Pretraga

Hrvatska Kostajnica dobiti će montažni sustav obrane od poplave

A- A+

U Hrvatskoj Kostajnici započet je projekt uspostave trajne zaštite od poplave u vrijednosti oko četiri milijuna eura koji bi trebao biti završen do kraja ove godine, najava je koja stiže iz Vlade u trenutku kada je ovo područje trpi veliku štetu zbog poplava.

Hrvatska Kostajnica

Hrvatska Kostajnica | foto: Vlada RH

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved i ministar obrane, Mario Banožić, obišli su područje Hrvatske Kostajnice koje je u proteklih devet mjeseci šest puta poplavljeno. Tom prilikom do kraja godine najavljena izgradnja cjelovitog sustava obrane od poplave, a ministar Medved istaknuo je da su Hrvatske vode, od potresa, na području Banovine investirale oko 37 milijuna eura.

-U Hrvatskoj Kostajnici započet je projekt uspostave trajne zaštite od poplave koji bi trebao biti završen do kraja ove godine, u vrijednosti oko četiri milijuna eura, rekao je Medved.
Hrvatske vode od potresa investirale su na području Banovine oko 37 milijuna eura, a imaju ugovorenih radova i usluga u vrijednosti od čak 110 milijuna eura. Jasan je to pokazatelj koliko je usmjerenje Hrvatskih voda, ali i cijele Vlade, u sustavno rješavanje zaštite od poplava, istaknuo je ministar.

Izdvojeni članak

Kada voda zaprijeti složite box barijeru, ali prava je pomoć prevencija i pametna gradnja

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je pak da su zbog stalnih kiša, ali i zauzetosti građevinske operative, usporeni radovi na izgradnji trajne obrane od poplave u Kostajnici. Poručio je i da će sustav biti dovršen do kraja godine, a financirat će se iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

-Hrvatska Kostajnica će dobiti prvi moderni montažni sustav obrane od poplave u Hrvatskoj, najavio je Đuroković, te objasnio da je taj projekt bio desetak godina u zastoju, a tek je prije pet godina, zahvaljujući Vladi, odblokiran.

Konačno se, objasnio je, našlo rješenje s konzervatorima. Naime, nasipom s montažno-demontažnim elementima pogled neće biti zaklonjen, a u trenucima ugroza od velikih vodostaja, postavljat će se te montažno- demontažne barijere.

Karlovac već ima novi sustav obrane od poplava, kako izgleda pogledajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap