Pretraga

Stigao važan indeks za građevinski sektor: Stambeni objekti poskupjeli 3,6 posto samo u ovoj godini

A- A+

Prema indeksu cijena stambenih objekata došlo je do porasta cijena od 3,6% u drugom tromjesečju 2021. godine u usporedbi s prvim tromjesečjem. Cijene su porasle za 6,5% u odnosu na isti period 2020. godine.

stambena zgrada | izvor: unsplash

Državni zavod za statistiku objavio je indekse cijena stambenih objekata za drugo tromjesečje 2021. godine. U odnosu na prvo tromjesječe tekuće godine, cijene stambenih objekata u Gradu Zagrebu u prosjeku su više za gotovo 5%, dok Jadran bilježi porast od 1,2%. U ukupnom prosjeku cijene su se povisile za 6,5% u odnosu na isti period prošle godine.

Prosječna cijena novih stambenih objekata u godinu dana narasla je za čak 6,7%, a već postojećih stambenih objekata za 6,5%. Nakon blažeg pada u cijenama stambenih objekata početnom 2010ih godina, statistika bilježi porast od 2016. godine, s time da trenutni ukupni indeks iznosi najviše unazad 20 godina. Na primjeru Grada Zagreba najveći porast zabilježen je 2018. i 2019. godine, s time da je cijena postojećih stambenih objekata pala nakon potresa u ožujku 2020. godine, a novih porasla.

indeksi cijena stambenih objekata 2021. | izvor: dzs.hr

Kategorije su podjeljene na Grad Zagreb, Jadran i ostalo pri čemu se zasebno gledaju novi stambeni objekti i oni već postojeći. Indeks cijena stambenih objekata mjeri  kretanje tržišnih cijena stambenih objekata neovisno o njihovoj svrsi uporabe, a uključuje i vrijednost pripadajućeg zemljišta te se izvodi na godišnjoj i tromjesečnoj bazi. Izračun indeksa cijena stambenih objekata u skladu je s metodološkim smjernicama Eurostatova priručnika ”Priručnik o indeksima cijena stambenih nekretnina”.

Izdvojeni članak

Za pad cijena u centru Zagreba nije odgovoran isključivo potres: Neočekivani faktor odigrao je ključnu ulogu

Stigao važan indeks za građevinski sektor: Stambeni objekti poskupjeli 3,6 posto samo u ovoj godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap