Pretraga

Pogledajte web platformu za vođenje projekata koju koriste najbolje građevinske firme, koristi se i na izgradnji Kampusa Rimac

A- A+

Najveći izazov današnje suradnje u projektiranju i gradnji je sve veći broj informacija koje stvara i međusobno dijeli velika količina uključenih stručnjaka. Odgovornost arhitekata i inženjera je velika, kompleksnost projekata raste, a s njima i potreba za pravodobnom komunikacijom i pristupom informacijama. Arhitektura i građevina kao struke u tom pogledu zaostaju – nacrti se isporučuju u registratorima, podaci bilježe na papiru, u različitim formatima, iznimno je teško biti siguran u ažurnost i točnost podataka – potrebna im je digitalizacija.

Kampus Rimac po noći | Projekt na kojem se koristi VOLUM3

VOLUM3 platforma nastala je sinergijom entuzijazma i stvarnih potreba arhitektonskog ureda, kao odgovor na komunikacijske probleme koji se javljaju tijekom projektiranja i gradnje. Razvoj platforme započeo je 2016.godine od strane stručnog tima programera i arhitekata, a namijenjena je arhitektima, građevinarima, investitorima i ostalim dionicima građevinskih projekata. VOLUM3 je startup, koji je inicijalna sredstva privukao od Europskih fondova, EBRD-a i partnera 3LHD-a.

Izdvojeni članak

Arhitekti pokazali kako će izgledati zgrada Infobipa po završetku projekta

Ovaj jedinstveni alat za suradnju trenutno ima više od 1.500 aktivnih korisnika kojima omogućava brzo i jednostavno upravljanje projektima – transparentno se upravlja rokovima, zadacima i odgovornostima pojedinih suradnika na projektu. Podaci su pohranjeni u oblaku, uvijek dostupni i sigurni. Svaki modul platforme je digitalna verzija stvarnog procesa rada – sve je povezano s projektima. Od korisnika ne zahtijeva prilagodbu na novi način rada. Aktivni su moduli: Nacrti, Zadaci, Sastanci i Specifikacije. U fazi razvoja je modul Troškovnik. Na konferenciji ArhiBau 08. listopada bio je predstavljen modul Katalog proizvoda.

U razgovoru s firmom VOLUM3 i Markom Dabrovićem otkrili smo neke detalje koje bi mogle zanimati buduće korisnike ove web platforme.

Aplikacija puno olakšava ishod projekata, puno se lakše prati rad svih projektanata za određene građevinske poslove, a njihovi radovi bi trebali biti u potpunosti sinkronizirani, na velikim gradilištima često može doći do nesporazuma i bespotrebnog gubljenja vremena.

– Neki od referentnih projekata na kojima je korištena platforma VOLUM3 u fazi razvoja su Kampus Infobip i Urania, a danas se koristi na projektima Kampus Rimac, Hotel Westin i Hotel Marjan tvrtke Maistra, te stambeni blok Park Kneževa investitora VMD. Investitori su vrlo zadovoljni, preko platforme VOLUM3 prate kompletan projekt od idejnog rješenja do završetka gradnje a nakon toga im na jednom mjestu ostaje kompletna baza podataka potrebna za održavanje zgrade – svi nacrti, informacije o opremi, kontakti dobavljača i proizvođača, rekao nam je Marko Dabrović iz VOLUM3-a.

Kampus Infobit | Projekt na kojem se koristi VOLUM3

Nerijetko se može dogoditi da su radnici na gradilištima starijih generacija pa nevješto barataju modernim tehnologijama.

– Korištenje platforme je jednostavno i intuitivno, ako znate koristiti web browser ili pametni telefon snaći ćete se u korisničkom sučelju VOLUM3-a. Ovaj jedinstveni alat za suradnju trenutno ima više od 1500 aktivnih korisnika iz preko 600 kompanija – svi oni su vrlo brzo naučili koristiti aplikaciju. Od korisnika ne zahtijeva prilagodbu na novi način rada jer su svi procesi nastali iz realnih potreba korisnika koristeći iskustva velikog broja profesionalaca na ozbiljnim projektima Dovoljno je svakom korisniku objasniti samo njegov segment odnosno modul koji treba koristiti. Svatko vrlo brzo vidi da mu je platforma iznimno korisna u svakodnevnom poslu i brzo mu postaje dio radnog procesa. Za sve korisnike koji trebaju sveobuhvatno znanje o svim modulima organiziramo edukacije koje ovisno o broju korištenih modula traju od pola sata do nekoliko sati. Kampus Infobip gradilo je 35 firmi, svi su komunicirali putem VOLUM3-a. Imali smo 139 korisnika koji su svaki dan bili u softveru, i koristili ga – od investitora, projektanata, nadzora do izvođača radova, kaže nas sugovornik.

