Pretraga

Kreće se u obnovu željezničkog kolodvora u Sisku: Obnovljen je netom prije potresa

A- A+

Nakon više od dvije godine, napokon se kreće u obnovu zgrade željezničkog kolodvora u Sisku. Investitor radova je HŽ Infrastruktura, a radove izvodi Prijatelj Gradnja iz Dugog sela. Zgrada je inače sagrađena sredinom 19. stoljeća, a obnovljena je netom prije potresa.

Pruga, ilustracija | Foto: Unsplash

Zgrada kolodvora je u potresu teško oštećena i ne može se koristiti – koriste se samo djelomično željeznički peroni. Prometno osoblje smješteno u kontejnere, dok je obiteljima iz stanarskog djela zgrade osiguran zamjenski smještaj. Sama sanacija će se izvoditi pod budnim okom konzervatora – kolodvor je zaštićeno kulturno dobro unutar kulturno-povijesne cjeline grada Siska i upisan je u Registar kulturnih dobara. Prilikom posljednje obnove su otkriveni ostatci rimske Siscije – vrijedno arheološko nalazište, piše Index.hr.

Zgrada je sagrađena 1861. godine i predstavlja standardni tip tadašnjih mađarskih kolodvora. Od tada je njezin izgled djelomično promijenjen, kada je nadograđena etaža na središnjem krilu zgrade. Godinu nakon je puštena u promet željeznička pruga duga 125 kilometara koja je povezala slovenski Zidani Most sa Zagrebom i Siskom.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap