Pretraga

Kada će Zagreb biti obnovljen?

A- A+

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kazala je kako se u Zagrebu veliki dio zgrada obnavlja nakon potresa te kako je Vlada donoseći Zakon o obnovi bila svjesna da se neće odmah moći obnoviti tisuće oštećenih zgrada. S druge strane saborska i gradska zastupnica Anka Mrak-Taritaš nije zadovoljna tijekom obnove grada Zagreba te naglašava kako građani ne mogu više čekati i biti strpljivi.

centar_potres16

Razrušeno pročelje na početku Ilice; David Mandić | baustela.hr

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u HRT-ovoj emisiji ‘U mreži Prvog’ kazala je kako se u Zagrebu veliki dio zgrada obnavlja nakon potresa te kako je Vlada donoseći Zakon o obnovi bila svjesna da se neće odmah moći obnoviti tisuće oštećenih zgrada.

– Donesen je takav Zakon koji omogućava ljudima da sami krenu u obnovu, a sredstva će im kasnije biti refundirana, rekla je ministrica te dodala kako moramo biti svjesni da će obnova dugo trajati.

Ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba Ivica Rovis, istaknuo je kako je normalno da su građani nestrpljivi, ali da je već na početku bilo najavljeno da će obnova trajati 10-15 godina. Smatra kako imamo hitne mjere, ali i kratkoročne i dugoročne ciljeve.

– Moramo poštovati zakonom propisane procese što se tiče javne nabave i organizirane obnove, rekao je Rovis i dodao svi zajedno moramo napokon krenuti u obnovu zato što nam je to prioritet.

Izdvojeni članak

[Fotogalerija] Pogledajte kako izgleda centar Zagreba dok se čeka obnova

‘Građani više ne mogu čekati’

Saborska i gradska zastupnica Anka Mrak-Taritaš rekla je kako nije zadovoljna tijekom obnove grada Zagreba te kako građani ne mogu više čekati i biti strpljivi.

– Smatram da u Zakonu o obnovi ima niz stvari koje su loše i koje su se već pokazale lošima kada je u listopadu donesen prvi program mjera, rekla je i osvrnula se na Fond za obnovu za koji se treba znati koliko ima zaposlenih, koliko javnih natječaja je pokrenuo, mi o tome ništa ne znamo osim tko je ravnatelj.

Mrak-Taritaš smatra kako su za kašnjenje obnove krivi Andrej Plenković i Milan Bandić.

‘Građani Zagreba imaju osjećaj da su prepušteni sami sebi’, naglasila je i dodala kako je 11 mjeseci od potresa dugi period i trebali se u tom vremenu vidjeti već neki rezultati.

Copy link
Powered by Social Snap