Svi nacrti na dostupni na jednom mjestu | VOLUM3

Trenutno se VOLUM3 platforma koristi iz web preglednika poput Google Chrome-a ili Mozille Firefox, no možda će u budućnosti postojati i verzija platforme kao mobilna aplikacija za android i IOS sustave koja će se moći preuzeti u shopu.

– VOLUM3-u se može pristupiti s bilo kojeg mjesta i bilo kojeg uređaja – računala, tableta, telefona. Za sad još nemamo planove razvijati posebne aplikacije, korisničko sučelje se prilagođava ekranu s kojeg se platformi pristupa pa su podaci čitki neovisno o tome koliko je vaš ekran velik ili malen, rekao nam je.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Rimac odabrao hrvatske tvrtke za izgradnju megakampusa od 200 milijuna eura

Na velikim gradilištima nerijetko sudionici i projektanti znaju biti i strane firme koje možda ne govore hrvatski jezik, kako bi se olakšala komunikacija, platforma se može koristiti na više jezika.

– VOLUM3 je višejezična platforma. Korisničko sučelje trenutno je prevedeno na 3 jezika – engleski, hrvatski i njemački. Automatsko prevođenje službene komunikacije podložno je greškama i krivim interpretacijama. Zato VOLUM3 omogućuje višejezičnu suradnju na projektima tako da dopušta unošenje sadržaja na različitim jezicima. Tako npr. projektni tim komunicira na službenom jeziku projekta – engleskom, a sve važne sadržaje za investitora unosi na njegovom jeziku, čime su istovremeno osim višejezičnih pregleda omogućeni i višejezični izvještaji i sastanci, specifikacije, troškovnici i pretraga u dokumentaciji. Troškovnik često treba pripremiti pregledati i odobriti na više jezika, a tako nešto u Wordu i Excelu je nemoguće realizirati a pogotovo ne i revidirati i kontrolirati.

Svi nacrti na dostupni na jednom mjestu | VOLUM3

Svi novi korisnici preporučuju aplikaciju svojim kolegama u sektoru, te projektanti koji su radili s platformom na jednom projektu, preporuče ju novim voditeljima projekata na sljedećim poslovima.

– Većina korisnika je u aplikaciju došla preko preporuka, ali postoji i veliki broj kompanija i individualaca koji su izuzetno frustrirani postojećim načinom rada unutar svojih ureda i u kolaboraciji na projektima i gradilištima. Nevjerojatno je koliko je projektiranje, građenje i održavanje zgrada kompleksan posao s velikim brojem uključenih profesionalaca a kako je proces nepovezan i riskantan jer se bazira na papirnatoj korespondenciji, rekao je Dabrović.

Katalog namještaja koji se mogu dodati na određeni projekt | VOLUM3

Za kraj zaključio je s par riječi o samoj ideji oko platforme i vrijednostima koje ona donosi svim građevinskim projektima.

– Mislim da je najveća vrijednost koju smo prepoznali da svi zajedno projektiramo i gradimo jednu građevinu pa tako i podaci trebaju biti zajednički odnosno dijeljeni. Svi prepoznaju probleme o kojima govorite i svoj spas pokušavaju naći u korištenju velikog broja alata i svaka uključena osoba gradi svoju bazu ili arhivu podataka, međutim ono što se najčešće dogodi je da se nakon početnog entuzijazma polako izgubi kontinuitet a kako podaci nisu dijeljeni podaci u tim bazama prestaju biti relevantni pa im nitko ne vjeruje i cijeli sustav se prebaci ponovo na mail i slanje dokumenata. Najveći uspjeh VOLUM3-a je da su svi korisnici shvatili da trebaju u VOLUM3 unijeti samo onaj dio podataka koji ionako proizvode a da od njihovog unosa koristi imaju svi. Strašno se povećava transparentnost i svi sudionici na gradilištu točno znaju kad je stigla nova revizija dokumentacije. Vrlo lako mogu usporediti (preklopiti) sve revizije nacrta i lako uočiti gdje su nastale promjene između revizija koje su prikazane crvenom bojom, zaključio je.

Copy link
Powered by Social Snap