Pretraga

Radovi od 143 mil. kuna na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda aglomeracije Nova Gradiška su u punom zamahu

A- A+

Vodovod zapadne Slavonije d.o.o. provodi projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška u sklopu projekta „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijednog 143 milijuna kuna putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Izgradnja pročišćivača je završna faza projekta.

Radovi u Novoj Gradiški | Vodovod Zapadne Slavonije

Projekti u sustavu vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda omogućuju infrastrukturni razvoj i ostvarivanje preduvjeta za visoki standard života stanovnika te razvoj gospodarskih potencijala. Projekt „Razvoj vodno komunalne infrastrukture Nova Gradiška – 2. faza“ vrijedan je 143 milijuna kuna, od čega su 70% bespovratna sredstva (EU), 30% javna (nacionalna) sredstva, a izgradnja UPOV-a ugovorena je za 41.690.653 kn bez PDV-a.

Izdvojeni članak

Zagreb na Slavonskoj aveniji gradi novi nadvožnjak od 150 milijuna kuna, riješit će se prometni čep

Unutar ovog projekta kao završna faza gradi se uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) aglomeracije Nova Gradiška vrijedan 42 milijuna kuna. Izgradnja UPOV-a je započela u travnju ove godine i od onda se na gradilištu radi svakodnevno. Građevinski radovi na biološkom tretmanu uglavnom su gotovi, a trenutačno se vrši postavljanje strojarske opreme. Započeti su i radovi na prilaznoj cesti i sanaciji mosta na Šumetlici koji je dio prilaznog puta samom uređaju. Posljednja faza je izgradnja kolektora kojim će se  pročišćena otpadna voda odvoditi do izljevnog mjesta u blizini rijeke Save.

Trenutno je u izgradnji mehanički dio obrade otpadnih voda, te će se po završetku građevinskog dijela postavljati strojarska oprema, gruba i fina rešetka, pjeskolov i mastolov uz svu popratnu opremu. U izgradnji je upravna zgrada, garaže i radiona. U toj će zgradi biti prostorije za djelatnike i nadzorni sustav, te laboratorij za analize otpadnih voda, rekao je direktor Vodovoda zapadne Slavonije Davor Rukavina.

Radovi u Novoj Gradiški | Vodovod Zapadne Slavonije

Kapacitet uređaja projektiran je na 22.100 ES (ekvivalent stanovnik, izračun opterećenja kod pročišćavanja otpadnih voda), te na protok od 193 l/s. Rok za završetak radova je rujan 2022. UPOV je projektiran na treći stupanj pročišćavanja, a njegovom gradnjom će biti zaokružena velika cjelina na području aglomeracije Nova Gradiška, gdje svi stanovnici imaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi i gdje će sva otpadna voda biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama.

– Potpunom izgradnjom očekujemo rješavanje dugogodišnjih problema na ovim prostorima koji će dobiti modernu komunalnu infrastrukturu za 21. stoljeće, Bez europskih sredstava najvjerojatnije nikada ne bismo riješili postojeće probleme i još bismo dugi niz godina bili suočeni sa gubicima i nezadovoljavajućom vodoopskrbom i odvodnjom. Na ovaj smo način zaokružili cjelokupni proces komunalnog razvoja našeg grada i njegove okolice, rekao je Davor Rukavina.

Radovi u Novoj Gradiški | Vodovod Zapadne Slavonije

Vodovod zapadne Slavonije je u proteklom razdoblju iz Kohezijskih fondova Europske unije kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija napravio veliki broj projekata kroz koje se uveliko radilo na poboljšanju vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda. Kroz prvu fazu projekta Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška izgrađeno je 32 km kanalizacijske mreže uključujući i 1.824 priprema za kućne priključke na kanalizaciju u naseljima Giletinci, Prvča, Rešetari, Zapolje, Adžamovci, Gunjavci, Drežnik i Brđani. Na istom tom području izgrađeno je 8 retencijskih bazena i 12 crpnih stanica, sve svrhu poboljšanja sustava kanalizacije. Osim toga, izgrađeno je 3.700 m vodovoda te vodosprema kapaciteta 3000 m³. Na cijeloj aglomeraciji izgrađeno je i ukupno 2.955  besplatnih priključaka na vodu.

Copy link
Powered by Social Snap