Pretraga

Nitko više ne plaća četiri tisuće eura za kvadrat stana u Dubrovniku

A- A+

Svojedobno su se u Dubrovniku prodavale novogradnje za 3.700 ili 3.800 eura po četvornom metru, s parkirališnim mjestom, garažom i slično, ali sada je jako teško naći kupca, kazao je predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Dubrovniku – Mato Alavija.

Foto: Unsplash

Već se godinama Dubrovnik spominje kao mjesto gdje su cijene kvadrata nekoliko puta veće nego one u ostatku države. Ipak, sudeći po izjavama predsjednika Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Dubrovniku Mati Alaviji, čini se kako se ta situacija, izazvana pandemijom koronavirusa, drastično promijenila.

– Situacija u prometu nekretnina mijenja se iz mjeseca u mjesec. Gledam u posljednje vrijeme mnogo kolega koji daju paušalne izjave na ovu temu. Neki dan sam zgrožen na dnevniku slušao vlasnicu agencije za nekretnine iz Splita koja izjavljuje kako se u Dubrovniku kvadrat prodaje za četiri do šest tisuća eura. U Dubrovniku takve cijene više ne postoje! Trenutačno u ponudi imam stan na Montovjerni po cijeni od 2.200 eura za četvorni metar i za njega nema kupca. Prije dva mjeseca prodao sam stan od 55 kvadrata za istu cijenu četvornog metra, a pola godine je bio na prodaji. Dakle, 3.500 ili četiri tisuće eura za kvadrat?! Ovdje to više nitko ne plaća! To nema veze s realnošću!

Izdvojeni članak

Tri najveće greške pri kupnji nekretnine: Financijska blogerica otkrila jeste li spremni za prvi dom

Mali stanovi ostat će najbolje prodavani

Istina, svojedobno su se u Dubrovniku prodavale novogradnje za 3.700 ili 3.800 eura po četvornom metru, s parkirališnim mjestom, garažom i slično. Sad je jako teško naći kupca, a to mora biti doktor ili netko drugi tko ne ovisi o COVID mjerama, nije izravno ovisan o turizmu, a uz sve to i banke su postrožile uvjete odobravanja kredita. Obitelji koje imaju 14 ili 15 tisuća kuna mjesečnih primanja zajedno, dignu stambeni kredit od 160 tisuća eura i plaćaju mjesečnu ratu od otprilike 5.500 kuna, kazao je Alavija za Slobodnu Dalmaciju.

Navodi i kako je u normalnim okolnostima dnevno primao 50 do 70 poziva, a sad se sve svelo na pet do sedam poziva tjedno, što pokazuje koliki je zapravo pad prodaje i zanimanja za kupovinu nekretnine.

Alavija smatra kako će mali stanovi, rađeni kao apartmani, po cijeni od 100.000 do 150.000 eura ostati najbolje prodavani na tržištu, a za ostale tipove kupnje, kupci će čekati malo manje neizvjesna vremena.

 

Copy link
Powered by Social Snap