskorišteno područje te je bio raspisan natječaj za izradu idejnog arhitektonskog rješenja, a rezultati natječaja donose kako bi taj prostor trebao izgledati u budućnosti.

Rezultati natječaja

Na internetskim stranicama Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA) objavljeni su rezultati natječaja koji je raspisan za izradu idejnog arhitektonskog rješenja “Kulturno obrazovnog centra s gimnazijom i učeničkim domom” u Zagrebu.

Natječaj je raspisao Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, a proveo ga je Ured ovlaštenog arhitekta Miljenko Bernfest. Tvrtka URBANE TEHNIKE bila je izrađivač natječajnog zadatka, odnosno programa za provedbu natječaja.

Opis natječaja bio je opći, prvog stupnja složenosti, anonimni, za realizaciju, u jednom stupnju za izradu navedenog idejno arhitektonskog rješenja. Predmet i svrha natječaja uključuje dobivanje najboljeg urbanističko-arhitektonskog rješenja novoga “Kulturno obrazovnog centra s gimnazijom i učeničkim domom”.

Pravo sudjelovanja u svojstvu autora projekta imale su sve fizičke i pravne osobe bilo kao autor pojedinac ili autorska grupa sastavljena od više članova, a uvjet je da bar jedan član mora biti ovlašteni arhitekt, dipl. ing.arh. ili mag. ing.arch.

Pristigli radovi vrednovani su na temelju sljedećih kriterija: prostorno – oblikovno rješenje u odnosu na uži urbani kontekst; funkcionalnost i fleksibilnost korištenja prostora; prepoznatljivost arhitektonskog koncepta te estetske i oblikovne kvalitete rješenja; kreativnost i arhitektonski doprinos oblikovanju; ekonomičnost, izvodljivost i energetsku učinkovitost u izgradnji i održavanju.

Ocjenjivački sud je radio u sastavu: red. prof. art. Tonči Žanić, dipl.ing.arh. ovl.arh.; predsjednik O.S. – predstavnik provoditelja Meliha Mehmedagić Nanić, dipl.ing.arh. ovl.arh.  – predstavnica provoditelja; Irhad Meheljić, ing.građ. – predstavnik raspisivača; Azra Demirović, dipl.ing.arh., ovl.arh. – predstavnica raspisivača; Zdravko Krasić, dipl.ing.arh., ovl.arh. (br. 1236) – predstavnik provoditelja.

Na natječaj je u navedenom roku pristiglo sveukupno 19 radova, a odlukom ocjenjivačkog suda dodijeljeno je 5 nagrada.

Prva nagrada

Prva nagrada u iznosu od 87.000,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom „10“
Autori: Hrvoje Bilandžić, d.i.a. i Davor Plavšić, d.i.a.; suradnik za izradu vizualizacija Roman Krajcarz, m.i.a.

islamska gimnazija

Idejno arhitektonsko rješenje – prva nagrada | foto: HUD

Druga nagrada

Druga nagrada u iznosu od 54.175,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom „13“
Autori: VIA, Vanja Ilić

idejno arhitektonsko rješenje - druga nagrada

Idejno arhitektonsko rješenje – druga nagrada | foto: UHA

Treća nagrada

Treća nagrada u iznosu od 32.625,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom „08“
Autori: Lea Pelivan, Toma Pleić

idejno arhitektonsko rješenje - treća nagrada

Idejno arhitektonsko rješenje – treća nagrada | foto: UHA

Četvrta nagrada

Četvrta nagrada u iznosu od 26.100,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom „15“
Autori: Frana Milaković, dipl.ing.arh.; Mihaela Maslać, mag.ing.arch.

idejno arhitektonsko rješenje - četvrta nagrada

Idejno arhitektonsko rješenje – četvrta nagrada | foto: UHA

Peta nagrada

Peta nagrada u iznosu od 17.400,00 kn neto dodjeljuje se radu pod šifrom „06“
Autori: Lucija Belinić, Rina Cota, Mia Depolo, Oton Ileković, Lovro Markus, Boris Ileković

idejno arhitektonsko rješenje - peta nagrada

Idejno arhitektonsko rješenje – peta nagrada | foto: UHA

Evo kako bi mogla izgledati nova islamska gimnazija s učeničkim domom
Share via
Copy link
Powered by Social Snap